spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Stadskanaal, lichtgewichten en stunten Eelde

Stadskanaal, lichtgewichten en stunten Eelde
Geschreven door VOLE   
vrijdag 05 mei 2006

Stadskanaal, lichtgewichten en stunten Eelde

We zijn als VOLE buitengewoon terughoudend om commentaar te leveren in situaties waarbij in de vliegerij doden vallen. De ongelukken bij Stadskanaal zijn uitgesproken triest. Binnen vier jaar zijn al 6 personen omgekomen en we leven oprecht mee met de families, die met deze verliezen moeten leven.

Maar wij kijken vanuit onze ervaringen met Groningen Airport Eelde extra kritisch naar dit soort gebeurtenissen. Soms zijn we echter verbijsterd over de mentaliteit rond veiligheid en de kennelijke zorgeloosheid van de in zichzelf gesloten vliegwereld inclusief Groningen Airport Eelde.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat had koud het vliegveld van Stadskanaal gesloten en vliegen boven de bebouwde kom aldaar opgeschort. Wat doet op dat zelfde moment Groningen Airport Eelde? 

                                                              Foto: DvhN/Corné Sparidaens

Ze laten stuntvlieger Frank Versteegh rond Eelde oefenen voor de "Red Bull Airrace" in Barcelona! De meest idiote capriolen worden uitgehaald, ook boven bewoond gebied: het Dagblad van het Noorden doet verslag:  "Een zich bijna in de grond borend klein toestelletje. Vlak voor het fatale moment trekt het vliegtuigje weer op. Een 'gek' die aan het stunten is." En "Volgens een woordvoerder van Red Bull werd voor de oefening Groningen Airport Eelde gekozen, omdat dit op korte termijn met het vliegveld te regelen was. Bovendien was de baan geschikt voor de begeleidende DC-6".


We kregen als redactie een kopie van de klacht van een argeloze wandelaar uit Yde toegestuurd over dit gedoe. De klacht werd naar het Centraal Meldpunt Milieuklachten van de provincie Drenthe gestuurd. We citeren uit de klacht hierover:

Omschrijving hinder
Datum overlast:  26 april......................
Plaats overlast:  .luchthaven..en directe omgeving..................
Tijdstip(pen)   ca 18.30-18.45u/19.05-19.15u......................
Aard van de klacht
illegale luchtshow. Op genoemde tijdstippen werd er uitgebreid in de lucht gestunt door het betreffende toestel. Zo werd er op de kop gevlogen, draaide het toestel meermalen om z'n as, viel het 'buitelend' van grote hoogte naar beneden om vlak boven de grond weer normale positie te kiezen etc. ook het tweede toestel maakte allerlei capriolen en fabriceerde bovendien op zeker moment bij een loodrechte stijging een enorm en gekleurd rookspoor
Ruimte voor opmerkingen
Tijdens de 'luchtshow' (want dat soort taferelen zag ik) liep ik te wandelen met m'n honden op de Kerkeweg (een zandpad) in Yde. Ik was bang, omdat ik aanvankelijk dacht dat 't toestel echt in de problemen was. Het was verder bedreigend omdat het toestel op je af lijkt te komen en je daar toch volledig onbeschermd loopt. Bij het opstijgen van het tweede toestel was ik weer thuis, en zie ik vanuit m'n raam hoe zich de beschreven taferelen herhalen. Behalve opnieuw bang werd ik tegelijk razend: hoe kan het dat hier kennelijk zomaar gestunt kan worden in een gebied waar ook huizen staan en nota bene enkele dagen nadat er in de regio al de nodige onrust is naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen met vliegtuigjes in de omgeving (Stadskanaal). Ik vind dit onbegrijpelijk en onverantwoordelijk en hoop en verwacht dat uw erop actie onderneemt waardoor herhaling wordt voorkomen.

Commentaar VOLE:
U hoort het nu uit onverdachte hoek: "Met vliegveld Eelde was dit stunten gemakkelijk en snel te regelen". Wij storen ons vooral aan deze mentaliteit, die geen rekening houdt met de ergernis op de grond. Eelde belangrijk voor de economie van het Noorden? Met dit soort stuntwerk in elk geval helemaal niet.

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2018 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.