spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies

"Moeilijk doen over een miljoentje voor Groningen Airport Eelde? Dat is terecht!"
Geschreven door Philippe Boucher in Groninger Internet Courant, 22 april 2015   
donderdag 23 april 2015

"Moeilijk doen over een miljoentje voor Groningen Airport Eelde? Dat is terecht!"

Plaatje GAE Groningerkrant2.jpg

Onlangs hield journalist Matthijs van Houten een pleidooi in een blog op de GIC om wat ruimhartiger te zijn naar luchthaven Eelde met het geven van financiële steun door overheid en bedrijfsleven. Onderstaand een reactie van omwonenden Philippe Boucher, die het wel degelijk terecht vindt dat er ‘moeilijk wordt gedaan over een miljoentje’.


“Business volgt infrastructuur” is de stelling van Matthijs van Houten, en hij voelt zich daarin gesteund door de wereld van ondernemers en bankdirecteuren. Hij gebruikt Eindhoven als een lichtend voorbeeld hoe overheden genereus geld vrijmaken om de luchthaven daar beter te ontsluiten.

Van Houten vergeet alleen dat daar het omgekeerde het geval is. Infrastructuur volgt daar business. De onstuimige groei van Eindhoven heeft te maken met de verruiming van landingsrechten door het rijk en de hoge bevolkingsdichtheid rond Eindhoven, ruim 20 mln, terwijl Eelde niet verder komt dan 3 mln. De groei naar 4 mln passagiers op Eindhoven zorgt voor logistieke problemen op de aanvoerroutes voor auto en openbaar vervoer. Die problemen gaat men nu aanpakken. De steun die Van Houten aan Eelde wil geven is niet voor aanvoerwegen maar voor de business van de luchthaven zelf.

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat Eelde niet veel verder zal komen dan 300.000 passagiers. Met Ryanair en Vueling zat men in 2013 op een top van 180.000. Dit loopt inmiddels weer langzaam terug, door het staken van diverse bestemmingen zonder dat daar veel voor in de plaats komt. Vandaag wordt net weer bekend dat Transavia volgend winterseizoen stopt met de wintersportvluchten.

De miljoentjes waar de luchthaven om vraagt zijn bedoeld om de aanloopverliezen van een nieuwe verbinding te dekken en airlines over te halen het experiment met Eelde te wagen. Zodra de subsidie stopt is het de vraag of de verdiensten nog voldoende zijn voor de airline. Is dat niet het geval dat is men zo weer vertrokken.

Wizzair wil haar bestemming Gdansk volgend jaar voortzetten. Of Flybe de lijn op Londen ook gaat doorzetten is nog de vraag. Die lijn loopt wat slechter dan Gdansk en de huidige bezetting van 44% tot 50% is op den duur toch onvoldoende.

Het laatste plan van GAE is een dagelijkse verbinding met Kopenhagen met een klein toestel van ca. 50 stoelen.
Men hoopt dat Kopenhagen als een hub (overstapluchthaven) zal gaan functioneren voor Eelde. Ook dat is zeer twijfelachtig. Van de tien meest gevraagde intercontinentale bestemmingen van noorderlingen is de helft niet op Kopenhagen te vinden en voor de andere helft is de aansluiting met wachttijden van 4 tot 7 uur zeer slecht.

De tien meest gevraagde Europese bestemmingen zijn wel allemaal op Kopenhagen te vinden. Wil men een overstaptijd die niet langer duurt dan twee uur dan is er maar één vlucht per bestemming geschikt. Alleen voor wie in Kopenhagen zelf wil zijn is de verbinding mogelijk geschikt. Maar de prijs is hoog en Schiphol biedt vaak goedkopere vluchten met low cost maatschappijen.

Voor reizigers die verder dan een half uur van Eelde wonen maakt het al bijna niet meer uit of ze via Eelde en Kopenhagen (1,5 uur reistijd)  hun internationale vlucht boeken of met de trein in 1,5 uur op Schiphol zijn om daar hun reis te beginnen. Dus de concurrentie met Schiphol zal Eelde nog meer voelen, want buiten een cirkel van 30 min rond Eelde maakt het al bijna niet meer uit welke luchthaven men kiest.

Men doet in het noorden terecht moeilijk over een miljoentje want het is hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld."

