spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies

Erop of eronder voor Eelde
Geschreven door Johan de Veer in Dagblad van het Noorden, 16 maart 2015   
zaterdag 28 maart 2015

Erop of eronder voor EeldeEelde  Groningen Airport Eelde voert vergevorderde onderhandelingen met Danish Airport Transport over een dagelijkse verbinding met Kopenhagen.
Voor de afronding is nog wel veel geld nodig.


Dat heeft GAE-directeur Michel van de
Kreeke de aandeelhouders vorige week laten weten. Verbindingen realiseren naar grote internationale luchthavens, zoals Kopenhagen, kost tonnen. De bedoeling is dat zakenmensen en toeristen vanuit het Noorden via deze overstapplaatsen naar alle uithoeken van de wereld kunnen reizen.
    Nogalwat luchtvaartmaatschappijen doen pas zaken met een vliegveld als die aanloopverliezen dekt en meebetaalt aan marketingcampagnes. GAE heeft daarvoor 2 miljoen euro nodig. Van de Kreeke heeft de aandeelhouders verzocht dat bedrag te storten in een Route Ontwikkelings Fonds.
    Volgens de directeur beginnen of eindigen dagelijks 6400 mensen een vliegreis in Noord-Nederland. "Slechts 4 procent start of komt aan op Groningen Airport Eelde. Dit betekent dat 6000 passagiers vanuit het Noorden naar andere luchthavens reizen. Dat kan anders."
    De provincie Groningen en de gemeente Groningen, beide aandeelhouder van GAE, zijn positief.
"Wij zien brood in een Route Ontwikkelijks Fonds als het geld direct wordt gekoppeld aan concrete vluchten en harde afsopreaken met het bedrijfsleven. Grote werkgevers als UMCG, NAM, RUG, GasTerra en Philips moeten garant staan voor ticketverkoop", zegt de Groningse gedeputeerde Mark Boumans (VVD).
    Andere voorwaarde is dat de provincie Drenthe meedoet. De Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD) zette onlangs tijdens een uitzending van Nieuwsuur de deur op een kier. "Op zich vinden wij dat een luchthaven op eigen benen moet staan." Vliegvelddirecteur Van de Kreeke noemt Drenthe een beetje dubbel. "De provincie zegt niet nee, maar zegt ook niet: hier zijn de centjes. Het is daar op dit moment politiek ingewikkeld. Laten we de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen afwachten. Misschien dat die verandering brengt in de situatie."
    Volgens Van de Kreeke leggen Limburgse gemeenten 2,5 miljoen euro op tafel om nieuwe routes naar hun regionale vliegveld Maastricht Aachen Airport te halen. Gemeenten rond Luik betalen een miljoen. "Zelf stoppen we als luchthaven ook geld in een fonds. We hebben nog 1,5 ton in de pot.
Dat is lang niet genoeg."
    De directeur erkent dat GAE geen steek vooruit komt als het maar 4 procent van alle noordelijke vliegreizigers ontvangt. "Als dat 10 of 20 procent wordt, kunnen we ons bedruipen. Volgens gedeputeerde Boumans is er, zij het niet voorwaardelijk, nog een belangrijk punt. "Voor het fonds moeten we ook de Friezen meekrijgen."

 

 

 

 

 

 

 

 
Flybe verlaagt frequentie op Groningen Airport
Geschreven door Luchtvaartnieuws, 25-3-2015   
woensdag 25 maart 2015

Flybe verlaagt frequentie op Groningen AirportEELDE - De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe schrapt in de zomermaanden de zaterdagvluchten tussen Groningen Airport Eelde en Londen. Dat meldt de luchthaven desgevraagd aan de regionale zender RTV Noord. In die periode zou er in het weekeinde minder animo voor de vluchten zijn.

In het najaar wordt er weer dagelijks gevlogen. De FlyBe-vluchten worden uitgevoerd door Stobart Air. Op de route zet Stobart Air toestellen van het type ATR 72 in.

Flybe/Stobart Air startte vorig jaar verschillende lijndiensten vanaf London Southend Airport. Lijndiensten naar Antwerpen en Maastricht werden echter na een half jaar al gestaakt wegens tegenvallende passagiersaantallen. Eerder deze maand werd bekend dat ook de route naar Dublin komt te vervallen.

Naast Groningen vliegt Flybe vanaf Southend nog naar Caen, Munster-Osnabrück en Rennes.


Commentaar VOLE

De laatste maanden vallen er steeds twee vluchten per week uit. Dus er is niet alleen minder animo in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar te weinig klanten. De toestellen halen een gemiddelde bezettingsgraad van 50%. FlyBe krijgt subsidie van GAE. Als de subsidie na de zomer stopt, is de kans groot dat FlyBe er helemaal mee stopt. Ondertussen maakt GAE zich op om een soortgelijk experiment te starten met een vlucht naar Kopenhagen. Hiervoor moet GAE voor het eerste jaar 2 miljoen ophoesten. De kop op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden was: 'Erop of eronder voor Eelde’. Daaruit spreekt een zekere wanhoop.


