spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow 'Europa neemt klacht over Eelde serieus'

'Europa neemt klacht over Eelde serieus'
Geschreven door Theo Wortel in Dagblad van het Noorden van 24 november 2008   
dinsdag 25 november 2008
'Europa neemt klacht over Eelde serieus'

EELDE   Een klacht van een burger over Groningen Airport Eelde wordt door de Europese Commissie net zo serieus behandeld als die van lidstaat of een concurrent. Dat zegt Hans Vedder, hoofddocent aan de Rijksuniversiteit in Groningen en gespecialiseerd in Europees recht. Hij verwijst naar een klacht die recentelijk door een burger is ingediend tegen de miljoen euro die provincies en gemeenten jaarlijks uitgeven aan het vliegveld.   
Doet de Europese Commissie lang over een besluit, dan kunnen ze volgens de wetenschapper uit Groningen ook bij de Nederlandse rechter vragen om een bevriezing van de bijdragen aan het vliegveld.
    VOLE zegt inmiddels van Europees commissaris Antonio Tajani vernomen te hebben dat hij de klacht serieus neemt. Brussel bekijkt al op verzoek van de Raad van State of de 18,6 miljoen euro van het rijk voor de baanverlenging geoorloofde staatssteun is. Zo'n onderzoek kan jaren duren.Laag toerental

Lezer zet vraagtekens bij het aantal passagiers dat gebruik maakt van Groningen Airport Eelde.

Directeur Jeroen Meulendijks begroette vorige week zijn 185.000ste passagier op de luchthaven Groningen. Volgens het CBS waren het er echter maar 53.000 tot en met augustus. Hij telt de passagiers dus meer dan dubbel. Dat is niet helemaal eerlijk van Jeroen en ook niet transparant naar de omgeving en dat had hij wel beloofd.
En dan nog dit. Van januari tot eind augustus was de luchthaven volgens de officiële openingstijden 3800 uur geopend. Dat betekent dat er slechts 15 passagiers per uur gebruik van maken. Van zo'n cijfer zou een supermarktchef heel erg nerveus worden. Zeker als je daarbij bedenkt dat zo'n vertrekkende passagier maar 20 euro betaalt aan de luchthaven en voorts hoeveel (goedbetaald) personeel er voortdurend voor die 15 klanten klaar staat: managers, brandweermannen, verkeersleiders, marechaussees, douaniers, groundservers, veiligheidsfiguren, tankbedienden, baliekluivers. Overigens betalen alleen vertrekkende passagiers. Aankomende en transitpassagiers betalen niks. En lui die niks betalen, kun je toch niet tot je klanten rekenen, zoals Jeroen doet. Luchthaven Groningen: de motor van het Noorden! Maar dan wel een met een heel laag toerental.

L. Lindenbergh
 

 
 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2021 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.