spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow Persbericht: Luchtvaart groeit onstuimig, Eelde zakt met 16%

Persbericht: Luchtvaart groeit onstuimig, Eelde zakt met 16%
Geschreven door VOLE, 31-1-2017   
woensdag 01 februari 2017
Persbericht: Luchtvaart groeit onstuimig, Eelde zakt met 16 %


 

Het CBS heeft vandaag de cijfers van de Nederlandse luchtvaart over 2016 gepubliceerd. De luchtvaart groeide onstuimig. Het aantal passagiers op Schiphol groeide met 9,3% en op Eindhoven zelfs met 16,3%. De verklaring hiervoor is de opleving van de economie. Deze opleving was in Noord-Nederland niet anders, maar vertaalde zich niet in groei van luchthaven Eelde. Integendeel. Het aantal passagiers op luchthaven Eelde zakte met 16 % van 181.000 naar 152.000. De afname op Eelde werd veroorzaakt door afname in de vakantievluchten met 25 % (32.000 passagiers). Het totaal aantal passagiers was in 2016 minder dan in de vier voorgaande jaren. 

Door de nieuwe lijndiensten op Kopenhagen kwamen er ca. 3.000 passagiers bij. Deze lijndienst is in de lucht sinds half september 2016. Bij omrekening naar een heel jaar zouden er dan 10.000 passagiers bij kunnen komen in 2017. Dit is bij lange na niet genoeg om het verlies in de vakantiemarkt van 32.000 op te vangen. Verder is het hoogst onzeker of de lijndienst naar Londen in 2017 zal blijven. In een recent onderzoek (Lufthansa) werd reeds geconstateerd dat de bezetting onvoldoende was en de lijn verliesgevend is. Als de lijn naar Londen stopt zou dat een daling van ca. 28.000 passagiers betekenen.

De GAE directie verklaarde de afname van passagiers uit de vluchtelingenproblematiek in Griekenland en Turkije. Dat deze verklaring niet klopt blijkt wel uit het feit dat van de 17 vluchten deze zomer er 6 naar Griekenland en Turkije vliegen.

Deze ontwikkeling toont duidelijk aan dat de nieuwe koers die de luchthaven is ingeslagen -het aantrekken van hubverbindingen- niet gaat werken. Het zal niet kunnen voorkomen dat de luchthaven verder wegzakt. De plannen van de aandeelhouders om de luchthaven te laten groeien naar 400.000 passagiers zijn dan ook gebaseerd op drijfzand. De 46 miljoen euro die men de komende 10 jaar in de luchthaven wil pompen zijn bij voorbaat weggegooid geld.

Als Lelystad opengaat in 2019 zal het aantal vakantievluchten nog sterker afnemen. Van de 17 vakantievluchten in de zomer maken er 10 een tussenlanding in Rotterdam of Eindhoven. Deze 10 zullen vrijwel zeker naar Lelystad worden verplaatst omdat het de luchtvaartmaatschappijen veel tijd en geld bespaart. De overblijvende vluchten (inclusief Kopenhagen, Londen en Gdansk) zullen zware concurrentie ondervinden van vluchten vanaf Lelystad die met een betere bezettingsgraad goedkoper zullen worden.

Nadere informatie: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Klik hier om terug te keren

 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2019 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.