spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow VOLE wint opnieuw beroep tegen ontheffing militaire vluchten

VOLE wint opnieuw beroep tegen ontheffing militaire vluchten
Geschreven door VOLE   
maandag 02 november 2009
VOLE wint opnieuw beroep tegen ontheffing militaire vluchten

 
Met de uitspraak van de Groningse rechtbank van 1 juli 2009 is VOLE opnieuw in het gelijk gesteld in het beroep tegen de ontheffing van het verbod op militaire vluchten op vliegveld Eelde. Al eerder, op 17 februari 2005, gaf de Groningse rechtbank VOLE gelijk.

Toen de nieuwe aanwijzing in 2001 van kracht werd, 09 vliegveld militair gebruik tekst.jpgwas het niet meer toegestaan met militaire toestellen te landen op de Luchthaven Eelde. Toen dit toch gebeurde, legde VOLE dit voor aan de luchtvaartpolitie. Deze begon een strafrechtelijke vervolging van de luchthaven. De luchthaven heeft toen in allerijl een ontheffing voor militaire vluchten aangevraagd, die het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2002 verstrekte. Tegen deze ontheffing zijn in 2002 534 bezwaarschriften ingediend. In een voorlopige voorzieningprocedure erkende het ministerie dat het - voor wat betreft het geluid van de militaire vliegtuigen - een koppeling had moeten leggen met de geluidscontouren die gelden voor Eelde. Toen bleek dat in de beslissing op bezwaar in 2003 geen stap in de richting van omwonenden was gedaan, behalve waar het de koppeling met de geluidscontouren betrof, is VOLE in beroep gegaan bij de rechtbank Groningen.
Pas op 17 februari 2005 kwam het tot een uitspraak. Volgens de rechter was het besluit onzorgvuldig voorbereid. De rechter had in het bijzonder veel kritiek op het advies van de Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Eelde (CMLE, Cie28). Het ministerie nam vervolgens twee jaar de tijd voor een nieuwe adviesprocedure van de CMLE en voor een nieuwe beslissing op de bezwaren.

In 2007 bleek echter dat de nieuwe beslissing op bezwaar niet had geleid tot een aanpassing van (de motivering van) het besluit, terwijl de rechtbank hierover toch heel duidelijk was geweest. Dus ging VOLE opnieuw in beroep.
De rechtbank nam ook nog eens twee jaar voordat de behandeling plaats vond. Uit de uitspraak blijkt dat ook de rechtbank zich heeft geërgerd aan het feit dat het ministerie het besluit niet had aangepast. Opnieuw kreeg de adviesprocedure van de CMLE kritiek. De uitspraak heeft tot gevolg dat de minister opnieuw een beslissing op bezwaar, de derde, moet opstellen. De uitspraak van de rechtbank kunt u nalezen door de eerste onderstaande link te klikken.
 
Helaas leidt de uitspraak niet tot een verbod op militaire vluchten. De minister heeft nu eenmaal de bevoegdheid om, in strijd met de inhoud van de aanwijzing, een ontheffing te geven voor militaire vluchten.
Uit het verloop van de procedures blijkt dat het ministerie geen belang heeft bij een aanpassing van het ontheffingsbesluit. Kennelijk heeft het ervoor gekozen de procedure eindeloos te rekken. Waarschijnlijk staan we dus over vier jaar opnieuw voor de rechtbank in Groningen.

VOLE zal proberen er door middel van kamervragen op aan te doen dringen dat de minister deze kwestie serieus behandelt.

Klik hier om een volledige uitspraak van de rechtbank te bekijken

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2018 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.