Directie van Groningen Airport Eelde biecht verliezen op

Directie van Groningen Airport Eelde biecht verliezen op

Commentaar VOLE
Rupsje nooit genoeg. Een begrotingstekort van 775.000 euro zo meldt de directie. Maar GAE krijgt toch ook nog 3 miljoen euro per jaar van de aandeelhouders voor NEDAB. Dan is het tekort dus 3.775.000 euro. En het tekort op de luchtverkeersleiding is 2 miljoen euro per jaar. En GAE krijgt 2,5 miljoen aanloopsteun. Bij elkaar 8.275.000 euro subsidie uit belastinggeld. Waarom betalen de vakantiegangers dat niet zelf?

 
Groningen Airport Eelde (GAE) koerst in 2019 op een begrotingstekort van 775.000 euro. Dit jaar is er een vermoedelijk verlies van 205.000 euro.

De tekorten zijn grotendeels te wijten aan tegenvallende inkomsten door het vertrek van de Estse luchtvaartmaatschappij Nordica op de lijnen naar Kopenhagen en München. Nordica verkoopt te weinig vliegtickets en ziet geen brood meer in een langer verblijf op Eelde.

Brandweervoertuig

In een vertrouwelijke brief aan de aandeelhouders van GAE vragen de directie en de Raad van Commissarissen de verliesgevende begroting van 2019, op 6 december vast te stellen. Ook verzoeken zij dringend in te stemmen met een investering van 1,4 miljoen euro in 2019.

Dat bedrag is deels (645.000) nodig om in afwachting van de renovatie van de terminal, installaties en gebouwen op peil te houden. Voor aanpassing van het parkeerterrein P3 van hulpdiensten, het vervangen van een brandweervoertuig en security apparatuur (scanners en detectiepoorten voor bagage en passagiers) moet 775.000 euro op tafel komen. Dit om aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen.

Prijsstijging

Heikel punt is de nieuwbouw van de brandweerkazerne op de regionale luchthaven. Vorig jaar is al besloten om 3,4 miljoen euro uit te trekken voor deze voorziening. De kosten van de nieuwbouw vallen echter hoger uit. Oorzaak is de prijsstijging in de bouw en enkele onvoorziene zaken. Aannemers vragen vanwege de sterk toegenomen vraag naar hun diensten meer geld. Dat leidt voor de nieuw te bouwen brandweerkazerne tot een prijsstijging van rond de 30 procent.

De aandeelhouders (provincies Groningen, Drenthe en de gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen) wordt volgende maand dringend verzocht akkoord te gaan met een stijging van de bouwkosten van maximaal 10 procent (340.000 euro). Volgens directie en RvC valt aan nieuwbouw van de brandweerkazerne niet te ontkomen. De gemeente Tynaarlo heeft meermalen aangegeven dat de huidige brandweerkazerne in 2020 niet meer aan de veiligheids- en de milieueisen voldoet. Sluiting van deze voorziening betekent dat de luchthaven op slot gaat.

Tijd kopen

Vorige week stelde de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns, dat hete vertrek van Nordica voor de aandeelhouders reden is om het investeringspakket van 46 miljoen euro voor GAE nog eens goed te bekijken. Directie en RvC willen tijd kopen. Ze vragen de aandeelhouders niet te tornen aan de investeringen. Ze wijzen op de mogelijkheid dat luchtvaartmaatschappijen straks op het overbelaste Schiphol zullen uitwijken naar Eelde.