Vliegveld Eelde net als ‘rupsje nooitgenoeg’

OPINIE  EELDE LUCHTKASTEEL

Vanuit Eelde naar alle uithoeken van de wereld vliegen.
Dat is de droom van Groningen Airport Eelde.
Het blijft vast een droom, want het is niet realistisch.

Vliegveld Eelde net als
‘rupsje nooitgenoeg’

                                                                           
Foto GAE1.jpg
Onder de suggestieve kop: Erop of eronder voor Eelde schrijft Johan de Veer in DvhN van 16 maart dat Eelde weer geld vraagt aan de aandeelhouders om een lijn naar Kopenhagen op te zetten, met als doel dat reizigers daar kunnen overstappen op lijnen "naar alle uithoeken van de wereld".
    Eelde praat al een tijdje met Danish Air Transport, dat beschikt over toestellen voor 46 tot 66 passagiers, over een verbinding Eelde-Kopenhagen. De maatschappij zou een marktanalyse doen en deze heeft kennelijk zo’n slechte uitkomst dat Danish 2 miljoen euro nodig om uit de kosten te komen voor het eerste jaar. Dat alleen zegt al genoeg.
    Zonder extra subsidies zal er geen tweede jaar volgen. Maar los daarvan is het een volstrekt onhaalbaar plan op de wat langere termijn. Een klein voorbeeld.
    Een werknemer van Gasunie of NAM wil naar Aberdeen. Dan boekt hij eerst een ticket voor Kopenhagen vanaf Eelde, kost circa 450 tot 550 euro en een uur vliegen. Dan overstappen (1 uur) op een toestel van SAS. Vliegt via Oslo voor 500 euro in 3,5 uur naar Aberdeen. Bij elkaar 1000 euro en 5,5 uur reistijd inclusief overstap tijd.
    Wie de trein naar Schiphol neemt betaalt 42 euro eerste klas, reistijd 2,5 uur en op Schiphol met KLM voor 720 euro (reistijd 0,5 uur) direct naar Aberdeen. Conclusie: Via Schiphol 2,5 uur korter reizen zonder overstap en 300 euro goedkoper.
    Het is het simpelste voorbeeld dat laat zien hoe onzinnig de dromen van luchthaven Eelde zijn. En ook hoe onverantwoord een investering van 2 miljoen euro voor dit doel is. Nog afgezien van de gesubsidieerde concurrentie die Schiphol wordt aangedaan.
    Schiphol heeft 300 bestemmingen. Kopenhagen 116. Daarmee is ineens duidelijk dat Kopenhagen als overstap luchthaven beperkte betekenis heeft voor het zakenleven en dat Schiphol altijd voordeliger zal blijven. Meer bestemmingen, hogere frequenties, directe verbindingen, lagere prijzen.
    Opvallend is dat de laatste weken VNO-NCW bij monde van Lambert Zwiers en Harm Post, directeur Groningen Seaports, zich opwerpen als propagandisten voor het behoud van luchthaven Eelde, zonder enig verstand van zaken op gebied van luchtvaart. En nu komt de luchthaven zelf opeens met een vraag voor nog meer geld omdat ze anders niet zou kunnen overleven.
    Gedeputeerde Mark Boumans staat positief tegenover de plannen van de luchthaven, maar hij houdt wel een paar slagen om de arm. Drenthe moet ook meedoen en liefst ook Friesland en verder moet het bedrijfsleven een garantie afgeven voor de afname van tickets. Dat gaat niet lukken. Eerder is daar in 2004 al eens onderzoek naar gedaan door GAE zelf, en het bedrijfsleven was wel geïnteresseerd, maar "wel onder de voorwaarden die op andere luchthavens ook gelden op het gebied van kosten en vertrek- en aankomsttijden." Dat wordt hem dus niet.
    Directeur Marko van de Kreeke van GAE verwijt de Drentsche politiek dubbel te zijn. Drenthe zegt: we zijn positief over Eelde maar geven voorlopig geen geld, laat ze eerst maar eens zien dat er groei is na de baanverlenging van 20 miljoen overheidsgeld.
In feite stelt Marc Boumans zich net zo op. Hij is positief maar stelt een aantal voorwaarden die er gewoon niet in zitten.
    Je zou bijna zeggen dat het met de verkiezingen te maken heeft. [Verkiezingen voor Provinciale Staten, 18 maart 2015, red.]