‘Faillissement dreigt voor Groningen Airport Eelde’

‘Faillissement dreigt voor
Groningen Airport Eelde’

plaatje GAE RTVNoord2.jpg 
 (Foto: Groningen Airport Eelde)

Groningen Airport Eelde hangt een faillissement boven het hoofd. Door allerhande negatieve ontwikkelingen komt eind volgend jaar de bodem van de kas in zicht.

Dat wordt geconcludeerd in het ‘Procesplan Strategische Verkenning Toekomst Groningen Airoport Eelde’. Dat is gemaakt door ambtenaren van de provincies Groningen, Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo.

Geen verbetering
Er wordt een somber beeld geschetst van de toekomst van de regionale luchthaven. Daarbij gaat het met name om de tegenvallende inkomsten van het vliegveld. ‘Ondanks de toename in passagiers tot boven de 200.000, zien we geen sterke verbetering op korte termijn in het exploitatieresultaat,’ zo wordt geconcludeerd.

De verwachting was dat het vliegveld dit jaar uit de rode cijfers zou komen. De kans daarop wordt klein geacht.

Omslagpunt
‘Op korte termijn is waarschijnlijk sprake van een verslechtering van het resultaat, wat betekent dat het onzeker is of het in het strategisch plan omschreven omslagpunt in 2016 wordt gehaald. In tussentijd zien we dat de liquiditeitspositie van de vennootschap afneemt en op basis van de huidige vooruitzichten eind 2017 het kritische niveau bereiken.’

In dat strategisch plan van de directie van de luchthaven wordt er van uitgegaan dat zogenoemde hunverbindingen worden gerealiseerd. Daarbij gaat het om vliegverbindingen met grote luchthavens, waar vandaan verder de wereld in kan worden vlogen. Daar is nog niets van terecht te komen.

Hogere kosten
Verder wordt de uitbreiding van Lelystad Airport met vakantievluchten gezien als een grote bedreiging. Ook gooien de hogere kosten van de verkeersleiding en de beveiliging roet in het eten.

‘Eindelijk een faillissement’
De vereniging van de Luchthaven Vereniging Omwonenden (VOLE) is blij met deze harde conclusies. ‘Eindelijk is bij de provincies en gemeenten het besef doorgedrongen dat de luchthaven afstevent op een mogelijk faillissement. Eindelijk wordt toegegeven dat wat VOLE al tien jaar geleden naar voren bracht bij de procedure baanverlenging, namelijk dat de luchthaven geen toekomst voor grote toestellen heeft,’ zo schrijft de groep van omwonenden in een reactie aan de provincie- en gemeentebesturen.


Door: RTV Noord