 

 

 

 

 

 

 

 
Vliegveld Eelde: nooit rendabel, telkens weer gered
Geschreven door Nieuwsuur, zondag 8 maart 2015   
maandag 09 maart 2015

Vliegveld Eelde: nooit rendabel,
telkens weer gered

 

Hoeveel belastinggeld mag een luchthaven kosten? Die vraag speelt in het noorden en zuiden van het land nu voor de luchthavens in Eelde (Drenthe) en Maastricht (Limburg) een forse financiële tegenvaller dreigt.

In de opmaat naar de Provinciale Statenverkiezingen reist Nieuwsuur af naar Eelde. Daar speelt eventuele provinciale steun aan de luchthaven op de achtergrond mee bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

 
Klik hier om de video van Nieuwsuur te bekijken

Provincies
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de regionale luchthavens zelf laten opdraaien voor de kosten van hun luchtverkeersleiding. Nu worden die kosten nog door luchtvaartmaatschappijen op Schiphol betaald, maar Schiphol wil daarvan af.

De luchthavens van Eelde en Maastricht lijden al jaren verlies. Als de Tweede Kamer instemt met het plan van Mansveld betekent dat een extra kostenpost van 1,5 miljoen euro per jaar voor de luchthavens. De provincies zijn in beide gevallen de belangrijkste aandeelhouders van de luchthaven. Bij extra kosten zullen de luchthavens daarom waarschijnlijk een beroep doen op de provincies.


Risico

Het achterland van 'Eelde' is dunbevolkt en er is een moordende concurrentie van luchthavens als Lelystad en Eindhoven. Veel noordelijke reizigers vliegen vanaf Schiphol of een andere luchthaven. 'Dat vormt een reëel risico voor de nabije toekomst', concludeerde de Noordelijke Rekenkamer.


 

     "Wij steken in Groningen en Drenthe ook 75 miljoen
   euro per jaar in het OV, dat vindt niemand erg."

               VVD-gedeputeerde Henk Brink

 

Op eigen benen
Samen met de provincie Groningen is de provincie Drenthe de voornaamste aandeelhouder van Groningen Airport Eelde, in de volksmond vliegveld Eelde. De afgelopen jaren gingen er tientallen miljoenen gemeenschapsgeld naar de luchthaven.

In het verleden kwamen die miljoenen van het Rijk. Eventuele steun in de toekomst zal van de provincies moeten komen. De vraag is hoe lang provinciale politici nog bereid zijn de luchthaven te steunen.

Gedeputeerde Henk Brink (VVD): "Als het verlies draait moet je met elkaar zeggen: wat mag het ons kosten? Wij steken in Groningen en Drenthe ook 75 miljoen euro per jaar in het OV, dat vindt niemand erg, daar kunnen we zelfs nog meer in investeren. Zo kan je ook naar de luchthaven kijken. Op zich vinden wij ook dat een luchthaven op eigen benen moet staan."

D66 Drenthe, in de peiling de sterkste stijger bij de Provinciale Statenverkiezingen, is kritischer. "Wij zijn er niet voor om tot in lengte van dagen gemeenschapsgeld in een luchthaven te stoppen die vooral voor vakantieverkeer bedoeld is", zegt Statenlid Jurr van Dalen.

Rode cijfers
Vliegveld Eelde, is één van de zes regionale luchthavens van Nederland. Vanaf de luchthaven vertrekken vluchten naar Europese bestemmingen en Turkije. De afgelopen jaren ontving Eelde Airport tientallen miljoenen euro’s staatssteun, maar de luchthaven kwam nooit uit de rode cijfers.


Regionale luchthavens, de verschillen

Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport vrezen voor de continuïteit van beide luchthavens als zij de luchtverkeersleiding zelf moeten bekostigen. Voor de andere regionale luchthavens: Eindhoven Airport, Lelystad Airport en Rotterdam The Hague Airport geldt dit niet.

Eindhoven Airport heeft de status van een militair vliegveld. In Eindhoven is sprake van civiel- en militair vliegverkeer. Het ministerie van Defensie betaalt de luchtverkeersleiding.

Lelystad Airport en Rotterdam The Hague Airport zijn onderdeel van de Schiphol Group.
    "75 Procent van de regionale luchthavens in Europa is
   afhankelijk van een stukje steun en ik zou me er ook
   helemaal niet voor schamen."

              Marco van de Kreeke, directeur Eelde Airport

 


De Noordelijke Rekenkamer deed onderzoek naar het vliegveld en kwam tot de conclusie dat het vanwege de ligging zeker tot 2023 niet op eigen benen kan staan.

Ondanks het voornemen van staatssecretaris Mansveld om Eelde haar eigen luchtverkeersleiding te laten betalen blijft de directeur van Eelde strijdbaar.

"Wij hopen in de komende jaren meer verkeer te genereren en daarmee financieel onze eigen broek op te kunnen houden. Zeker weten doe je dat nooit. 75 procent van de regionale luchthavens in Europa is afhankelijk van een stukje steun en ik zou me er ook helemaal niet voor schamen als dat voor Groningen/Eelde ook zo blijft in de toekomst", aldus Marco van de Kreeke.

Lobbyen
Niet alleen Groningen Airport Eelde komt in de problemen zodra ze de luchtverkeersleiding zelf moeten betalen. Ook Maastricht Aachen Airport vreest voor zijn voortbestaan. Vliegveld Eelde trekt samen met Maastricht Aachen Airport en de provincies ten strijde tegen de plannen van het kabinet. Binnenkort trekken de partijen naar Den Haag om te lobbyen tegen het plan van Mansveld.


