Stad bezorgd over toekomst vliegveld

Stad bezorgd over
toekomst vliegveld


GRONINGEN Het vertrek van Ryanair van Groningen Airport Eelde roept in politiek Groningen vragen op over de toekomst van het vliegveld.

Dat bleek tijdens een discussie in de raadscommissie werk en inkomen van de gemeenteraad. "Ik ben voor reizigers en bedrijven blij met het vliegveld, maar de toekomst is zorgeiijk omdat de aandeelhouders vanaf 2020 financieel verantwoordelijk zijn", zei Jan Pieter Loopstra (PvdA).
    Hii wil een uitgebreide toekomstvisie die ook aangeeft wat erbij negatieve ontwikkelingen moet gebeuren. "Misschien sta ik tegen die tijd achter financiële steun, maar dan moeten we wel weten waarvoor. Het mag geen tweede Meerstad worden."
    Volgens de raad houdt het vliegveld ten onrechte geen rekening met ongunstige scenario’s, zoals de bouw van een nieuw vliegveld bij Lelystad. Het afblazen van de heropening van vliegveld Twente is voor Eelde gunstig.
    De stad Groningen is voor 25 procent eigenaar van het vliegveld. Groningen steekt geen geld in de bedrijfsvoering en doet ook niet mee aan het nieuwe uitbreidingsplan, beloofde wethouder Paul de Rook (D66).
    "Eelde moet z’n ambities met de baanverlenging eerst waarmaken en extra investeringen verdienen met meer passagiers", aldus De Rook. De stad stopt wel 60.000 euro in een marketing-en routefonds als dat van de Europese Commissie mag.
    Volgens De Rook is het vertrek van Ryanair alweer opgevangen met drie nieuwc bestemmingen Bodrum (Corendon), Lanzarote (Transavia) en Gdansk (Wizzair).
    De raad wil een snellere buslijn naar het vliegveld. "Je bent in 2 uur op Schiphol, en doet drie kwartier over de rit naar Eelde. Dat kan beter", vond onder meer Mark van den Anker (Student en Stad). Volgens De Rook onderzoekt het OV-bureau naar een oplossing. Vanaf morgen staat er na aankomst van het vliegtuig uit Gdansk wel een reservebus klaar zodat iedereen mee kan.

Commentaar VOLE
“De stad stopt wel 60.000 euro in een marketing- en routefonds” lezen we. Dit geld wordt gebruikt om (een deel van) de aanloopkosten van de luchtvaartmaatschappijen te betalen. Zo hebben Vueling en Ryanair gemeenschapsgeld opgestreken om toeristen te vervoeren. Als deze subsidie na 1 of 2 jaar wordt beëindigd houden de maatschappijen er weer mee op. Weggegooid geld dus.