spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Ritselen met de minister tijdens de TT

Ritselen met de minister tijdens de TT
Geschreven door VOLE   
donderdag 29 juni 2006

Ritselen met de minister tijdens de TT

Sommige Noordelijke politici grijpen iedere gelegenheid aan om de baanverlenging er door te krijgen. Minister Peijs was te gast in het zogenaamde VIP building op de TT. Noordelijke VIP’s hebben hun kans dankbaar gegrepen.
Hoe dat toeging beschrijft Dick Heuvelman in de sportbijlage van het DvhN van 26 juni op blz. 13 onder de kop "Minister Kamp weet meer van Afghanistan dan van TT", citaat:

"Ook Peijs was, vertrouwde ze haar gehoor toe, diep onder de indruk van de TT. Waarna ze nog wel 'onder handen werd genomen' door de noordelijke kamerleden Joop Atsma, die als uittredend voorzitter het NK wielrennen eens liet voor wat het was, en Pieter 'toetoet' Hofstra. Of ze het Noorden niet nog eens wilde flikken met Groningen Airport Eelde. Daar wordt al een jaartje of dertig gewacht op baanverlenging.
Mevrouw Peijs vertrouwde beide heren toe dat dat stukje extra beton er nu toch echt maar eens moest komen. Daar zullen ook Relus en zijn Groninger collega Hans Alders dan blij mee zijn."

We kunnen deze woorden van de minister afdoen als 'borrelpraat'.
Intussen is het wel tekenend dat de minister 'onder ons' een dergelijke toezegging doet. Zij en haar staatssecretaris hebben zich in hun oordeel keer op keer laten leiden door de wensen van een aantal noordelijke politici en door de mooie voorspiegelingen van de luchthaven.
Maar op dit moment is de minister niet aan zet.
De Raad van State heeft twee jaar geleden geoordeeld dat de geluidhinder op onjuiste wijze was berekend en dat er onvoldoende onderzoek verricht was naar de gevolgen van baanverlenging op de natuur in de omgeving van het vliegveld. De overheid had haar huiswerk niet goed gemaakt.
Wij weten dat dit huiswerk ook nu weer slecht is gemaakt, maar Raad van State moet zich daarover nog uitspreken.
Het woord is niet aan mevrouw Peijs, zelfs niet aan haar staatssecretaris.
Zou de minister dat niet weten?

En Hofstra?
Pieter Hofstra heeft al eerder te kennen gegeven dat hij slordig denkt over de functie van de Raad van State in dezen. Zo noemde hij in 2003 de uitspraak van de Raad van State 'deze ongein' (in een Cassata uitzending voor Radio Drenthe).

Er valt best iets te zeggen voor informele contacten tussen VIP’s.
Maar het lijkt erop dat het hier gaat om VIP’s die geen boodschap hebben aan procedures die ook voor hen gelden.
De minister laat zich aanpraten dat baanverlenging neerkomt op al of niet een kunstje flikken. En zij reageert in stijl.
Nou ja, ouwe jongens onder elkaar….

De minister was vast in een goede bui. Maar dat gaf haar nog niet het recht tot deze uitspraak over de baan van Eelde.

Wij zien liever besluitvorming op basis van deugdelijk onderzoek en goed onderbouwde feiten. Maar juist op die punten laat de voorbereiding van de baanverlenging veel te wensen over.


 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2018 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.