 

 

 

 

 

 

 

 
Vliegveld Eelde gaat de strijd aan tegen 'onzalig plan' staatssecretaris
Geschreven door RTV Drenthe, 6 maart 2015   
zaterdag 07 maart 2015

Vliegveld Eelde gaat de strijd aan tegen 'onzalig plan' staatssecretarisEELDE - Groningen Airport Eelde trekt samen met Maastricht Aken Airport en provincies ten strijde tegen het kabinet. De organisaties vrezen voor hun voortbestaan als staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu haar zin krijgt.

Het kabinet wil dat Groningen Airport Eelde de kosten voor de luchtverkeersleiding zelf gaat betalen. Nu wordt dit nog betaald uit één landelijke pot.

Wat is er aan de hand?
Als de plannen van het kabinet doorgaan en Groningen Airport Eelde de kosten doorberekent moeten vliegmaatschappijen straks tot zes keer meer betalen voor een landing in Eelde. "Dan prijzen we onszelf volledig uit de markt," aldus luchthaven directeur Marco van de Kreeke.

De nieuwe regels gelden ook voor Maastricht Aken Airport.

'Onwenselijk'
De provincie Drenthe heeft per brief gewezen op de grote financiële gevolgen voor de regionale luchthavens. "Als de plannen doorgaan en we het vliegveld in de benen willen houden, draait de belastingbetaler in Drenthe op voor de veiligheid in de lucht. Een onwenselijke situatie," zegt gedeputeerde Henk Brink.

Drie miljoen euro
Volgens een rapport van de Noordelijke Rekenkamer uit 2013 zou bij de luchthaven in Eelde een extra tekort van drie miljoen euro per jaar ontstaan, als de mensen in de verkeerstoren door het vliegveld betaald moeten worden.

Hoe is het nu geregeld?
De kosten voor de luchtverkeersleiding worden nu op één hoop gegooid. De gebruikers van bijvoorbeeld Schiphol en Rotterdam The Hague Airport betalen dus ook voor de verkeersleiding op Eelde, waar veel minder grote vliegtuigen komen.

Na protest van onder andere KLM en Schiphol Group wil staatssecretaris Mansveld een nieuw systeem om de kosten te verdelen. De luchtverkeersleiding op Schiphol is goedkoper als niet meer betaald hoeft te worden voor het personeel in de verkeerstorens van Eelde en Maastricht.

Oneerlijk
Eelde en Maastricht zijn faliekant tegen. "Het scheelt voor de grote vliegtuigen die landen op Schiphol misschien een paar tientjes, een paar cent per ticket," aldus Van de Kreeke. De directeur vindt de plannen oneerlijk en onbegrijpelijk omdat de vliegvelden van Rotterdam en Lelystad onder Schiphol Group vallen en Eindhoven militaire luchtverkeersleiding heeft.

"Ik zou het heel dom vinden om deze plannen door te zetten, want nu betalen de gebruikers. Als de staatssecretaris hiermee doorgaat heb je de keuze: of we stoppen met het vliegveld of de belastingbetaler draait op voor de kosten," aldus de directeur van vliegveld Eelde.

Klik hier om de video van RTVDrenthe te kijken

Klik hier om het radiofragment: 'Directeur Marco van de Kreeke van GAE vindt het onbegrijpelijk' te beluisteren

 

Zwanenzang
Vliegveld Eelde gaat de strijd aan tegen ‘onzalig plan’ staatssecretaris

