spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow Advies over Europese regelgeving aan Statencie. Economie en Mobiliteit provincie Groningen

Advies over Europese regelgeving aan Statencie. Economie en Mobiliteit provincie Groningen
Geschreven door VOLE   
donderdag 09 oktober 2008
Statencommissie Economie en Mobiliteit 8 oktober 2008 provincie Groningen
Advies over Europese regelgeving, uitgesproken door een onzer adviseursTegenwoordig is ook regionaal beleid onderhevig aan Europese regelgeving; of het nu handelt over natuur, aanbestedingsbeleid of mededinging. 
Het niet naleven van Europese regelgeving op het gebied van staatssteun brengt risico’s mee voor een gesubsidieerd bedrijf. Wilt u als overheid betrouwbaar zijn, dan moet u zich goed laten informeren over deze risico’s en zorgen dat uw subsidies voldoen aan de Europese regels voor staatssteun.
In het EG-verdrag is afgesproken dat overheden, dus ook decentrale overheden, de concurrentie op de Europese markt niet zullen verstoren of vervalsen. De luchthaven is een onderneming die met haar vakantievluchten en lijndiensten concurreert op deze markt.
De uitspraak van de Raad van State over de baanverlenging in juni van dit jaar heeft dit bevestigd. De Raad van State trok zelf de conclusie dat de financiering van de baanverlenging onrechtmatige staatssteun is.
Volgens de Richtsnoeren van de EC zijn ook bijdragen in de exploitatie van het vliegveld  staatssteun. Uw besluit hiertoe uit 2003 is niet aangemeld bij de EC en betreft dus ook onrechtmatige staatssteun. Daarover loopt een klachtenprocedure bij de EC. Hiervoor zijn geen afhandelingstermijnen.
Als aandeelhouder van de luchthaven bent U verantwoordelijk voor het financieel toezicht. Dit wordt uitdrukkelijk genoemd in het document “Treasurybeleid GAE” (13 juni 2003):
 “Aangezien de aandeelhouders onder de huidige statuten jaarlijks de begroting van de NV vaststellen valt het financieel toezicht onder de regionale aandeelhouders.”
Dit betekent dat u dubbel verantwoordelijk bent voor de naleving van het Europees mededingingsrecht: enerzijds als regionale overheid, anderzijds als aandeelhouder. Tot nu toe hebt u deze verantwoordelijkheid niet serieus genomen. Hoe langer u wacht met het nemen van maatregelen om te zorgen dat uw steun in overeenstemming is met de regels, hoe groter het financieel risico voor de luchthaven wordt.
U kunt VOLE’s en deze informatie aangaande de Europese regelgeving over staatssteun met betrekking tot regionale luchthavens natrekken. Hiervoor staan u en uw ambtenaren prima kanalen ter beschikking, zoals het ‘Kenniscentrum Europa decentraal” en het “Coördinatiepunt Staatssteun” van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Een hoofdstuk uit een publicatie van BZK heeft de titel
“Loopt u risico’s als u zich niet druk maakt over staatssteun?” Klik hier om dit artikel te bekijken (zie blz.12).
Websites: www.europadecentraal.nl en www.minbzk.nl/staatssteun

Zie verder het artikel:

 
 
 
 
 
 
 
  
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2021 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.