spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow Groningen Airport Eelde maakt duikvlucht: aantal passagiers keldert met 20 procent

Groningen Airport Eelde maakt duikvlucht: aantal passagiers keldert met 20 procent
Geschreven door Michel Brandsma, in DvhN   
donderdag 19 december 2019

Groningen Airport Eelde maakt duikvlucht: aantal passagiers keldert met 20 procent

       
Groningen Airport Eelde verwerkte in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar.
Eelde is daarmee de enige Nederlandse luchthaven van nationaal belang die krimpt in plaats van groeit. De andere vliegvelden (Maastricht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam) beleefden dit jaar juist de drukste zomer ooit.


Eelde zucht vooral onder het verlies van de lijndiensten


Vorig jaar verwerkte Eelde in het derde kwartaal nog 78.500 passagiers, nu waren dat er 62.000. Het verlies ontstond vooral door het vertrek van Nordica eind vorig jaar. Deze maatschappij vloog twee keer per dag op Kopenhagen en een keer per dag op München.

Opvolger AIS Airlines vliegt nu twee keer per dag op Kopenhagen, maar doet dat met een veel kleiner toestel. De lijndienst op München bestaat niet meer en verder heeft Flybe het aantal vluchten op London Southend verminderd.


Goed charterseizoen


,,We wisten dat dit er aan zat te komen'', zegt commercieel manager Bowy Odink van Groningen Airport Eelde. ,,In de begroting hebben we rekening gehouden met het wegvallen van die lijndiensten. Ons charterseizoen met vakantievluchten naar de zon was juist goed.''

De populairste bestemmingen vanaf Eelde waren in het derde kwartaal van dit jaar Heraklion, London Southend en Mallorca. Groningen Airport Eelde hoopt op den duur te profiteren van de drukte op de andere luchthavens. Als die vol raken kan Eelde een deel van de vluchten overnemen, zo is de gedachte. Ook kan Eelde wellicht profiteren van het EK voetbal in 2020.

Komend winterseizoen vliegt TUI twee keer per week op Gran Canaria. De winterzoncharters naar Tenerife en Lanzarote (Transavia) zijn geschrapt.


Maastricht groeit als kool, maar Schiphol blijft de grootste


Schiphol is en blijft met stip het grootste vliegveld van ons land. De nationale luchthaven verwerkt bijna 90 procent van alle passagiers.

Van de kleinere luchthavens beleeft Maastricht Aachen Airport een ware groeispurt. Maastricht verwerkte in het derde kwartaal van dit jaar ruim 50 procent meer passagiers meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Begin 2018 verkoos prijsvechter Corendon dit vliegveld boven Groningen Airport Eelde als thuisbasis. Maastricht ligt dichter bij de populaire zonbestemmingen en heeft een groter achterland. Of, zoals de baas van Corendon het destijds omschreef tot ergernis van veel noorderlingen: ,,Rond Groningen woont bijna niemand.’’

Samen verwerkten de vijf luchthavens van nationaal belang in het derde kwartaal van dit jaar ruim 23 miljoen passagiers.


Luchthaven passagiers 2019


Amsterdam Airport Schiphol                   20.028.250

Eindhoven Airport                                 2.019.086

Rotterdam The Hague Airport                  761.538

Maastricht Aachen Airport                      204.896

Groningen Airport Eelde                           62.028VOLE reageert verbaasd


VOLE, de belangenvereniging van omwonenden van de luchthaven, waarschuwt dat het exploitatieverlies van Groningen Airport Eelde dit jaar oploopt tot 4 miljoen euro. ,,Het eigen vermogen is niet meer voldoende om de schulden te betalen’’, zegt voorzitter Jan Wittenberg namens VOLE. ,,Wat ons nog het meest verbaast, is dat het doodstil is in de politiek over GAE, terwijl er de laatste drie jaar toch zo’n slordige 16 miljoen euro belastinggeld in is gepompt. Is men bang voor gezichtsverlies?’’

Klik hier om terug te keren

 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2020 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.