spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Rob Bats: 'Groningen wil Drentse aandelen vliegveld Eelde'

Rob Bats: 'Groningen wil Drentse aandelen vliegveld Eelde'
Geschreven door Martin de Bruin in het Dagblad van het Noorden van 6 november 2008   
donderdag 06 november 2008
'Groningen wil Drentse aandelen vliegveld Eelde'


EELDE
 
De provincie Groningen staat in de startblokken om de Drentse aandelen in Groningen Airport Eelde over te nemen. Zo'n situatie zou zich kunnen aandienen als in de provincie Drenthe het politieke draagvlak voor de baanverlenging afbrokkelt. Dat onthulde de Drentse VVD-gedeputeerde Rob Bats gisteren in provinciale staten.
Een grote meerderheid in de Drentse staten wil echter betrokken blijven bij de luchthaven. Onduidelijk is tot hoe lang. Tot en met 2013 hebben de aandeelhouders (naast Drenthe zijn dat de provincie Groningen, de stad Groningen, Assen en de gemeente Tynaarlo) zich verplicht jaarlijks 1 miljoen euro in de exploitatie van het vliegveld te investeren. Begin volgend jaar debatteren de staten over de vraag of ze na 2013 geld blijven pompen in de luchthaven.
Het debat van gisteravond vond plaats op verzoek van de PvdA-fractie. Die is ontevreden over de wijze waarop de luchthavendirectie de aandeelhouders informeert over de bedrijfseconomische ontwikkeling van het vliegveld. Maar de fractie nam genoegen met de toezegging dat het verouderde businessplan van Eelde binnenkort wordt geactualiseerd.
Vooralsnog blijft het onduidelijk of de bijdrage van het kabinet in de baanverlenging en de exploitatiebijdragen van de aandeelhouders door 'Brussel' beoordeeld zullen worden als een vorm van ongeoorloofde staatssteun. De omwonenden van het vliegveld die binnen de club VOLE baanverlenging betwisten, weten zeker van wel. Volgens hun woordvoerder Jan Wittenberg zal het vliegveld op last van de Europese Commissie het geld moeten terug betalen. "Daarna rest Eelde een toekomst als afgeslankte zakenluchthaven."


Commentaar VOLE

Overdracht van de Drentse aandelen zou Drenthe verlossen van de dubbele pet die de provincie momenteel draagt, n.l. de van aandeelhouder en belanghebbende in het vliegveld, met die van toezichthouder daarop.

De bereidheid van Groningen doet natuurlijk niets af van de kern van de zaak: Als de Europese Commissie beslist dat financiële ondersteuning van GAE van de kant van de aandeelhouders ( = regionale overheden) ongeoorloofde staatssteun is, zal ook Groningen daaraan niets kunnen veranderen.

De kans dat de Europese commissie zo beslist is, naar onze indruk, levensgroot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2021 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.