RTV Drenthe 6 maart 2015

Er ligt inderdaad een plan om de kosten van luchtverkeersleiding door iedere luchthaven zelf te laten betalen. Dit zat er al jaren aan te komen. De politiek was daar prima van op de hoogte. Luchthavens zijn voor het merendeel gewone private ondernemingen. Op Europees niveau streeft men er naar dat het concurrentie speelveld tussen luchthavens zo eerlijk mogelijk is. Dat wil zeggen dat men exploitatiesubsidies en zogenaamde kruissubsidiëring wil terugdringen. Momenteel lopen er meerdere onderzoeken in Europa naar oneerlijke concurrentie tussen luchthavens door overheidssubsidies.
Al in 2010 was door Europa aangekondigd dat de deelnemende landen maatregelen moesten nemen om rond 2015 de kosten van luchtverkeersleiding door iedere luchthaven zelf te laten opbrengen. Nederland heeft aangekondigd dit voorzichtig in te voeren tussen 2015 en 2020. Omdat luchtverkeersleiding gezien kan worden als een vorm van overheidsdienstverlening is het toegestaan dat bijvoorbeeld de provincies meebetalen aan de kosten van luchtverkeersleiding op Eelde. De vraag is of met daar trek in heeft zolang onduidelijk is of Eelde nog echt bestaansrecht heeft. De politiek wil eerst zien dat Eelde zijn eigen voorspellingen waarmaakt.
Gedeputeerde Brink ziet heel duidelijk dat Eelde geen levensvatbare zaak meer is zonder veel overheidssteun. Voor de politiek wordt het moeilijk verkoopbaar om een slecht lopende luchthaven met miljoenen per jaar te gaan steunen. Maar de realiteit is dat Eelde te klein is om de steeds toenemende kosten om een moderne luchthaven te exploiteren, in een dun bevolkt gebied, te kunnen dragen. Voor het Noorden zal het ook geen groot verlies zijn. Slechts 4% van de Noordelijke luchtreizigers maakt gebruik van Eelde, de rest vliegt van Schiphol, Bremen, Düsseldorf, Weeze, Rotterdam en Eindhoven. Het Noorden is momenteel meer gebaat bij goede en snelle treinverbindingen om internationaal aantrekkelijk te blijven.
Directeur van de Kreeke heeft natuurlijk gelijk dat als Schiphol reizigers een dubbeltje per ticket bijdragen Eelde uit de brand is. Maar je kunt net zo goed zeggen dat als alle Noorderlingen die Eelde zo graag willen houden een euro'tje per jaar bijdragen, de luchthaven ook uit de brand is. Schiphol heeft al jaren geen zin meer om aan de kosten van Maastricht en Eelde mee te betalen. Het zal moeilijk worden hen op andere gedachten te brengen.
Wat ook al jaren bekend is, dat luchthaven Lelystad er komt. Een niet te onderschatten concurrent voor Eelde omdat de locatie Lelystad voor de airlines aantrekkelijker is dan Eelde. Dus als in 2018 Lelystad open gaat volgt een nieuwe klaagzang over de dreigende ondergang van Eelde.
Wat al jaren mis is met management en bestuurders van Groningen Airport Eelde, is dat men weigert een realistische visie op de toekomst te ontwikkelen. Er liggen vele onderzoeken, die een goede schets geven van de beperkte mogelijkheden van Eelde, maar men wil het gewoon niet horen. Dus zeurt dit nog wel een paar jaar door.

Philippe Boucher 

 

 

 

 

 

 

 
Vliegveld Maastricht zit aan de grond
Geschreven door Jos Verlaan in NRC, dinsdag 24 februari 2015   
donderdag 26 februari 2015
Vliegveld Maastricht zit
aan de grond


plaatje Maastricht Aachen Airport 1.jpg
 Vliegveld Maastricht Aachen Airport zoekt een kapitaalkrachtige exploitant.
 
 
Regionaal vliegveld
Luchthaven Maastricht Aachen Airport kost de provincie Limburg handen vol geld. Sluiting is geen optie, vindt gedeputeerde Twan Beurskens. „Nu niet en straks niet.”


 
Een opsteker voor de Limburgse economie, noemde toenmalig gedeputeerde Mark Verheijen (VVD) in 2011 de nieuwe vrachtterminal van de luchthaven Maastricht Aachen Airport. Maar die opsteker bleek na zijn vertrek een financieel blok aan het been voor de luchthaven én de provincie. De vrachtterminal staat leeg.
    Al sinds de oplevering in 2012. Jaarlijks moet de provincie er 580.000 euro huur voor betalen. Af en toe oefent de plaatselijke fanfare er. Want met 9.000 vierkante meter is er ruimte zat. Omdat tijdens de bouw de markt voor vrachtverkeer instortte. En omdat een platform, noodzakelijk voor het laden en lossen van vliegtuigen, nooit gebouwd is.
    Die lege vrachtterminal staat symbool voor de deplorabele staat van het vliegveld. Sinds de overname door de provincie, vorig jaar, worstelen gedeputeerde Twan Beurskens, de opvolger van Verheijen, en zijn ambtenaren met de ene na de andere tegenvaller en kost het ‘in de lucht houden’ van het vliegveld maandelijks 350.000 euro.
    Dat is ook niet zo verwonderlijk. Na privatisering, in 2002, zwaaide de Britse investeringsmaatschappij Omniport de scepter over Maastricht Aachen Airport. Omniport liet het vorig jaar volgens Beurskens „uitgewoond” achter.
    Dat terwijl Omniport indertijd een bruidschat van 45,4 miljoen euro van provincie en Rijk had meegekregen, bedoeld voor investeringen in onderhoud, veiligheid en modernisering. Maar die staatssteun is volgens Beurskens goeddeels opgegaan aan het opkopen van bedrijfsterreinen en het afdekken van exploitatietekorten, niet aan investeringen in het vliegveld. Met als gevolg dat de provincie op korte termijn voor 15 miljoen euro aan achterstallig onderhoud moet wegwerken en eenzelfde bedrag moet reserveren om het vliegveld aantrekkelijk te maken voor een nog te vinden exploitant.

