Opnieuw onderzoek naar verslechterde toekomst �Eelde’

Opnieuw onderzoek naar

verslechterde toekomst
‘Eelde’
plaatje GAE DvhN.jpg
 
Opnieuw onderzoek naar verslechterde toekomst ‘Eelde’
Het toekomstperspectief van Groningen Airport Eelde is een stuk somberder geworden sinds in 2013 een toekomstplan voor de periode tot 2023 werd opgesteld. Daarom laten de aandeelhouders opnieuw onderzoek doen naar de toekomst van de luchthaven.

Het jaar 2015 was een goed jaar voor de noordelijke luchthaven, maar de Raad van Commissarissen heeft de aandeelhouders gewaarschuwd dat die positieve ontwikkeling zich dit jaar waarschijnlijk niet doorzet. De tarieven staan onder druk, het lesverkeer neemt af en de luchthaven ziet zich geconfronteerd met stijgende kosten. Op de wat langere termijn speelt de opening van Lelystad Airport in 2018 ‘Eelde’ parten. De discussie over de bekostiging van de luchtverkeersleiding kan voor de noordelijke luchthaven ook nadelig uitpakken.

In de oorspronkelijke toekomstplannen staat dat de luchthaven op termijn een positief bedrijfsresultaat zal hebben, maar dat staat door de genoemde ontwikkelingen onder druk.

De organisatie VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde) maakt uit het nieuwe onderzoek al op dat de luchthaven op termijn een faillissement boven het hoofd hangt. VOLE heeft jarenlang geprocedeerd tegen de baanverlenging, die de afgelopen jaren toch zijn beslag heeft gekregen. Uit het verslechterde perspectief maakt VOLE op dat de baanverlenging geen nut heeft gehad en dat er voor niets een mooi stuk natuurschoon aan de langere baan is opgeofferd.