Opinie: Er is wel degelijk een
toekomst voor Airport Eelde
Naïviteit en opportunisme strijden om voorrang bij Luchthaven Eelde, maar er is hoop. Met de huidige subsidie kunnen er op het terrein mooie dingen gedaan worden.
Omwonenden van Groningen Airport Eelde hebben de laatste vijftig jaar vele plannen en strategische doelen voor de luchthaven langs zien komen. Steeds als een plan mislukte, werd een nieuw doel geformuleerd: ‘bulder’-testbaan (1968), vrachtluchthaven (1990), Fokkerfabriek (2000), baanverlenging (2012), hub-verbindingen (2016). Allemaal mislukt. De bodem van de kas is weer in zicht. Dus is er een nieuw strategisch doel: elektrisch vliegen.
Alle plannen hebben gemeen dat ze slecht onderbouwd waren, voortkwamen uit politiek opportunisme en steeds meer geld opslokten. Alle ‘kansen’ die het management steeds weer ziet, hebben een steeds beperktere levensduur. Ze worden bedacht om de politiek onder druk te zetten opnieuw met publiek geld het vliegveld te redden.
Elektrisch vliegen
Nu gaat Eelde het dus helemaal maken met elektrisch vliegen. Deskundigen weten dat de experimenten daarmee pas over 10 à 20 jaar (misschien) resultaten zullen opleveren. Niet iets wat het verlies van Eelde gaat verminderen. Wederom kijkt men niet verder dan de provinciegrens. Op luchthaven Teuge, tussen Apeldoorn en Deventer, is het Dutch Electric Aviation Centre (DEAC) gevestigd. Hierin werken vier kennisinstituten samen onder leiding van de TU Delft.
Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die naar Eelde zouden komen. En nog minder dat dit geld oplevert om Eelde open te houden. Hoe naïef zijn de politici die denken dat elektrisch vliegen de oplossing is voor Eelde? Hoe opportunistisch zijn de politici die vinden dat 100 euro subsidie op ieder vakantieticket hetzelfde is als subsidie op openbaar vervoer? En wat te denken van de volksvertegenwoordiger die meent dat het bedrijfsleven wel zal meebetalen, ook al dragen ze nu geen cent bij?
De luchthaven grijpt zich nu weer vast aan een andere strohalm: de nieuwe Luchtvaartnota. Men hoopt dat daarin staat dat Nederlandse luchthavens samen één systeem vormen. Maar lost dat iets op? De minister zei tijdens haar bezoek op 10 februari: „U moet zich niet rijk rekenen”.
Niet rendabel
De nieuwe directeur is stellig, want hij ziet een ‘economische wetmatigheid’ (RTV Drenthe, 12 februari): „Als Schiphol vol raakt, komen ze vanzelf naar Eelde”. Maar waarom kiezen luchtvaartmaatschappijen dan nu niet voor Eelde? Om de simpele reden dat dit niet rendabel is. En het zal ook niet rendabel worden, nog los van het feit dat de lowcost carriers geen geld opleveren.
Tijd dus voor een visie op een transformatie van het luchthaventerrein: 200 hectare omgeven door kleinschalig cultuurlandschap, grenzend aan de landgoederenzone en vlak bij de A28. Een transformatie die een veelvoud aan werkgelegenheid zal opleveren. Met de 10 miljoen euro gemeenschapsgelden per jaar die het nu kost om het vliegveld open te houden, kunnen maatschappelijk verantwoorde projecten worden gesteund mét economisch nut en minder milieuschade. Er is een toekomst voor Eelde.
Jan Wittenberg is voorzitter van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE).