Aan leden en sympathisanten van VOLE: VOLE heeft nog veel te doen

Aan leden en sympathisanten van VOLE
VOLE heeft nog veel te doen

 

De berichtgeving in de media wekt wellicht de indruk dat VOLE haar bestaansrecht verloren zou hebben na de recente uitspraak van de Raad van State. Uiteraard is niets minder waar: VOLE is nog harder nodig dan voorheen. De media suggereren bovendien dat de baanverlenging nu echt definitief zal doorgaan. Dat is nog maar de vraag. De raad van State moet zich nog uitspreken over de ontheffing van de Flora- en faunawet die GAE nodig heeft om de baan te kunnen verlengen.

Bedreigingen
De doelen waarvoor VOLE is opgericht zijn ongewijzigd. De bedreigingen voor het leefmilieu zijn zelfs groter bij een verlengde baan. Het bedreigde gebied is groter en een langere baan maakt de kosten voor de samenleving hoger.

VOLE heeft nooit veel moeite gehad met het normale luchtverkeer op Eelde. VOLE is niet tegen het vliegveld, maar wèl tegen vermijdbare overlast zoals de KLM luchtvaartschool (KLS) die veroorzaakt.

De volgende bedreigingen liggen voor de hand:

  • Toelating van militair verkeer. We voeren nog steeds procedures tegen de ontheffing van het geldende verbod daarop
  • Verruiming van de geluidnormen. Daarop dringen GAE en de KLS openlijk aan
  • Vrachtvluchten in de nacht. GAE wil omzet halen uit vrachtverkeer, en dat vliegt voornamelijk ’s nachts
  • Lesvluchten met lawaaibakken zoals die van de KLS
  • Toelating van lawaaitoestellen die elders niet meer welkom zijn.

In de komende jaren zullen de verliezen bij GAE toenemen. Daardoor worden de bedreigingen alleen maar reëler. De GAE directie zal op alle mogelijke manieren proberen geld te verdienen. Naar mate GAE financieel meer onder druk komt te staan moet VOLE haar waakzaamheid opvoeren. Immers een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Helaas zijn onze ervaringen met de directie van GAE slecht wat betreft de zorg voor het leefmilieu en het nakomen van afspraken. Een voorbeeld hiervan is de afspraak waarbij militair verkeer werd verboden. De inkt van de overeenkomst was nog niet droog of GAE vroeg en kreeg een ontheffing.

Wat heeft VOLE wel bereikt
Het is wellicht ook zinvol nog eens terug te kijken op wat VOLE wel heeft bereikt:
Eind jaren ’90 heeft de delegatie van VOLE bereikt dat er een verbod kwam op les- en oefen vluchten met grote (straal)vliegtuigen en het al genoemde verbod op militair verkeer.

12 De vrolijke toekomst van vliegveld Eelde.jpgDe procedures die VOLE heeft gevoerd tegen de baanverlenging zijn zeker niet zinloos geweest.
In tegendeel: Dankzij onze diverse WOB procedures is  er veel informatie beschikbaar gekomen voor het publiek en voor politici. Een goed voorbeeld hiervan is de gebrekkige onderbouwing van het  businessplan van GAE, waarop de aandeelhouders in 2002  hun besluit tot baanverlenging hadden gebaseerd.
Ook is er nu veel meer informatie beschikbaar over de vaak geheime besluitvorming. Bovendien hebben GAE en het openbaar bestuur beter inzicht gekregen in de vereisten waaraan besluiten en procedures moeten voldoen. Een voorbeeld hiervan betreft de verplichte goedkeuring door ‘Brussel’ van staatssteun aan het vliegveld en de voorwaarden die hieraan gesteld worden.
De berichtgeving op onze site is steeds van hoge kwaliteit geweest. In het bijzonder onze kritiek op de onrealistische prognoses van ‘Eelde’.

VOLE gaat onverminderd door met de belangenbehartiging voor de omwonenden en voor  het leefmilieu in ruimere zin.
Kortom: VOLE heeft veel bereikt en heeft ook in de toekomst nog veel te doen.

We danken de leden voor hun steun en vertrouwen op voortgaande ondersteuning.

Bestuur VOLE
17-2-2012