spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow De uitbreiding vliegveld Eelde en de klimaattop in Kopenhagen

De uitbreiding vliegveld Eelde en de klimaattop in Kopenhagen
Geschreven door VOLE   
vrijdag 30 oktober 2009
De uitbreiding vliegveld Eelde en de klimaattop in Kopenhagen
 
 
Europa zal er in december in Kopenhagen voor pleiten dat de luchtvaart in 2020 tien procent minder broeikasgassen mag uitstoten dan in 2005. Dit hebben de Europese milieuministers vorige week afgesproken als  hun inzet voor de klimaattop.
 
Deze informatie staat in  het bericht Doorbraak in klimaatoverleg milieuministers van ministerie van VROM van 21 oktober 2009:
“Zo heeft de EU zich gecommitteerd aan een reductie in CO2 uitstoot van 80-95 procent (ten opzichte van 1990) in 2050 en zijn er harde mondiale doelstellingen voor CO2 reductie geformuleerd voor de scheepvaart en de luchtvaart. Daarmee is de basis gelegd voor een pakket waar de EU in Kopenhagen mee voor de dag kan komen.”
en:
“Ondanks een soms heftig oplopende discussie is ook afgesproken dat de luchtvaart in 2020 10 procent minder zal uitstoten dan in 2005.”
 
Dit bericht is te vinden op: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=44653
 
09 Balkenende klimaatbeleid (1).jpg Wat betekent dit voor de procedure baanverlenging?
In 1992 heeft de minister geweigerd de toename van CO2 emissies op te nemen in de richtlijnen voor de MER. Er zijn dus geen exacte gegevens over hoeveel de uitstoot vanaf vliegveld Eelde zal toenemen na baanverlenging.
 
Mochten de ministers van VROM en V&W niet al zelf tot de conclusie komen dat de baanverlenging van Eelde niet strookt met het Europese klimaatbeleid, dan zal Vole zal bij een volgende Beslissing op Bezwaar wijzen op dit gebrek aan gegevens en aandringen op  preciezere gegevens over de toename van de uitstoot.

VOLE zal ook aanvoeren dat de economische onderbouwing van de baanverlenging inmiddels achterhaald is, doordat daarin geen rekening is gehouden met de gevolgen van de Europese richtlijn die de luchtvaart onder het Europese emissiehandelssysteem heeft gebracht.
 

 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2018 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.