Philippe Boucher

 

 

 

 

 

 

 

 
Transavia stopt wintersportvluchten vanaf Eelde
Geschreven door RTVDrenthe, 21 april 2015   
woensdag 22 april 2015

Transavia stopt wintersportvluchten vanaf Eelde

Plaatje Transavia2.jpg

Transavia niet meer naar de sneeuw


Luchtvaartmaatschappij Transavia stopt met de twee wintersportvluchten vanaf Groningen Airport Eelde. Transavia zegt de vliegtuigen op andere plekken nodig te hebben.
Dat blijkt uit de nieuwe winterdienstregeling van de luchtvaartmaatschappij.

Markt niet toereikend

Transavia gaat nu vanaf Schiphol en Eindhoven Airport vaker vliegen naar de bestemmingen Salzburg en Innsbrück in Oostenrijk. Beide luchthavens zijn de thuisbasis van verschillende vliegtuigen van de maatschappij. Eelde is dat niet. Volgens Transavia is de markt niet langer toereikend om ook vanaf Eelde te vliegen.
Tot nu toe vloog de charter wekelijks in de winter van de Drentse luchthaven naar de wintersportgebieden. Maar de lowcost carrier, een dochter van Air France/KLM, zoekt naar mogelijkheden om de concurrentie aan te gaan met andere maatschappijen. De focus ligt daarbij vooral op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven Airport.

Te weinig vluchten per week


Directeur Marco van de Kreeke van Groningen Airport Eelde vindt het jammer dat Transavia niet meer vliegt naar wintersportbestemmingen. "Ze waren best tevreden over het aantal passagiers. Maar twee keer per week vliegen is in deze markt lastig. Mensen willen graag kort op vakantie en dat lukt niet met één vlucht in de week".
Van de Kreeke zegt nog een voorstel gedaan te hebben om de vlucht voort te zetten, maar Transavia wilde dit niet. "We kijken naar alternatieven, maar op korte termijn wordt dat lastig".

Gdansk gaat door

Voor Eelde betekent het dat het aantal vluchten in de winter kleiner wordt. Overigens vliegt WizzAir komende winter opnieuw van Eelde naar het Poolse Gdansk.
De maatschappij is tevreden over de lijndienst.


 

 

 

 

 

 

 

 
Inloopbijeenkomst Mobiel Medisch Team
Geschreven door www.umcgambulancezorg.nl   
vrijdag 17 april 2015

Inloopbijeenkomst Mobiel Medisch Team.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Nieuwe bekostiging Luchtverkeersleiding Luchthaven Eelde in problemen
Geschreven door Philippe Boucher, 2 apr. 2015, www.groningerkrant.nl   
donderdag 16 april 2015

Nieuwe bekostiging Luchtverkeersleiding
Luchthaven Eelde in problemen
 
Ruim vijf jaar geleden was al bekend dat de bekostiging van luchtverkeersleiding ging veranderen en dat iedere luchthaven zijn eigen verkeerstoren moest betalen. Niet alleen omdat de EU de concurrentie regels tussen luchthavens aanscherpt, maar ook omdat Schiphol en KLM niet langer wilden opdraaien voor de tekorten op sommige regionale luchthavens.

