Vliegschool Eelde samen met Lelystad

Vliegschool Eelde samen met Lelystad

plaatje KLS flight academy.jpg

(FOTO DVHN ARCHIEF/MARCEL JURIAN DE JONG)

De KLM Flight Academy in Eelde gaat samenwerken met de vliegschool van Martinair in Lelystad. Directeur Gert Jan Otto is vervangen door de directeur van Lelystad.

John Hayward is deze maand begonnen op Eelde. Hij moet de samenwerking tussen de twee vliegscholen vormgeven. Beide zijn een dochteronderneming van KLM. ,,De scholen hebben eigen vliegtuigen en instructeurs. Die zou je op beide scholen kunnen inzetten.”

 

Groter dan Eelde

De luchthaven van Lelystad is aangewezen om het volle Schiphol de komende jaren te ontlasten door vakantievluchten over te nemen. Het vliegveld wordt groter dan Eelde. Leidt de samenwerking van de vliegscholen tot een fusie of een sluiting van de vliegschool in Eelde? ,,Ik kan niets uitsluiten voor de toekomst, maar ik kom niet naar Eelde om de boel op slot te doen.”

Haywards prioriteit op Eelde is de impasse rond de financiering van de opleiding voor verkeersvlieger te doorbreken. Sinds vorig jaar september kunnen piloten de kosten van hun opleiding, 122.000 euro, niet meer lenen bij ABN Amro.


Miljoenen euro’s

Sindsdien zijn in Eelde geen nieuwe studenten aangenomen, terwijl volgens de begroting jaarlijks 60 nieuwe studenten moeten beginnen. Er is dit jaar nog wel een theorieklas gestart, maar die kan het praktijkdeel alleen volgen als de financiering rond komt. Anders moeten de studenten stoppen met hun studie.

De nieuwe directeur wil zo snel mogelijk de financiering van de vliegopleiding rond maken. ,,Nieuwe studenten zijn de benzine (lees: kerosine) in onze tank”, zegt Hayward. Door de studentenstop loopt de KLM vliegschool miljoenen euro’s aan inkomsten mis.


Meer vliegopleidingen

De vliegschool van Martinair verzorgt niet alleen de uitgebreide verkeersvliegeropleiding, maar ook andere vliegopleidingen. Onder meer voor particuliere vliegtuigen. KLM Flight Academy doet dat niet.

De vertrokken directeur Gert Jan Otto kreeg het niet voor elkaar een geldschieter voor de vliegopleiding te vinden. Onder zijn bewind leed de KLM Flight Academy een miljoenenverlies.


Hofleverancier

Otto trad in oktober 2014 aan en kreeg te maken met een overschot aan afgestudeerde piloten dat niet aan de bak kwam. Otto voerde vorig jaar een sanering door op de vliegschool. Een aantal docenten en andere medewerkers verloor hun baan en de klassen werden vergroot van twaalf naar twintig leerlingen.

De vliegschool in Eelde is hofleverancier van de KLM en staat internationaal goed aangeschreven. De moedermaatschappij zit momenteel te springen om verkeersvliegers en de reservelijst met geschikte piloten is geslonken van ongeveer 400 naar ongeveer 50. Deze zomerperiode vreest Nederlands vliegtrots al een tekort aan piloten. KLM heeft het aantal bestemmingen uitgebreid en het aantal passagiers stijgt.

Voorzitter Arthur van den Hudding van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers maakt zich ‘enorme zorgen’ over het uitblijven van een akkoord over de studieleningen. ,,Over ruim een jaar zijn de huidige studenten klaar en komt er geen aanbod meer vanuit Eelde.” KLM is nog in gesprek met ABN Amro. ,,Er staat grote druk op. De bank vindt dat KLM een deel van de risico’s voor zijn rekening moet nemen.”

Commentaar VOLE
VOLE hoopt dat de nieuwe KLS-directeur de toezeggingen die door zijn voorgangers zijn gedaan zal waarmaken. Zowel de heer de Koff als de heer Assies hebben aan VOLE de toezegging gedaan dat er aan de vervanging van De Beechcraft Baron gewerkt wordt.
De eerste toezeggingen dateren al van 1999. De Barons zijn al jaren een doorn in het oog van VOLE. De Barons zijn toestellen van een zeer oud ontwerp uit een tijd waarin de geluidsnormen voor dit soort toestellen nog geen issue waren.
Het zijn juist deze toestellen die zorgen voor de meeste overlast voor omwonenden. Daarmee genereren ze ook de meeste klachten.
Wat VOLE betreft wordt de vervanging van deze toestellen nu eindelijk geregeld.