spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Aandeelhouders Eelde aan zet na stap richting droomscenario

Aandeelhouders Eelde aan zet na stap richting droomscenario
Geschreven door Arnoud Bodde en Johan de Veer in Dagblad van het Noorden, 15 december 2016   
vrijdag 16 december 2016

 

plaatje DvhN droomscenario 15-12-16.jpg

Met een glimlach op zijn gezicht verliet Marco van de Kreeke gistermiddag de Statenzaal van het provinciehuis in Assen. Nog heel even geduld en de directeur van Groningen Airport Eelde hoeft, zoals hij het zelf omschrijft, niet meer op zijn handen te zitten. In de afgelopen maanden waren de aandeelhouders aan zet, Van de Kreeke stond langs de zijlijn in de discussie over de toekomst van Eelde.
     Hij wil graag de gesprekken over een tweede hub-verbinding concreter invullen.
’’Ik zit nu nog in de fase dat ik aan Duitsers moet uitleggen dat een definitief besluit over de toekomst van de luchthaven nog niet is genomen.’’ Van de Kreeke wil na de lijnvluchten naar Kopenhagen graag een verbinding leggen met München. ’’Een lijn tussen Zuid-Duitsland en Noord-Nederland is erg interessant. Ik ben ermee bezig.’’
     Provinciale Staten in Groningen en Drenthe (samen voor 60 procent aandeelhouder) zetten gisteren een nieuwe stap richting een forse investering in het vliegveld. De bestuurders moeten op zoek naar financiële dekking voor het toekomstscenario: een maximale investering van 46 miljoen euro. Assen, Groningen en Tynaarlo (de resterende veertig procent van de aandelen) nemen volgende week een besluit.

    
’’Nog heel even afwachten’’, zei Van de Kreeke. ’’Maar ik heb de vergaderingen gevolgd en ik heb vertrouwen. Dit is voor ons het gedroomde scenario.’’
De aandeelhouders hebben ondertussen oriënterende gesprekken gevoerd met ondermeer Egis, een grote Europese speler op de luchtvaartmarkt die ook de luchthavens in Brugge, Antwerpen en Charleroi bestiert. Als zo’n commerciële partij de exploitatiemaatschappij van de luchthaven wil versterken, komt dat goed uit. Het is de nadrukkelijke wens van de politiek om in die richting naar mogelijkheden te zoeken. Egis kent in België met concurrent Zaventhem in Brussel op redelijk korte afstand het klappen van de zweep. Mocht de luchthaven-investeerder in Eelde neerstrijken dan wordt een steviger financiële basis gelegd onder de luchthaven.
    
’’We moeten aan de slag, er is genoeg werk te doen’’, zei Drents gedeputeerde Cees Bijl gistermiddag, nadat op de SP en GroenLinks na alle partijen het licht voor hem op groen hadden gezet.
     In Groningen ging het er veel feller aan toe. Coalitiepartijen SP en GroenLinks zijn tegen, maar verzekerden zich van een compensatiepakket met miljoenen voor energietransitie en zorg.
De coalitiedeal kwam hen op hoon en kritiek van de oppositie te staan.
’’Verraad aan principes, marchanderen en slechte koppelverkoop’’, aldus de PvdA. Sandra Beckerman (SP) hield voet bij stuk. ’’We vinden het onverstandig om miljoenen publiek geld te steken in Eelde. Het vliegveld wordt er niet mee gered. Maar wij wensen ook dat er een stevig provinciebestuur zit. Er zit waarde in een goed bestuur dat er samen uitkomt.’’
     De PvdA overweegt met de oppositie een zeppelin, gevuld met milieuvriendelijk gas, boven de regio te laten zweven. Daaronder hangt dan een grote schaamlap met de tekst: investeringen in Groningen Airport Eelde gered, mede dankzij SP en GroenLinks (maar niet verder vertellen hoor).

D66: Zelfs sluiten Eelde is optie als bedrijfsleven niet investeert


 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2019 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.