Plaatje GAE Groningerkrant.jpg

vliegveld Eelde

Staatssecretaris Mansveld heeft nu de Herziening van het Heffingenbeleid Luchtvaart naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit betekent voor Groningen Airport Eelde een kostenverhoging van ca. 2 miljoen per jaar.
      Al in 2009 vroeg de Staatssecretaris van V&W de Alders-tafel advies uit te brengen over de mogelijkheden om luchthaven Eindhoven en Lelystad te gebruiken als overloop voor Schiphol. Nu is het dan zover.
     Lelystad mag uitbreiden van Mansveld en eigenaar Schiphol gaat daar 90 miljoen in investeren. In 2018 gaat de luchthaven open.
     Sinds de baanverlenging op Eelde doet GAE verwoede pogingen de passagiers-
aantallen op te krikken. De komst van Ryanair en Vueling in 2012, nog voor de baanverlenging, heeft de passagiersaantallen doen toenemen, maar na hun vertrek in 2013 en 2014 zijn de passagiersaantallen weer ingezakt.
     Het is begrijpelijk dat GAE op dit moment wanhopige pogingen doet, publieke opinie en politiek te beïnvloeden. Eelde zou belangrijk zijn voor de economie van het Noorden, voor de werkgelegenheid, voor het zakenleven, etc. Het openbaar vervoer krijgt toch ook subsidie? Het zal niet helpen sluiting te voorkomen. Er moet te veel subsidie bij zonder dat daarvoor voldoende maatschappelijk draagvlak is.
     We belanden nu in het eindspel voor GAE. Er wordt de laatste tijd heel veel onzin verkondigd over het belang van Eelde. Maar vijf regionale luchthavens in het kleine Nederland is te veel. Als Lelystad open gaat zullen de airlines van Eelde vertrekken naar de Flevopolder. Dit zal zich de komende drie jaar vrijwel zeker voltrekken.
     Pijnlijk voor het Noorden, maar de luchtvaartmarkt trekt zich weinig aan van het optimistische business plan “Werelden Verbinden” van Groningen Airport Eelde.

U treft hierbij een
factsheet aan met de belangrijkste gegevens over Groningen Airport Eelde.


 

 

 

 

 

 

 

 
Groningen Airport Eelde en provincie strijden voor behoud 'goedkopere' luchtverkeersleiding
Geschreven door RTVDrenthe, 31 maart 2015   
woensdag 01 april 2015

Groningen Airport Eelde en provincie strijden voor behoud 'goedkopere' luchtverkeersleiding

     

Klik hier om het Tv-item over Groningen Airport Eelde te bekijken

Klik met het radio-interview met Gedeputeerde Henk Brink te beluisteren


EELDE - De vertegenwoordigers van Groningen Airport Eelde en noordelijke bestuurders blijven strijden om te voorkomen dat luchthaven Eelde straks opdraait voor de kosten van de luchtverkeersleiding.

Ze zouden morgen naar een commissievergadering in de Tweede Kamer over dat onderwerp gaan, maar vanavond werd bekend dat die niet doorgaat omdat staatssecretaris Mansveld ziek is.

Het vliegveld en de aandeelhouders zijn tegen de plannen van Mansveld om ieder zijn eigen kosten te laten betalen. Want, zo zeggen ze, die kosten zijn zo hoog dat ze de concurrentiestrijd met andere luchthavens dan al verloren hebben. Nu betalen alle luchthavens in Nederland gezamenlijk de kosten van de luchtverkeersleiding. Schiphol betaalt dus ook mee in Eelde. En dat wil Schiphol niet meer.

Lobby op volle toeren

Sinds enige tijd lopen de partijen zich het vuur uit de sloffen om te voorkomen dat het plan van staatssecretaris Mansveld wordt uitgevoerd. Vorige week hebben de provincies Limburg en Drenthe een brandbrief gestuurd naar de leden van de Vaste Kamercommissie Luchtvaart, waarin ze hun zorgen uiten.

De markt betaalt nu de luchtverkeersleiding
Volgens gedeputeerde Henk Brink moet eerst gekeken worden naar alternatieven: "Er wordt gesproken over het regelen op afstand en het toelaten van meer concurrentie, zodat de kosten naar beneden gaan. Daar zijn wij voor. Maar dan moet je dit plan niet eerst uitvoeren. Dan moet je eerst kijken of het goedkoper en anders kan." Brink vindt het systeem waarbij de kosten van de luchtverkeersleiding door de markt worden betaald prima. Inwoners van Drenthe en Groningen moeten daar volgens hem niet voor opdraaien.

"Wij geven ons niet gewonnen", zegt gedeputeerde Brink.

 

 

 

 

 

 

 

 
Minder passagiers voor Luchthaven Eelde in 2014
Geschreven door RTVDrenthe, 26 januari 2015   
woensdag 01 april 2015

Minder passagiers voor Luchthaven Eelde in 2014

Vliegtuig Corendon.jpg

    Vliegtuig Corendon


 

EELDE - Groningen Airport Eelde heeft in 2014 iets minder passagiers verwerkt dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het vliegveld. Zo'n 200.000 passagiers maakten gebruik van de Drentse luchthaven. In 2013 verwerkte Eelde nog ongeveer 203.000 passagiers.

