spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow Goed jaar Eelde ondanks strop??

Goed jaar Eelde ondanks strop??
Geschreven door VOLE, 5 april 2017   
woensdag 05 april 2017

Goed jaar Eelde ondanks strop??

 

Het is geheel in de traditie van overdreven positieve beeldvorming over luchthaven Eelde dat de GAE-directie een goed jaar 2017 verwacht. Kleine rekensommetjes laten zien dat de passagiersaantallen alleen een beetje kunnen toenemen door de extra bestemming Kopenhagen, maar de bezetting van alle lijnvluchten samen (Gdansk, Londen en Kopenhagen) houdt niet over. In de maanden januari en februari 2017 vervoerde GAE een kleine 12.000 passagiers op deze lijndiensten met ca. 30.000 vliegtuigstoelen. Dat is een gemiddelde bezetting van 40%. Dat is alleen houdbaar met forse subsidies. Als de subsidies –betaald uit belastinggeld- straks stoppen, wat volgens Europese staatssteunregels onvermijdelijk is, zullen een aantal lijndiensten ook stoppen. Met name Londen en Kopenhagen zullen het loodje leggen.

Maar ook de charters richting de Canarische eilanden presteren niet bovenmatig in de eerste twee maanden van 2017. Met een bezetting van 60% en een tussenlanding op Eindhoven door Tuifly zal het net uit kunnen. Maar de komst van Lelystad zal ook aan deze bestemmingen ongetwijfeld een einde maken. Al het enthousiasme van GRQ business club ten spijt gaat het toch niet goed met GAE. Het is een dramatische doodsstrijd waarbij de verantwoordelijke politici wegduiken voor de werkelijkheid en toelaten dat veel overheidsgeld wordt verspild. Nu Tui gestopt is met de vluchten op Antalya zijn er in het hoogseizoen nog maar 15 vakantievluchten per week. 8 daarvan maken een tussenlanding op Eindhoven of Rotterdam.

 

 

‘Goed jaar Eelde ondanks strop’
   Geschreven door Dagblad van het Noorden, 3-4-2017


 
plaatje GAE4.jpg
 (FOTO AEROPHOTO EELDE)

        

Groningen Airport Eelde (GAE) verwacht een goed jaar, ondanks de strop dat TUI heeft besloten de vluchten op Antalya, Turkije, voorlopig te staken.

TUI zag volgens woordvoerster Petra Kok het aantal passagiers instorten na het hoog opgelopen conflict tussen Nederland en Turkije drie weken geleden. De maatschappij voerde twee keer per week vakantievluchten uit op Antalya.


Turkije

Opvallend is dat Corendon wel doorgaat met de wekelijkse vlucht op Antalya. "Bij ons is het aantal vluchten ook afgenomen, maar er is nog genoeg animo’’, zegt woordvoerster Daisy Mijnals. Bovendien kan Corendon passagiers van TUI overnemen.

TUI verwacht de vluchten in het hoogseizoen, dat half juli begint, te kunnen hervatten. Jammer, maar begrijpelijk, zegt woordvoerster Monique Clarisse van GAE over de beslissing van TUI. "Het hoort nu eenmaal bij de internationale ontwikkelingen.’’

Gelukkig gaat het met de lijnvluchten wel goed, vervolgt de woordvoerster. "Londen is door de waardevermindering van het Britse pond na de brexit goedkoop geworden. Dat merken wij.’’

Hub

Ook de de nieuwe verbinding met ‘hub’ Kopenhagen begint zijn vruchten af te werpen, meldt de woordvoerster. "De voortekenen voor 2017 zijn goed, maar het is nog lastig een goede prognose van de jaarcijfers te geven.’’

In 2016 telde Eelde 152.451 passagiers. Dat waren er 16 procent minder dan in het recordjaar 2015, toen er ruim 181.000 passagiers waren.

Klik hier om terug te keren

 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2019 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.