Kosten luchtverkeersleiding voorlopig niet voor Groningen Airport Eelde

Kosten luchtverkeersleiding voorlopig niet voor
Groningen Airport Eelde

plaatje GAE RTVDrenthe1.jpg

 Kosten luchtverkeersleiding moeten omlaag (foto: archief RTV Drenthe)

 

EELDE – Groningen Airport Eelde krijgt van staatssecretaris Sharon Dijksma meer tijd en ruimte om te zoeken naar manieren om de kosten voor de luchtverkeersleiding te verlagen. Ze vindt wel dat de luchthaven in de toekomst zelf verantwoordelijk is voor de kosten.

Nu is het zo dat de kosten voor de luchtverkeersleiding gedragen worden door alle vliegvelden in Nederland. Maar dat is tegen het zere been van de Schiphol Group, dat zijn de luchthavens Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Lelystad. Zij betalen nu mee aan de kosten van Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport. Dat willen ze niet langer.

Meer tijd om oplossing te zoeken
Dijksma is het daarmee eens, maar wil de twee overgebleven luchthavens meer tijd geven om tot kostenreductie te komen. Dus niet zoals gepland op 1 januari 2020, maar een aantal jaren later. Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport spelen geen enkele rol bij de verdeling van capaciteit van vluchten in Nederland, zegt Dijksma. Ze dienen alleen een regionaal belang: "Om die reden wil ik de regionale luchthavens en de regionale overheden zelf een grotere verantwoordelijkheid én meer ruimte en vrijheid geven bij de bekostiging en het vaststellen van het niveau van dienstverlening".

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur is een marktverkenning uitgevoerd. Daarin wordt duidelijk dat het aanbesteden van luchtverkeersleiding niet zomaar kan. Ook het gebruik van camera’s en het op afstand begeleiden van vliegtuigen zijn nog lang niet gebruiksklaar.

Felle protesten uit het Noorden
Vanuit het Noorden is fel geprotesteerd tegen de werkwijze van de staatssecretaris en de wijze waarop de Schiphol Group te werk gaat. Volgens gedeputeerde Henk Brink gaat het zelfs om centenwerk en is het veranderen van de rekenmethode duurder dan het laten zoals het is.

Inmiddels is op Groningen Airport Eelde begonnen met de installatie van een systeem waarbij vliegtuigen door de luchtverkeersleiding op Schiphol kan worden begeleid. Dat scheelt in kosten. Dit systeem wordt na de zomer in de praktijk getest.


Commentaar VOLE

De staatssecretaris hoopt natuurlijk dat het vooruitschuiven van het probleem vanzelf tot een oplossing leidt. Ze weten op het ministerie ook dat Eelde ‘opdroogt’ als in 2018 Lelystad open gaat voor vakantievervoer. Van de 15 vakantievluchten per week vanaf Eelde maken er 11 een tussenlanding op Eindhoven of Rotterdam (zie hiervoor: https://www.groningenairport.nl/voor-reizigers/vluchten/timetable-zomerseizoen-2016. Dat kost € 2000 extra aan brandstof en landingsrechten en een uur extra reistijd. Die besparen de maatschappijen door hun passagiers in Lelystad op te pikken. Bovendien ontstaat er op Lelystad een veel aantrekkelijker aanbod dan op Eelde. Ryanair en Transavia hebben al aangekondigd vanaf Lelystad te gaan vliegen. Als Transavia uit Eelde is verdwenen, blijven Corendon en TUI over met samen 6 vakantievluchten per week. Maar ook deze maken tussenlandingen en zijn dus concurrerender als ze hun vluchten naar Lelystad verplaatsen.
Dan blijven op Eelde alleen de vluchten op Londen en twee keer per week naar Gdansk. Het exploitatieverlies loopt dan verder op tot € 3 , mogelijk € 4 miljoen. Het aantal passagiers neemt af tot beneden de 100.000 passagiersbewegingen (50.000 passagiers). Het is zeer de vraag of de aandeelhouders bereid zijn om jaar in jaar uit een subsidie van € 60 per vakantieticket bij te passen.
Daar komt nog bij dat de luchtverkeersleiding op Eelde zo’n € 2 miljoen per jaar kost. Uitstel van de doorberekening aan GAE maakt deze kosten niet minder. Er is dus van 2018 op elk ticket ook nog ook een subsidie van € 40 voor de luchtverkeersleiding (aan de burger doorberekend via de tarieven van Schiphol). Bij elkaar € 100 subsidie per ticket. Dat is maatschappelijk niet te verdedigen omdat het uitsluitend om vakantieverkeer gaat.