Ups en downs in 2014

2014 was een wisselend jaar voor het vliegveld. Zo besloot RyanAir om met de lijndiensten naar Girona (Barcelona) en Mallorca te stoppen. Dat heeft passagiers gekost. Binnenkort praat het vliegveld overigens weer met de Ierse prijsvechter.

Eelde kreeg er in 2014 ook nieuwe vluchten bij naar Gdansk en Londen. Ook kwamen er nieuwe vakantiebestemmingen bij zoals Lanzarote.

Minder vliegverkeer


Uit de jaarcijfers van Groningen Airport Eelde blijkt verder dat er opnieuw zo'n tien procent minder vliegverkeer was in 2014. In totaal 39000 vliegbewegingen.

Volgens directeur Marco van de Kreeke heeft dat te maken met de lesvluchten. "Twee van de drie vliegscholen, Dutch Flight Academy en Stella Aviation, zijn gestopt. Daardoor neemt het aantal vluchten af". Consequentie is wel dat er daardoor minder inkomsten zijn.

2015 meer passagiers

Van de Kreeke verwacht dat 2015 weer een jaar wordt waarin het aantal passagiers zal stijgen. Ook al omdat er in de zomer meer bestemmingen bijkomen. Bodrum en Corfu met Aegean Airlines zijn de laatste twee. De lijndienst naar Londen wordt uitgebreid.

"We gaan er vanuit dat we in 2015 tien procent meer passagiers hebben. Da's geenszins zeker. Er gebeuren altijd dingen die je niet helemaal kan voorspellen. In je voordeel en in je nadeel".

Van de Kreeke denkt dat er in 2015 nog wel uitbreiding van het aantal bestemmingen te verwachten is.

Klik hier om het radio-interview met Marco van de Kreeke, directeur GAE te beluisteren 

 

 

 

 

 

 

 
Vliegveld Eelde net als 'rupsje nooitgenoeg'
Geschreven door Philippe Boucher, in Dagblad van het Noorden, 19 maart 2015   
maandag 30 maart 2015

OPINIE  EELDE LUCHTKASTEEL

Vanuit Eelde naar alle uithoeken van de wereld vliegen.
Dat is de droom van Groningen Airport Eelde.
Het blijft vast een droom, want het is niet realistisch.Vliegveld Eelde net als
'rupsje nooitgenoeg'


                                                                            Foto GAE1.jpg
Onder de suggestieve kop: Erop of eronder voor Eelde schrijft Johan de Veer in DvhN van 16 maart dat Eelde weer geld vraagt aan de aandeelhouders om een lijn naar Kopenhagen op te zetten, met als doel dat reizigers daar kunnen overstappen op lijnen "naar alle uithoeken van de wereld".
    Eelde praat al een tijdje met Danish Air Transport, dat beschikt over toestellen voor 46 tot 66 passagiers, over een verbinding Eelde-Kopenhagen. De maatschappij zou een marktanalyse doen en deze heeft kennelijk zo'n slechte uitkomst dat Danish 2 miljoen euro nodig om uit de kosten te komen voor het eerste jaar. Dat alleen zegt al genoeg.
    Zonder extra subsidies zal er geen tweede jaar volgen. Maar los daarvan is het een volstrekt onhaalbaar plan op de wat langere termijn. Een klein voorbeeld.
    Een werknemer van Gasunie of NAM wil naar Aberdeen. Dan boekt hij eerst een ticket voor Kopenhagen vanaf Eelde, kost circa 450 tot 550 euro en een uur vliegen. Dan overstappen (1 uur) op een toestel van SAS. Vliegt via Oslo voor 500 euro in 3,5 uur naar Aberdeen. Bij elkaar 1000 euro en 5,5 uur reistijd inclusief overstap tijd.
    Wie de trein naar Schiphol neemt betaalt 42 euro eerste klas, reistijd 2,5 uur en op Schiphol met KLM voor 720 euro (reistijd 0,5 uur) direct naar Aberdeen. Conclusie: Via Schiphol 2,5 uur korter reizen zonder overstap en 300 euro goedkoper.
    Het is het simpelste voorbeeld dat laat zien hoe onzinnig de dromen van luchthaven Eelde zijn. En ook hoe onverantwoord een investering van 2 miljoen euro voor dit doel is. Nog afgezien van de gesubsidieerde concurrentie die Schiphol wordt aangedaan.
    Schiphol heeft 300 bestemmingen. Kopenhagen 116. Daarmee is ineens duidelijk dat Kopenhagen als overstap luchthaven beperkte betekenis heeft voor het zakenleven en dat Schiphol altijd voordeliger zal blijven. Meer bestemmingen, hogere frequenties, directe verbindingen, lagere prijzen.
    Opvallend is dat de laatste weken VNO-NCW bij monde van Lambert Zwiers en Harm Post, directeur Groningen Seaports, zich opwerpen als propagandisten voor het behoud van luchthaven Eelde, zonder enig verstand van zaken op gebied van luchtvaart. En nu komt de luchthaven zelf opeens met een vraag voor nog meer geld omdat ze anders niet zou kunnen overleven.
    Gedeputeerde Mark Boumans staat positief tegenover de plannen van de luchthaven, maar hij houdt wel een paar slagen om de arm. Drenthe moet ook meedoen en liefst ook Friesland en verder moet het bedrijfsleven een garantie afgeven voor de afname van tickets. Dat gaat niet lukken. Eerder is daar in 2004 al eens onderzoek naar gedaan door GAE zelf, en het bedrijfsleven was wel geïnteresseerd, maar "wel onder de voorwaarden die op andere luchthavens ook gelden op het gebied van kosten en vertrek- en aankomsttijden." Dat wordt hem dus niet.
    Directeur Marko van de Kreeke van GAE verwijt de Drentsche politiek dubbel te zijn. Drenthe zegt: we zijn positief over Eelde maar geven voorlopig geen geld, laat ze eerst maar eens zien dat er groei is na de baanverlenging van 20 miljoen overheidsgeld.
In feite stelt Marc Boumans zich net zo op. Hij is positief maar stelt een aantal voorwaarden die er gewoon niet in zitten.
    Je zou bijna zeggen dat het met de verkiezingen te maken heeft. [Verkiezingen voor Provinciale Staten, 18 maart 2015, red.]


