spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Niet te voorspellen wanneer de lange baan er ligt

Niet te voorspellen wanneer de lange baan er ligt
Geschreven door Theo Wortel in Dagblad van het Noorden   
zondag 02 maart 2008

Niet te voorspellen wanneer de langere baan er ligt  
Door Theo Wortel

DEN HAAG/EELDE  Directeur Jeroen Meulendijks van Groningen Airport Eelde is een optimistisch mens. Hij gaat er nog steeds vanuit dat de verlengde start- en landingsbaan van zijn vliegveld in de winter van 2009/2010 kan worden aangelegd. Een zonnige visie, zonder twijfel geïnspireerd op de vele vliegtuigen die in de zomer vanaf Eelde warme oorden opzoeken. Meulendijks veronderstelt dat de luchthaven de afgelopen jaren geen ongeoorloofde financiële steun van de overheid heeft ontvangen. De Raad van State belegde daar deze week een extra zitting over om van voor- en tegenstanders van de baanverlenging te horen hoe zij daar tegenaan kijken. Na afloop hadden beide partijen de overtuiging dat zij het gelijk aan hun zijde hebben gekregen. In de lange met vele onverwachte wendingen verlopen procedure is vaker gedacht dat het einde in zicht was. Talrijke voorspellingen sneuvelden met de reputaties van de personen die ze deden. Spitsvondige Haagse bestuurders en juristen slaagden er maar niet in de telkens opduikende gaten in de procedure tijdig te dichten. Omwonenden brachten hun knapste koppen in stelling om het schip te laten stranden. Deze inwoners van Drenthe en Groningen vonden telkens nieuwe zwakke plekken in de procedure.

Het kan dus maar zo dat de Raad van State over twee maanden wél besluit dat de staatssteun alsnog ter goedkeuring aan de Europese Commissie moet worden voorgelegd. Het kabinet beriep zich tijdens de zitting op een wet uit 1955 om dit niet te hoeven doen. Het alsnog bij de Europese Commissie aanmelden van de steun zou maar zo nieuw uitstel van de baanverlenging kunnen betekenen. Extra tijd die de tegenstanders kunnen benutten om nieuwe mazen in de procedure te vinden. Ze zijn de strijd nog lang niet beu en hebben zelfs al klachten ingediend bij de Europese Commissie in Brussel.

De toenmalige burgemeester van Groningen, Jos Staatsen, ontstak in 1991 in woede toen een verslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden de verwachting uitsprak dat de verlengde baan niet voor het jaar 2000 zou zijn aangelegd. Het zou maar zo kunnen dat 2010 ook niet wordt gehaald.

Commentaar VOLE 

Het ‘Dagblad’ ziet het goed: "het kan zomaar gebeuren dat de Raad van State over twee maanden besluit dat de staatssteun alsnog moet worden aangemeld".
Overigens meent de krant dat omwonenden ‘telkens nieuwe plekken in de procedure’ ontdekken, maar met die procedure hebben we geen problemen. Het zijn de gevolgen van onhaalbare ambities van het vliegveld, van kritiekloze volgzaamheid van de politiek en vervolgens van bestuurlijke onachtzaamheid op diverse overheidsniveaus waarop wij wijzen.

 
 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2018 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.