spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Actueel nieuws arrow Persbericht VOLE: Luchthaven Eelde overtreedt doelbewust en gepland de wet- en regelgeving

Persbericht VOLE: Luchthaven Eelde overtreedt doelbewust en gepland de wet- en regelgeving
Geschreven door VOLE, 28 mei 2018   
maandag 28 mei 2018

Persbericht van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde
Luchthaven Eelde overtreedt doelbewust en gepland de wet- en regelgeving

 
De openingstijden van luchthaven Eelde zijn wettelijk vastgelegd: na 23.00 uur mogen er geen vliegtuigen landen. Alleen bij onverwachte vertragende omstandigheden, die op het moment van vertrek redelijkerwijs niet voorzien hadden kunnen worden, mag tussen 23.00 en 24.00 geland worden.

Op zondag 27 mei vertrok er een vliegtuig van Nordica om 23.01 van Kopenhagen en landde om 23.50 in Eelde. Deze vluchttijden waren al dagen van te voren aangekondigd.

Er is dus geen andere conclusie mogelijk dan: GAE overtreedt doelbewust en gepland de wet- en regelgeving. VOLE heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport en zal aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

Juist op mooie warme dagen als mensen de ramen open hebben worden omwonenden van de luchthaven uit hun slaap gewekt als na 11 uur ’s avonds vliegtuigen laag overkomen. Het gaat hier niet om kwajongens met een brommertje, maar om de directie van een luchthaven die hiermee aangeeft zich niets van de omgeving aan te trekken.

plaatje vluchtschema Nordica.jpg

 

Geldend luchthavenbesluit (omzettingsregeling) GAE

HOOFDSTUK 3. REGELS EN GRENSWAARDEN

Artikel 4

1. Het gebruik of doen gebruiken van de luchthaven is niet toegestaan: a. van maandag tot en met vrijdag in de periode van 23.00 tot 06.30 uur: banen 23-05 en 19-01; b. op zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen in de periode van 23.00 tot 07.30 uur: banen 23-05 en 19-01; c. in de periode, niet zijnde de daglichtperiode: baan 19-01.

2. Het eerste lid geldt niet voor luchtvaartuigen die in nood verkeren of ten behoeve van reddingsacties, hulpverlening of medische vluchten zijn ingezet, indien een onmiddellijke start of landing is vereist.

3. Het eerste lid geldt niet voor het uitvoeren van landingen tussen 23.00 en 24.00 uur door luchtvaartuigen van luchtvaartmaatschappijen die commerciële vluchten uitvoeren en die volgens schema eerder dan 23.00 uur hadden moeten arriveren, voor zover sprake is van onverwachte vertragende omstandigheden, die op het moment van vertrek redelijkerwijs niet voorzien hadden kunnen worden.

4. Het eerste lid geldt niet voor het uitvoeren van starts tussen 23.00 en 24.00 uur door luchtvaartuigen van luchtvaartmaatschappijen die commerciële verkeersvluchten uitvoeren en die volgens schema eerder dan 23.00 uur hadden moeten vertrekken, voor zover sprake is van: a. een technische storing van het luchtvaartuig dan wel van de luchtvaarttechnische gronduitrusting; of b. extreme meteorologische omstandigheden die een vertraging van de start volgens het schema rechtvaardigen.

Voor meer informatie:

Woordvoerder VOLE

Jan Wittenberg

050 3183360

Klik hier om terug te keren 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2019 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.