Bergafwaarts

Vorig jaar moest de provincie 4,1 miljoen euro ophoesten om een faillissement te voorkomen. Zonder zicht op een rendabele exploitatie. Want commercieel gaat het bergafwaarts. Vorig jaar daalde het aantal passagiers met 39 procent naar 283.000.
    Ter vergelijking: Eindhoven Airport is goed voor 3,9 miljoen passagiers, het naburige vliegveld Luik voor 309.000 passagiers, Charleroi voor 5,9 miljoen passagiers en het Duitse vliegveld voor Weeze 2,4 miljoen passagiers, zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie van Vlaamse vliegvelden. Het vrachtvervoer op Maastricht Aachen Airport stabiliseerde vorig jaar op 80.000 ton. Ook dat valt in het niet bij de 674.000 ton die Luik aandoet.

plaatje Maastricht Aachen Airport 2.jpg
 
 
    Toch is sluiting van de luchthaven voor Beurskens geen optie. Dat vliegveld hoort volgens hem, net als het Bonnefantenmuseum in Maastricht, tot de provinciale infrastructuur. „Dat is voor mij een politieke ratio. Sluiting is slecht voor de Limburgse economie. Er gaan dan 800 banen verloren en de sjeiks die hier met privévliegtuigen komen, geven kapitalen uit in Maastricht. Zonder dit vliegveld zou Mick Jagger vorig jaar ook niet op Pinkpop zijn geweest. De luchthaven gaat niet dicht. Nu niet en straks niet.”ZWAKKE SCHAKEL
Maastricht Aachen Airport
4,1 miljoen euro stak de provincie Limburg vorig jaar in het vliegveld Maastricht
           Aachen Airport (MAA) om een faillissement af te wenden.
350 duizend euro betaalt de provincie Limburg elke maand om het vliegveld open te
             houden.
283 duizend passagiers reisden vorig jaar via vliegveld MAA. Dat was 39 procent
             minder dan in 2013, vooral als gevolg van het vertrek van Ryanair in april.
80 duizend ton vracht verwerkte vliegveld MAA vorig jaar. Dat was 1 procent meer dan
         in 2013.Kapitaalkrachtige exploitant
 
Eerder deze maand organiseerde de provincie een openbare tender, waar potentiële exploitanten op konden inschrijven. Want commerciële uitbating van het vliegveld is geen overheidstaak”, zegt Beurskens. „We zoeken een exploitant die kapitaal meeneemt. En expertise. Hij moet vracht meenemen naar Limburg.”
    Er waren volgens Beurskens negentien gegadigden, voornamelijk uit West- en Oost-Europa. „In 2016 hopen we tot een gunning over te gaan.” Maar het is de vraag of er een serieuze exploitant te vinden is die de luchthaven draaiende kan houden zonder overheidssteun en zonder perspectief op samenwerking met andere luchthavens in de regio.
    Beurskens heeft gesproken met de eigenaren van Eindhoven Airport en Luik Airport. Maar die hadden geen belangstelling. En medenaamgever Aken zag er evenmin iets in. „Aken heeft ons veel succes toegewenst, maar was verder niet geïnteresseerd.”
    Zelfs de drie grote gemeenten in de buurt van het vliegveld, Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dragen niet bij. Ondanks toezeggingen, vorig jaar, dat de drie gezamenlijk 4 miljoen euro in een reddingsplan voor de luchthaven zouden steken. Maar dat was op voorwaarde dat er een realistisch exploitatieplan zou komen en er passagiersvluchten zouden blijven. En daaraan is vooralsnog niet voldaan.
    Deze opstelling zint Beurskens niet. „Potentiële exploitanten moeten weten waar ze financieel aan toe zijn. Zonder die regionale bijdrage happen ze niet toe. Dan is het niet mogelijk om een exploitant écht geïnteresseerd te krijgen.”
    Ook die lege vrachtterminal staat commerciële exploitatie in de weg. De luchthaven betaalde na oplevering 580.000 euro per jaar voor die loods. Na overname zit de provincie voor twintig jaar vast aan dat huurcontract. Verheijens euforie uit 2011 over die terminal is inmiddels verdwenen en een oplossing is niet voorhanden.
    In maart 2011 probeerde de provincie nog het ministerie van Verkeer en Waterstaat te laten opdraaien voor de huur. Die moest in één keer worden afgekocht met subsidie die het Rijk bij de privatisering van het vliegveld beschikbaar had gesteld. Met een deel van dat geld kon de eigenaar van die terminal worden afgekocht, vond de provincie. Maar daar stak het ministerie een stokje voor, omdat die subsidie daar niet voor bedoeld was.

Megadeal

Eigenaar Aviation Logistics Development Company, een consortium van het bouwconcern VolkerWessel en het adviesbureau Impeerium van de Amsterdamse oud-wethouder Edgar Peer, is bereid om de terminal te verkopen.
    Maar dat moet dan wel passen in een megadeal met de provincie, waarbij VolkerWessels toestemming krijgt voor de bouw van een nieuw hotel bij het vliegveld en de provincie investeert in modernisering van de passagiersterminal. Zo’n deal maakt alleen kans als de passagiersfunctie van de luchthaven overeind blijft. En juist dat is hoogst onzeker.
    Ook ‘Brussel’ staat een stabiele toekomst van het vliegveld in de weg. Vorig jaar scherpte de Europese Commissie de richtlijnen voor staatssteun aan vliegvelden aan. Dat was onder meer het gevolg van onderzoek van de Europese Rekenkamer naar de effectiviteit van Europese steun aan regionale vliegvelden. Twintig vliegvelden werden onder de loep genomen, waarin Brussel de afgelopen jaren 600 miljoen euro had geïnvesteerd. Het lukte slechts de helft van de onderzochte luchthavens om met dat geld extra passagiers aan te trekken, was de conclusie.
    Vooral de regionale luchthavens met minder dan 100.000 passagiers bleven, ondanks de subsidies, verlieslijdend. Staatssteun loont alleen bij luchthavens die winst maken, was de aanbeveling aan zowel de Europese Commissie als de EU-lidstaten.

