In Trouw van 8 juni 2013 staat artikel van Erik van Zwam, die de economische situatie van de zes Nederlandse regionale vliegvelden onderzoekt, en met twee aangehaalde luchtvaarteconomen concludeert dat er zeker twee regionale vliegvelden teveel zijn, die het zonder overheidssteun in de toekomst niet zullen redden.
Alle regionale luchthavens willen groeien, de groeiprognoses voorspellen minimaal 3,5 miljoen extra passagiers in de komende jaren. Maar het aantal passagiers nam in 2012 in Nederland maar met 3 procent toe. Zo bezien zijn alle optimistische groetscenario’s van de regionale luchthavens niet anders dan luchtfietserij.
Zolang Eelde of Twente niet aan zee liggen hebben deze luchthavens volgens luchtvaarteconoom Hans Heerkens weinig kans. Ook Jan Veldhuis van SEO Economisch Onderzoek verwacht niet dat Eelde of Twente zoveel buitenlandse toeristen zullen trekken.
Maastricht Aachen Airport zit zwaar in de verliezen en vraagt opnieuw 2 miljoen euro euro extra steun van het locale bestuur.
Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport draaien wel goed met 3 miljoen resp. 1,2 miljoen passagiers per jaar.
Lelystad Airport is nu nog een klein vliegveld maar wordt als overloopvliegveld van Schiphol gebruikt dat tegen zijn wettelijk vastgelegde plafond van het aantal vliegbewegingen per jaar zit.
Klik hier om het volledige artikel in Trouw te bekijken
Commentaar VOLE
Bij een shake-out is het niet waarschijnlijk dat Eelde als kleinste luchthaven (kleinste catchment, kleinste aantal passagiers) het gaat redden. Dit was 5 jaar geleden allemaal al bekend. Maar eerst moest er nog 50 hectare eeuwenoud landschap onder het asfalt verdwijnen ten koste van 30 miljoen gemeenschapsgeld. Het prestige van de noordelijke politici mag wat kosten.
Kier hier voor het BNR Radio fragment over regionale luchthavens