spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow Baanverlenging voor reizen op grotere voet

Baanverlenging voor reizen op grotere voet
Geschreven door VOLE   
dinsdag 10 november 2009

Baanverlenging voor reizen op grotere voet

 

Baanverlenging van vliegveld Eelde heeft ten doel chartervluchten naar nog verdere bestemmingen mogelijk te maken. Vliegvakanties van Nederlanders dragen nu al aanzienlijk bij aan de toename van co2-uitstoot.

Gemiddeld groeit de footprint van de milieubelasting van de Nederlands vakantieganger met 2,6% per jaar. Dit steekt schril af bij de vérgaande reducties van de carbon footprint met ten minste 3% per jaar die nodig is om de ernstigste vormen van klimaatverandering te voorkomen. Deze groei van de carbon footprint is bijna geheel veroorzaakt door de toename van de totale afgelegde afstand tussen 2002 en 2008 naar bestemmingen buiten Europa met 35%. Dus van verre vliegvakanties.

Indien de baanverlenging van vliegveld Eelde het effect heeft dat de voorstanders beogen, zal deze het reizen op nog grotere voet in de hand werken, en daarmee vergroting van het klimaatprobleem.

Dit blijkt uit het rapport ‘Reizen op grote voet 2008. De carbon footprint van vakanties van Nederlanders in 2008 en de ontwikkeling sinds 2002’. Dat dit jaar is verschenen  Deze ‘carbon footprint’ wordt uitgedrukt in aantal kg
co2 emissies. 'Reizen op grote voet 2008' is te vinden op: http://www.cstt.nl/publicatiesdetail 46.html .

Dit themarapport is samengesteld door het Centre for Sustainable Tourism and Transport, NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, in samenwerking met NRIT Onderzoek en NBTC-NIPO Research. Zie www.cstt.nl . Het is de tweede uitgave in een publicatiereeks van het Kenniscentrum (Kust)toerisme, en maakt deel uit van het Interreg IV-project SusTRIP: Sustainable Tourism Research Intelligence Partnership. SusTRIP wordt mede gefinancierd door de Europese Unie, de Nederlandse activiteiten worden bovendien mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Pieken in de Delta Zuidwest-Nederland.
Zie ook www.kenniscentrumtoerisme.nl

Klik hier voor meer informatie over luchtvaart en klimaat  


 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2018 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.