spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Wat bestuurders kunnen en moeten weten over staatssteun en het vliegveld

Wat bestuurders kunnen en moeten weten over staatssteun en het vliegveld
Geschreven door VOLE   
zondag 12 oktober 2008
Wat bestuurders kunnen en moeten weten over staatssteun en het vliegveld


In het EG-verdrag is al in 1959 afgesproken dat overheden, dus ook decentrale overheden, de concurrentie op de Europese markt niet zullen verstoren of vervalsen.
 
Aanvankelijk gold dit niet voor luchtverkeer en luchthavens. Luchthavens zag men als infrastructuur, net als wegen en viaducten.
 
Met de liberalisering van de Europese luchtvaartmarkt in 1994 veranderde die situatie. Luchtvaartmaatschappijen mochten met elkaar concurreren in de Europese markt. In 2000 sprak het Europese Hof uit dat het Europese mededingingsbeleid van toepassing is op zowel luchtvaartmaatschappijen als luchthavens.
 
Ook Groningen Airport Eelde NV concurreert op de Europse markt, met haar vakantievluchten en lijndiensten. De uitspraak van de Raad van State over de baanverlenging in juni van dit jaar heeft bevestigd dat overheidsbijdragen aan GAE een vorm van staatssteun zijn.
 
Overheden die steun willen geven aan een onderneming, moeten dit tevoren melden aan de Europese Commissie. De Commissie besluit binnen twee maanden dat de steun verenigbaar is met de Europese mededingingswetgeving, ofwel dat nader onderzoek vereist is. De Commissie streeft er naar binnen achttien maanden na het begin van dat nadere onderzoek een beschikking aan te nemen. Steun die niet tevoren is aangemeld, geldt echter als onrechtmatige staatssteun. 
 
De Europese Commissie zal na een klacht over onrechtmatige staatssteun een onderzoek instellen, waarbij de Commissie niet aan termijnen is gebonden. Zo’n onderzoek is gaande met betrekking tot de financiering van de baanverlenging.
 
Informatie over staatssteun is te vinden op websites van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; www.europadecentraal.nl en www.minbzk.nl/staatssteun
 

Voor de definitie van staatssteun zie:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2021 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.