Onderzoek luchthaven zonder roze bril’

Onderzoek luchthaven zonder roze bril’

Patrick Brouns (CDA) Gedeputeerde provincie Groningen.jpg
 ‘Onderzoek luchthaven zonder roze bril’

De financiële toekomst van Groningen Airport Eelde wordt zonder een roze bril op de neus onderzocht. Ook de optie om te stoppen met de luchthaven wordt uitgebreid bekeken.

Dat zei de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) in Provinciale Staten. De resultaten van de regionale luchthaven vallen tegen. Er zijn beduidend meer passagiers nodig om tot een acceptabele exploitatie te komen. Ook zijn er onvoldoende verbindingen gekomen naar luchthavens van waaruit de rest van de wereld kan worden bereisd.

Brouns: "Denk aan Schiphol. Het is duidelijk dat Schiphol de investeringen in Lelystad doorzet. Dat doet iets met de concurrentiepositie van Groningen Airport Eelde. Er is met Schiphol gesproken, maar op dit moment heeft Eelde voor hen geen enkele waarde meer."

En dat terwijl in Eelde investeringen nodig zijn om de terminal te moderniseren. Brouns: "De bagageafhandeling is verouderd. Bij de huidige vluchten kan de bagageafhandeling al niet meer normaal verlopen. Je zou kunnen zeggen dat het maar goed is dat er niet meer vluchten zijn."

Volgens de SP, de grootste partij in Provinciale Staten van Groningen, heeft het Noorden geen regionale luchthaven nodig. De partij wil ook uitgezocht zien wat het kost om de activiteiten op het vliegveld te beëindigen. VVD-Statenlid Nico Bakker wilde weten of de gedeputeerde voldoende vertrouwen heeft in de huidige directie en Raad van Commissarissen. Acht hij die in staat acht in dit proces mee te gaan daar uitvoering aan te geven?

Brouns: "Dat is een boeiende vraag. Ik weet niet wat er uit deze strategische verkenning gaat komen. Gaan zij de uitkomsten uitvoeren? Op dit vraag zal ik vermoedelijk deze zomer een antwoord geven." Groningen Airport Eelde zal in de huidige situatie de provincie Friesland niet verzoeken om deelname en een financiële bijdrage aan de luchthaven.

De aandeelhouders vragen de Friezen geen geld voor een verliesgevende luchthaven, waarvan ze niet weten wat het toekomstperspectief is. "Aankloppen bij je buurman om alleen maar het gat te vullen is ongepast."