 

 

 

 

 

 

 

 
Erop of eronder voor Eelde
Geschreven door Johan de Veer in Dagblad van het Noorden, 16 maart 2015   
zaterdag 28 maart 2015

Erop of eronder voor EeldeEelde  Groningen Airport Eelde voert vergevorderde onderhandelingen met Danish Airport Transport over een dagelijkse verbinding met Kopenhagen.
Voor de afronding is nog wel veel geld nodig.


Dat heeft GAE-directeur Michel van de
Kreeke de aandeelhouders vorige week laten weten. Verbindingen realiseren naar grote internationale luchthavens, zoals Kopenhagen, kost tonnen. De bedoeling is dat zakenmensen en toeristen vanuit het Noorden via deze overstapplaatsen naar alle uithoeken van de wereld kunnen reizen.
    Nogalwat luchtvaartmaatschappijen doen pas zaken met een vliegveld als die aanloopverliezen dekt en meebetaalt aan marketingcampagnes. GAE heeft daarvoor 2 miljoen euro nodig. Van de Kreeke heeft de aandeelhouders verzocht dat bedrag te storten in een Route Ontwikkelings Fonds.
    Volgens de directeur beginnen of eindigen dagelijks 6400 mensen een vliegreis in Noord-Nederland. "Slechts 4 procent start of komt aan op Groningen Airport Eelde. Dit betekent dat 6000 passagiers vanuit het Noorden naar andere luchthavens reizen. Dat kan anders."
    De provincie Groningen en de gemeente Groningen, beide aandeelhouder van GAE, zijn positief.
"Wij zien brood in een Route Ontwikkelijks Fonds als het geld direct wordt gekoppeld aan concrete vluchten en harde afsopreaken met het bedrijfsleven. Grote werkgevers als UMCG, NAM, RUG, GasTerra en Philips moeten garant staan voor ticketverkoop", zegt de Groningse gedeputeerde Mark Boumans (VVD).
    Andere voorwaarde is dat de provincie Drenthe meedoet. De Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD) zette onlangs tijdens een uitzending van Nieuwsuur de deur op een kier. "Op zich vinden wij dat een luchthaven op eigen benen moet staan." Vliegvelddirecteur Van de Kreeke noemt Drenthe een beetje dubbel. "De provincie zegt niet nee, maar zegt ook niet: hier zijn de centjes. Het is daar op dit moment politiek ingewikkeld. Laten we de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen afwachten. Misschien dat die verandering brengt in de situatie."
    Volgens Van de Kreeke leggen Limburgse gemeenten 2,5 miljoen euro op tafel om nieuwe routes naar hun regionale vliegveld Maastricht Aachen Airport te halen. Gemeenten rond Luik betalen een miljoen. "Zelf stoppen we als luchthaven ook geld in een fonds. We hebben nog 1,5 ton in de pot.
Dat is lang niet genoeg."
    De directeur erkent dat GAE geen steek vooruit komt als het maar 4 procent van alle noordelijke vliegreizigers ontvangt. "Als dat 10 of 20 procent wordt, kunnen we ons bedruipen. Volgens gedeputeerde Boumans is er, zij het niet voorwaardelijk, nog een belangrijk punt. "Voor het fonds moeten we ook de Friezen meekrijgen."