Marktconform

Maastricht Aachen Airport zat niet in dat onderzoek. Maar de Europese Commissie moet wel toestemming geven voor de Limburgse subsidiestromen naar het vliegveld. De aangescherpte richtlijnen zouden voor Limburg betekenen dat een kwart van die 15 miljoen euro voor achterstallig onderhoud niet als subsidie, maar als marktconforme lening moet worden verstrekt, bevestigt een betrokkene op het provinciehuis. En de gereserveerde 15 miljoen euro voor modernisering van het vliegveld moet dan in zijn geheel als lening met marktconforme rente aan de toekomstige exploitant worden verstrekt, niet als staatssteun.
    De provincie Limburg heeft op die nieuwe richtlijnen geanticipeerd. En Beurskens zou het toejuichen als Brussel staatssteun aan vliegvelden aan banden legt. „Onze belangrijkste concurrenten in België, Charleroi en Luik, krijgen op grote schaal staatssteun. Dat beschouwen wij als oneerlijke concurrentie.”
    Daarin heeft Beurskens gelijk. Charleroi krijgt jaarlijks 30 miljoen euro aan staatssteun, Luik 27 miljoen. Het Duitse vliegveld Weeze kreeg tussen 2003 en 2011 in totaal 34,3 miljoen euro van de overheid.


plaatje Maastricht Aachen Airport 3.jpg
 De leegstaande vrachtterminal
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Luchtverkeersleiding Nederland raakt haar monopolie kwijt
Geschreven door Philippe Boucher 23-2-2015   
maandag 23 februari 2015

Luchtverkeersleiding Nederland raakt haar monopolie kwijt
Groningen Airport Eelde verder in problemen

Het Leidsch Dagblad meldt dat Luchtverkeersleiding Nederland haar monopolie kwijt raakt. Dat wil zeggen dat regionale luchthavens goedkopere luchtverkeersleiders mogen inhuren dan die van de LVNL. Staatssecretaris Mansveld stuurde op 18 februari 2015 het ‘Beleidsadvies Herziening Heffingenbeleid Luchtvaart’ aan de Tweede Kamer, dat op 1 april door de vaste Kamercommissie zal worden besproken.

Kern van dit advies is:

  1. Luchthavens zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van toren luchtverkeersleiding

  2. Concurrentie met andere aanbieders van torenluchtverkeersleiding wordt mogelijk, en tarieven tussen luchthavens kunnen verschillen

  3. Andere vormen van torenluchtverkeersleiding worden onderzocht

  4. Tekorten mogen door lokale overheden worden aangevuld.

Bij het opstellen van dit advies waren alle partijen betrokken. De luchthavens Maastricht en Eelde voelden weinig voor een nieuw bekostigingssyteem en dat is begrijpelijk omdat momenteel de totale kosten van luchtverkeersleiding in Nederland worden omgeslagen over het totaal van de gebruikers. Dat wil zeggen dat Schiphol werkt met een relatief hoger tarief dan nodig is omdat de kosten van regionale luchthavens waar weinig gevlogen wordt in dat tarief verrekend zijn.
Als regionale luchthavens straks een kostendekkend tarief moeten vaststellen zal dat vele malen hoger zijn dan nu het geval is. In de jaren 2006 - 2008 had luchthaven Eelde bijvoorbeeld een tekort van 2 à 3 mln op luchtverkeersleiding. Dat was vóór de invoering van het huidige ‘One Group of Airports’ (OGA), waarbij alle kosten op een hoop gegooid worden en Schiphol in feite de kosten van slecht lopende regionale luchthavens draagt.
Nu de regionale luchthavens vanaf 2016 de werkelijke kosten van verkeerstoren en verkeersleiders geheel zelf moeten dragen zal het tarief fors omhoog moeten om kostendekkend te worden. In 2008 waren de heffingen bij de airlines op Eelde ca. 0,4 miljoen en de kosten van luchtverkeersleiding ca. 2,4 miljoen. Een tekort van 2 miljoen, dat indertijd door het ministerie werd aangevuld. Het is duidelijk dat om kostendekkend te worden het tarief 6 maal hoger zou moeten zijn. Luchtvaartmaatschappijen zullen dan zeker piepen en mogelijk wegblijven. Enige mogelijkheid die overblijft is een bijdrage te vragen aan de regionale overheid om tekorten aan te vullen. Het inhuren van goedkopere luchtverkeersleiders kan verlichting geven maar voor Eelde zal toch altijd nog een jaarlijks tekort van 1 miljoen overblijven. Met de huidige omzet van Eelde van 5 miljoen en een verlies van 0,5 miljoen in de laatste jaren zal dit het verlies opdrijven tot een hoogte van 1,5 miljoen. De toekomst van de luchthaven hangt dan geheel af van de bereidheid van de politiek om deze verliezen structureel te dragen.

