Blijft Transavia vliegen vanaf Groningen Airport Eelde?

Blijft Transavia vliegen vanaf Groningen Airport Eelde?

plaatje Transavia5.jpg
 Foto: Jos Schuurman (FPS)

EELDE – Keert Transavia ook Groningen Airport Eelde de rug toe? Die vraag komt op nu de luchtvaartmaatschappij stopt met vliegen vanaf Maastricht Aachen Airport. De reden: te weinig passagiers.

‘De touroperators en de luchtvaartmaatschappij praten op dit moment met elkaar over het zomerseizoen 2016’, zegt Monique Clarisse van Groningen Airport Eelde tegen RTV Drenthe. ‘Maar ik ga ervan uit dat we weer een volledig programma hebben. Er zijn in elk geval geen signalen dat dit niet zo is.’

Toerisme
Transavia is al jaren één van de meest frequente bezoekers van de luchthaven.
De maatschappij voert vluchten uit voor touroperators als Neckermann, Sunweb en Primavera.

Maar Transavia is bezig om haar strategie te veranderen. De maatschappij wil minder afhankelijk zijn van toeristen en zich meer richten op zakelijke reizigers.
Daarop verdwenen ook de twee wintervluchten naar de Alpen, omdat de vliegtuigen op een andere plek nodig zijn.

Alle bestemmingen boekbaar
Voor het volgende zomerseizoen zijn bijna alle bestemmingen vanaf de Drentse luchthaven inmiddels boekbaar, ook met Transavia. ‘Eelde heeft een dunner achterland, maar wel een trouw achterland’, zegt Monique Clarisse.

Touroperators kijken inmiddels wel met meer dan gemiddelde belangstelling naar Transavia. Ze gaan uit van voortzetting. ‘We houden overal rekening mee, maar Eelde heeft een hogere bezettingsgraad van de vliegtuigen’, zegt Hanita van der Meer van Touroperator Thomas Cook (onder meer van Neckermann Reizen). Er is dan ook geen reden om te stoppen. ‘Verder kan ik er niets van zeggen.’

Kostbare tussenstop
In Travmagazine is eigenaar Joost Romeijn van touroperator Sunweb minder positief. Romeijn snapt de keuze van Transavia wel. Ook in Groningen moet een aantal vluchten gecombineerd worden met tussenstops op Rotterdam of Eindhoven om de kisten te vullen. ‘Dat is kostbaar’, zegt hij in het reismagazine.

Transavia vliegt ook zonder tussenstop naar zonbestemmingen. Zo zijn er vanaf Eelde directe vluchten naar Portugal en de Canarische Eilanden. Ook de lijnvluchten met Londen en Gdansk van FlyBe en WizzAir zijn rechtstreeks. Vanaf Eelde wordt verder gevlogen door Corendon en TUIfly (het vroegere Arke Reizen).

Transavia heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Commentaar VOLE: trouw achterland
‘Eelde heeft een dunner achterland, maar wel een trouw achterland’, zegt GAE.