 

 

 

 

 

 

 

 
Flybe verlaagt frequentie op Groningen Airport
Geschreven door Luchtvaartnieuws, 25-3-2015   
woensdag 25 maart 2015

Flybe verlaagt frequentie op Groningen AirportEELDE - De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe schrapt in de zomermaanden de zaterdagvluchten tussen Groningen Airport Eelde en Londen. Dat meldt de luchthaven desgevraagd aan de regionale zender RTV Noord. In die periode zou er in het weekeinde minder animo voor de vluchten zijn.

In het najaar wordt er weer dagelijks gevlogen. De FlyBe-vluchten worden uitgevoerd door Stobart Air. Op de route zet Stobart Air toestellen van het type ATR 72 in.

Flybe/Stobart Air startte vorig jaar verschillende lijndiensten vanaf London Southend Airport. Lijndiensten naar Antwerpen en Maastricht werden echter na een half jaar al gestaakt wegens tegenvallende passagiersaantallen. Eerder deze maand werd bekend dat ook de route naar Dublin komt te vervallen.

Naast Groningen vliegt Flybe vanaf Southend nog naar Caen, Munster-Osnabrück en Rennes.


Commentaar VOLE

De laatste maanden vallen er steeds twee vluchten per week uit. Dus er is niet alleen minder animo in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar te weinig klanten. De toestellen halen een gemiddelde bezettingsgraad van 50%. FlyBe krijgt subsidie van GAE. Als de subsidie na de zomer stopt, is de kans groot dat FlyBe er helemaal mee stopt. Ondertussen maakt GAE zich op om een soortgelijk experiment te starten met een vlucht naar Kopenhagen. Hiervoor moet GAE voor het eerste jaar 2 miljoen ophoesten. De kop op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden was: 'Erop of eronder voor Eelde’. Daaruit spreekt een zekere wanhoop.


 

 

 

 

 

 

 

 
Vliegveld Eelde: nooit rendabel, telkens weer gered
Geschreven door Nieuwsuur, zondag 8 maart 2015   
maandag 09 maart 2015

Vliegveld Eelde: nooit rendabel,
telkens weer gered

 

Hoeveel belastinggeld mag een luchthaven kosten? Die vraag speelt in het noorden en zuiden van het land nu voor de luchthavens in Eelde (Drenthe) en Maastricht (Limburg) een forse financiële tegenvaller dreigt.

In de opmaat naar de Provinciale Statenverkiezingen reist Nieuwsuur af naar Eelde. Daar speelt eventuele provinciale steun aan de luchthaven op de achtergrond mee bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

 
Klik hier om de video van Nieuwsuur te bekijken

Provincies
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de regionale luchthavens zelf laten opdraaien voor de kosten van hun luchtverkeersleiding. Nu worden die kosten nog door luchtvaartmaatschappijen op Schiphol betaald, maar Schiphol wil daarvan af.

De luchthavens van Eelde en Maastricht lijden al jaren verlies. Als de Tweede Kamer instemt met het plan van Mansveld betekent dat een extra kostenpost van 1,5 miljoen euro per jaar voor de luchthavens. De provincies zijn in beide gevallen de belangrijkste aandeelhouders van de luchthaven. Bij extra kosten zullen de luchthavens daarom waarschijnlijk een beroep doen op de provincies.