 

 

 

 

 

 

 

 
Luchtverkeersleiding krijgt concurrentie in toren
Geschreven door Frans van den Berg in Leidsch Dagblad, 23 februari 2015   
maandag 23 februari 2015

Luchtverkeersleiding krijgt concurrentie in toren

Plaatje GAE Leidsch Dagblad.jpg   
 Vliegveld Eelde in voortbestaan bedreigd.


SCHIPHOL
- De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) raakt haar monopolie kwijt. Op regionale vliegvelden moeten concurrenten hun diensten in de verkeerstoren kunnen aanbieden zodat de prijzen zullen dalen. Desondanks vrezen de luchthavens Eelde bij Groningen en Maastricht voor hun voortbestaan. Grote winnaar worden de luchtvaartmaatschappijen op Schiphol, omdat voor hen de tarieven zullen dalen.

Sinds 2008 worden de kosten voor de luchtverkeersleiding op alle vliegvelden in Nederland op één hoop gegooid. Het rijk draait niet meer op voor tekorten op kleine velden zoals Eelde, maar alle gebruikers op Schiphol betalen daaraan mee. Na protest van KLM en de belangengroep Barin heeft staatssecretaris Mansveld opdracht gegeven om tot een nieuw systeem te komen. Daarbij zou iedere luchthaven moeten opdraaien voor de kosten van luchtverkeersleiding vanuit de toren op dat vliegveld.

De torens begeleiden de toestellen tijdens de nadering en het vertrek. De rest van de route door Nederland ligt sowieso in handen van de LVNL en op nog grotere hoogte bij Eurocontrol. Overigens valt Eindhoven onder het regime van de luchtmacht.
In het nieuwe systeem zou de luchthaven van Rotterdam uit de kosten komen. Maar vooral Eelde en Maastricht zijn faliekant tegen omdat dan de kosten explosief zouden stijgen.
 
Stijging

De miljoenen die een bemanning van de toren kost, kan namelijk op relatief weinig vliegtuigen worden verhaald. Nu wordt voor de torenafhandeling 162 euro betaald, maar dat zou voor Maastricht oplopen naar 392 euro en bij Eelde zelfs naar 965 euro. Dat wordt de doodsteek voor deze luchthavens.
Om aan die bezwaren tegemoet te komen stelt de staatssecretaris nu voor om concurrentie toe te staan en de nieuwste technieken in te zetten. Zo is in Zweden het afgelopen jaar de eerste remote tower ter wereld gelanceerd waarbij niet daadwerkelijk iemand in de toren hoeft te zitten, maar op afstand wordt gewerkt. Eelde wil wel meewerken aan een dergelijke pilot, maar vreest ook dan nog dat de kosten veel hoger zullen uitvallen dan nu het geval is. Mansveld denkt dat ook andere partijen dan de LVNL verkeersleiding in de toren kunnen aanbieden en daarbij dertig procent goedkoper kunnen werken.

Veiligheid

Uiteraard moet de veiligheid voorop staan, maar concurrentie is wel degelijk mogelijk zoals al blijkt in Zweden en bij de Londense luchthaven Gatwick. Mansveld wil in 2016 met de aanbesteding beginnen, omdat Lelystad na de uitbreiding ook luchtverkeersleiding nodig heeft.
Wanneer regionale luchthavens de kosten niet kunnen opbrengen, mogen ze dat ook verrekenen met andere inkomsten en desnoods subsidie van regionale overheden.


 

 

 

 

 

 

 

 
Factsheets Schiphol Group over ontwikkeling Lelystad Airport
Geschreven door www.lelystad.nl op 13 januari 2015   
zondag 08 februari 2015

Factsheets Schiphol Group over ontwikkeling Lelystad Airport

 

De Schiphol Group heeft een aantal nieuwsfolders uitgegeven die een beeld geven van ontwikkeling van Lelystad Airport de komende periode naar een luchthaven die deel uitmaakt van Luchthaven Schiphol. De eerste passagiersvluchten vanaf Lelystad Airport zijn voorzien per 1 april 2018.
plaatje Lelystad Airport.jpg
  Luchthaven Lelystad


Factsheets
De factsheets van de Schiphol behandelen een aantal verschillende onderwerpen:


 

 

 

 

 

 

 

 
Schiphol-topman Nijhuis: Lelystad is nu echt nodig
Geschreven door luchtvaartnieuws   
zondag 01 februari 2015

Schiphol-topman Nijhuis: Lelystad is nu echt nodig

 

HAARLEM – Na afloop van de installatie van de nieuwe Omgevingsraad Schiphol, waarin de Alderstafel en het overlegorgaan Cros zijn opgegaan, benadrukte Schiphol-topman Jos Nijhuis donderdagmiddag nog maar weer eens dat vliegveld Lelystad echt nodig is. Dit schrijft het Haarlems Dagblad.
     "Dat veld moet echt in 2018 gereed zijn. De aanbesteding zijn we al begonnen. Er zijn echt voldoende partijen die daarheen willen. Daarbij richten we ons vooral op partijen die we van Schiphol willen verleiden om naar Lelystad te gaan. Dat is echt hard nodig", zegt Nijhuis.
     Op het laatste moment is binnen het Aldersakkoord geregeld dat er overdag vier start- en landingsbanen tegelijkertijd mogen worden ingezet. Het compromis hiervoor is echter dat er tot 2020 niet 510.000 vliegbewegingen mogen plaatsvinden, maar slechts 500.000.
     "Inderdaad is het probleem dat in de pieken in de zomer ook veel vakantievluchten zitten. Dat is nu net die groep die we willen verleiden om naar Lelystad te verhuizen. Dan kunnen netwerkmaatschappijen als KLM nog verder groeien", licht Nijhuis toe.

