spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow GroenLinks wil verbod op nachtvluchten

GroenLinks wil verbod op nachtvluchten
Geschreven door GroenLinks Tweede Kamerfractie   
zondag 22 april 2012
GroenLinks wil verbod op nachtvluchten
 
 
plaatje vliegtuig in de lucht.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GroenLinks wil dat als vluchten in de toekomst verplaatst worden naar luchthavens als Eindhoven, Lelystad, Twente en Eelde, er tenminste een verbod komt op nachtvluchten. Het onlangs afgedwongen nachtvluchtverbod op vliegveld Frankfurt is een lichtend voorbeeld hoe bewonersbelangen een echte rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van luchthavens. Tweede Kamerlid Rik Grashoff komt donderdag in het Algemeen Overleg Luchtvaart met een motie om dit verbod te regelen.

GroenLinks ziet niets in de adviezen van de Commissie Alders om vooral prijsvechters te laten vliegen vanaf regionale luchthavens. Deze goedkope vliegmaatschappijen vliegen vaker 's nachts. Daarom wil Grashoff in ieder geval een verbod op die nachtvluchten.

Grashoff: "Ik pleit voor een nachtvluchtverbod. Het is al de vraag of vliegvelden als Twente en Eelde rendabel zijn. Door prijsvechters vooral hiernaartoe te verhuizen verspreidt het lawaai zich als een inktvlek over Nederland uit. Het minste dat je kunt doen is voorkomen dat de nachtrust van de omwonenden eraan gaat."

Een hoge Duitse rechtbank vernietigde begin april een besluit van de regering van Hessen om nachtvluchten op Frankfurt toe te staan, omdat dat in strijd was met afspraken tussen omwonenden en de luchthaven. Ook in Nederland bestaan rond regionale luchthavens dergelijke afspraken, maar deze worden met regelmaat door het Rijk ondermijnd.

Door het instellen van een nachtvluchtenverbod garandeer je in elk geval dat mensen fatsoenlijk kunnen slapen, cruciaal voor hun gezondheid. Bovendien laat je als overheid zien dat niet alleen oog hebt voor de belangen van de luchtvaartsector, maar ook voor die van de buren van een luchthaven.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2019 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.