Risico

Het achterland van 'Eelde' is dunbevolkt en er is een moordende concurrentie van luchthavens als Lelystad en Eindhoven. Veel noordelijke reizigers vliegen vanaf Schiphol of een andere luchthaven. 'Dat vormt een reëel risico voor de nabije toekomst', concludeerde de Noordelijke Rekenkamer.


 

     "Wij steken in Groningen en Drenthe ook 75 miljoen
   euro per jaar in het OV, dat vindt niemand erg."

               VVD-gedeputeerde Henk Brink

 

Op eigen benen
Samen met de provincie Groningen is de provincie Drenthe de voornaamste aandeelhouder van Groningen Airport Eelde, in de volksmond vliegveld Eelde. De afgelopen jaren gingen er tientallen miljoenen gemeenschapsgeld naar de luchthaven.

In het verleden kwamen die miljoenen van het Rijk. Eventuele steun in de toekomst zal van de provincies moeten komen. De vraag is hoe lang provinciale politici nog bereid zijn de luchthaven te steunen.

Gedeputeerde Henk Brink (VVD): "Als het verlies draait moet je met elkaar zeggen: wat mag het ons kosten? Wij steken in Groningen en Drenthe ook 75 miljoen euro per jaar in het OV, dat vindt niemand erg, daar kunnen we zelfs nog meer in investeren. Zo kan je ook naar de luchthaven kijken. Op zich vinden wij ook dat een luchthaven op eigen benen moet staan."

D66 Drenthe, in de peiling de sterkste stijger bij de Provinciale Statenverkiezingen, is kritischer. "Wij zijn er niet voor om tot in lengte van dagen gemeenschapsgeld in een luchthaven te stoppen die vooral voor vakantieverkeer bedoeld is", zegt Statenlid Jurr van Dalen.

Rode cijfers
Vliegveld Eelde, is één van de zes regionale luchthavens van Nederland. Vanaf de luchthaven vertrekken vluchten naar Europese bestemmingen en Turkije. De afgelopen jaren ontving Eelde Airport tientallen miljoenen euro’s staatssteun, maar de luchthaven kwam nooit uit de rode cijfers.


Regionale luchthavens, de verschillen

Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport vrezen voor de continuïteit van beide luchthavens als zij de luchtverkeersleiding zelf moeten bekostigen. Voor de andere regionale luchthavens: Eindhoven Airport, Lelystad Airport en Rotterdam The Hague Airport geldt dit niet.

Eindhoven Airport heeft de status van een militair vliegveld. In Eindhoven is sprake van civiel- en militair vliegverkeer. Het ministerie van Defensie betaalt de luchtverkeersleiding.

Lelystad Airport en Rotterdam The Hague Airport zijn onderdeel van de Schiphol Group.
    "75 Procent van de regionale luchthavens in Europa is
   afhankelijk van een stukje steun en ik zou me er ook
   helemaal niet voor schamen."

              Marco van de Kreeke, directeur Eelde Airport

 


De Noordelijke Rekenkamer deed onderzoek naar het vliegveld en kwam tot de conclusie dat het vanwege de ligging zeker tot 2023 niet op eigen benen kan staan.

Ondanks het voornemen van staatssecretaris Mansveld om Eelde haar eigen luchtverkeersleiding te laten betalen blijft de directeur van Eelde strijdbaar.

"Wij hopen in de komende jaren meer verkeer te genereren en daarmee financieel onze eigen broek op te kunnen houden. Zeker weten doe je dat nooit. 75 procent van de regionale luchthavens in Europa is afhankelijk van een stukje steun en ik zou me er ook helemaal niet voor schamen als dat voor Groningen/Eelde ook zo blijft in de toekomst", aldus Marco van de Kreeke.

Lobbyen
Niet alleen Groningen Airport Eelde komt in de problemen zodra ze de luchtverkeersleiding zelf moeten betalen. Ook Maastricht Aachen Airport vreest voor zijn voortbestaan. Vliegveld Eelde trekt samen met Maastricht Aachen Airport en de provincies ten strijde tegen de plannen van het kabinet. Binnenkort trekken de partijen naar Den Haag om te lobbyen tegen het plan van Mansveld.


 

 

 

 

 

 

 

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 181 - 200 van 471

spacer
© 2020 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.