Parallele Kaagbaan

Schiphol realiseert dit jaar ruim 440.000 starts en landingen, maar zou er ook 600.000 aankunnen. Met een 'parallelle Kaagbaan' die al is ingetekend in de toekomstplannen, zou Schiphol zelfs 700.000 starts en landingen kunnen accommoderen, maar dan zouden een extra honderdduizenden mensen ernstig worden gehinderd.


Commentaar VOLE

Dan kan Eelde dicht en wordt veel belastinggeld bespaard. Verder maakt het voor de noorderlingen niet veel uit. De meesten zijn net zo snel in Lelystad. De totale reistijd neemt wel aanzienlijk af omdat de vakantievluchten geen tussenlandingen meer hoeven te maken. Ook voor het bedrijfsleven maakt het geen verschil, want dat maakt nu toch al geen gebruik van Eelde.

 

 

 

 

 

 

 

 
Aantal passagiers op Groningen Airport Eelde daalt in 2014
Geschreven door RTVNoord, 12 januari 2015   
maandag 12 januari 2015

Aantal passagiers op Groningen Airport Eelde daalt in 2014


Groningen Airport Eelde heeft in 2014 iets minder passagiers verwerkt dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het vliegveld. Zo'n 200.000 passagiers maakten gebruik van de luchthaven. In 2013 verwerkte Eelde nog ongeveer 203.000 passagiers.

2014 was een wisselend jaar voor het vliegveld. Zo besloot RyanAir om met de lijndiensten naar Girona (Barcelona) en Mallorca te stoppen. Dat heeft passagiers gekost. Binnenkort praat het vliegveld overigens weer met de Ierse prijsvechter.

Nieuwe vluchten

Eelde kreeg er in 2014 ook nieuwe vluchten bij naar Gdansk en Londen. Ook kwamen er nieuwe vakantiebestemmingen bij, zoals Lanzarote.

10% minder vliegverkeer
Uit de jaarcijfers van Groningen Airport Eelde blijkt verder dat er opnieuw zo'n tien procent minder vliegverkeer was in 2014. In totaal 39.000 vliegbewegingen.

Volgens directeur Marco van de Kreeke heeft dat te maken met de lesvluchten. 'Twee van de drie vliegscholen, de Dutch Flight Academy en Stella Aviation, zijn gestopt. Daardoor neemt het aantal vluchten af.' Consequentie is wel dat er daardoor minder inkomsten zijn.

'In 2015 meer passagiers'
Van de Kreeke verwacht dat 2015 weer een jaar wordt waarin het aantal passagiers zal stijgen. Ook al omdat er in de zomer meer bestemmingen bijkomen. Bodrum en Corfu met Aegean Airlines zijn de laatste twee. De lijndienst naar Londen wordt uitgebreid.

'We gaan er vanuit dat we in 2015 tien procent meer passagiers hebben. Da's geenszins zeker. Er gebeuren altijd dingen die je niet helemaal kan voorspellen. In je voordeel en in je nadeel.'

Meer bestemmingen
Van de Kreeke denkt dat er in 2015 nog wel uitbreiding van het aantal bestemmingen te verwachten is.


Commentaar VOLE
GAE gaat door met vervalsen van passagiersaantallen

Alle Nederlandse luchthavens conformeren zich aan de vervoerscijfers van het CBS op statline.cbs.nl. He
t CBS loopt met publicatie altijd 4 à 5 maanden achter omdat zij zich baseert op de cijfers die de luchthavens aanleveren. Daarbij wordt een standaard wijze van tellen gehanteerd omdat de cijfers anders niet vergelijkbaar zijn.

Het CBS geeft voor de eerste drie kwartalen van 2014 een afname van het aantal passagiers met 10,5%.(149.866 in 2013 en 134.105 in 2014). Zelfs als in het 4e kwartaal 2014 geen afname is geweest dan nog blijft het aantal passagiers voor heel 2014 steken op 160.000: een afname van 9%.

Vandaag kwam GAE met de vervoerscijfers cijfers over 2014 (zie bovenstaand bericht RTV Noord). GAE geeft een mooi afgerond cijfer van 200.000 passagiers. Dit  geheel volgens haar eigen oncontroleerbare telmethode. De vraag kan gesteld worden waarom GAE de kluit belazert? Wie schiet daar wat mee op? Wil de directie niet toegeven dat de baanverlenging een fiasco is geworden? In 2013 een afname van 3,6% en in 2014 10% afname. En waar zijn de rechtstreekse vluchten, de hub-verbinding, de grotere toestellen, de vracht …….? De nieuwe lijnen worden allemaal zwaar gesubsidieerd met belastinggeld. Als de subsidie stopt houden de maatschappijen er weer mee op, zoals Vueling en Ryanair ons geleerd hebben.


 

 

 

 

 

 

 

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 141 - 160 van 424

spacer
© 2019 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.