spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Vetmesten

Vetmesten
Geschreven door Martin de Bruin in Bruine Bonen Met Spek, Dagblad van het Noorden 18 april 2009   
zondag 19 april 2009

Vetmesten
Het CDA tekent blind elke cheque, evenals de VVD


Discussies over de toekomst van de luchthaven Eelde kunnen wij voortaan wel schriftelijk afdoen. Voor- en tegenstanders van de baanverlenging hebben zich namelijk ingegraven met de intentie om hun stellingen nimmer meer te verlaten. Ze kunnen zelfs niet het vermogen opbrengen om naar elkaars standpunten te luisteren. Ze walgen van elkaar. Uit de bejegening van beide kampen spreekt een diep gewortelde wederzijdse verachting.
     Dat is jammer, want u en ik zijn de dupe van deze impasse. Wij zitten namelijk opgezadeld met een luchtkasteel, dat zijn bestaansrecht ontleent aan dubieuze prognoses over te vervoeren passagiers, gegoochel met aantallen reizigers die daadwerkelijk vanaf Eelde vertrekken en een directie die zegt dat het allemaal beter wordt als de baan is verlengd.
     Er is in dit gewest geen enkele club, instelling of organisatie die op basis van zoveel bij elkaar gefantaseerde dunheid geld lospeutert bij de provincie. Maar omdat het college van GS al sinds jaar en dag van de daken schreeuwt dat een goed geoutilleerd vliegveld nu eenmaal tot de economische infrastructuur van een landsdeel behoort, pompen we al jarenlang geld in Groningen Airport Eelde. Dat heet heel deftig een agiostorting, maar in Brussel, waar ze de ondersteuning van het vliegveld door de regionale overheden momenteel onder het vergrootglas leggen, weten ze wel beter. Er is gewoon sprake van platte overheidsdonaties in de exploitatie van de luchthaven. De directie ontvangt zelfs meer exploitatiesteun dan op basis van verliezen nodig is. Zo wordt de luchthaven jaarlijks vetgemest met tonnen tegelijk.
     Debatten in provinciale staten over Groningen Airport Eelde verlopen al decennia lang langs vaste patronen. Het CDA tekent blind elke cheque die op het fractietafeltje belandt, evenals de VVD. Ondernemen is nu eenmaal niet van risico's ontbloot en dan moet je niet moeilijk doen over een miljoentje hier en daar extra. De PvdA wordt als vanouds verteerd door twijfel, door voor- en tegenstanders die het nooit eens zullen worden. GroenLinks is vanzelfsprekend tegen en dat geldt ook voor de SP. SP-fractievooriitter Philip Oostertaak onderscheidde zich deze week met een verstandig betoog waarin hij pleitte voor een nieuw onderzoek naar nut en noodzaak van de baanverlenging.
     De omwonenden van het vliegveld deden ook al zo'n suggestie. Ze willen de vermaarde luchtvaarteconoom Jaap de Wit inschakelen voor onderzoek. Daar kregen ze echter de handen niet voor op elkaar, want De Wit heeft al een keer gehakt gemaakt van het businessplan dat volgens hem de vergelijking met een glazen bol van inferieure kwaliteit glansrijk kan doorstaan.
     De staten zouden de noordelijke rekenkamer in kunnen schakelen, het hulporgaan dat hen helpt te controleren. Het is een goed idee, maar het zal niet worden overgenomen. De statenfracties willen in meerderheid de ontluisterende waarheid over vliegveld Eelde niet horen.

Klik hier voor meer informatie hoe de Staten van Drenthe en Groningen met GAE omgaan

Klik hier voor meer informatie hoe het Dagblad van het Noorden GAE journalistiek benadert 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2021 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.