Fikse tegenvaller voor luchthaven
Hoeveel geld heeft Eelde in de verbinding met Gdansk gestopt?
Voor twee tientjes vanaf Eelde naar de Poolse havenstad Gdansk vliegen kan nog tot maart 2018. Wizz Air schrapt de lijn onverwachts.
Gdansk. In de top tien van bestemmingen die voor de toekomst van Groningen Airport Eelde van belang zijn, komt de Poolse havenstad niet voor. ,,Zelfs niet in de top vijftig’’, zegt luchthavendirecteur Marco van de Kreeke. Toen de Hongaarse prijsvechter Wizz Air in oktober 2014 begon met vluchten voor een paar tientjes, werd de bestemming razend populair. Eelde rekent op bijna 30.000 passagiers voor 2017, inclusief de maand december.
Dat daar vrijwel zeker een streep door gaat, is een fikse domper voor de luchthaven en een deuk in het imago. Van de Kreeke moest vorige week al bevestigen dat Kos en Lanzarote in 2018 niet meer vanaf Eelde bereikbaar zijn.
Tuurlijk, Gdansk is via Kopenhagen nog steeds een redelijk vlotte bestemming, maar die tickets kosten tien keer zo veel.
,,Ja, het is heel zuur’’, zegt Van de Kreeke. ,,Dat Wizz Air de vluchten heeft opgeschort, kwam als een totale verrassing. Maar economisch gezien doet deze verbinding niet veel voor Noord-Nederland. Vooral noorderlingen maken gebruik van de vluchten en die geven in Gdansk hun geld uit. En op onze winst-en-verliesrekening is de impact van het wegvallen van de verbinding niet zo groot. Deze vluchten zijn niet onze ruggengraat. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat ik niet graag een paar van die bestemmingen als Gdansk zou hebben. En datzelfde geldt voor vakantievluchten. We bieden de inwoners van Noord-Nederland graag mooie bestemmingen aan.’’
Wizz Air heeft ‘het Eelder toestel’ ergens anders nodig om, zoals de persverklaring luidt ‘het netwerk te optimaliseren’. Een paar uur voor het officiële bericht over Gdansk en Eelde maakte Wizz Air bekend dat ze een tiental nieuwe bestemmingen toevoegt. Vanuit Katowice (Polen) wordt volgend jaar onder meer gevlogen op Porto, München, Malaga, Faro, Lviv. Allemaal voor één, twee of drie tientjes. Aan de verbinding tussen Gdansk en Eindhoven wordt niet getornd.
In de prijsvechtersmarkt zit veel beweging. Toen de Eelder luchthaven en Wizz Air in oktober om de tafel zaten, werd volgens Van de Kreeke met geen woord over het opschorten van de bestemming gesproken. Volgende week treffen ze elkaar andermaal, om nieuwe bestemmingen, of wellicht toch een terugkeer van Gdansk te bespreken. ,,We hebben een messcherp bod liggen’’, aldus Van de Kreeke.
Daarmee komt het woord ‘subsidie’ uit de lucht vallen. Hoeveel geld heeft Eelde de afgelopen jaren in de verbinding met Gdansk gestopt?
,,Daar kan ik geen exacte uitspraak over doen. Maar hier zijn geen grote bedragen uit een fonds bij betrokken. Bij dit soort vluchten zorgen wij ervoor dat de luchthaventarieven niet hoog zijn en dat we samen met de maatschappij reclame maken voor de bestemming, zoals we eigenlijk met elke bestemming doen. Dat is het voornaamste.’’
Twee pijlers onder de Eelder luchthaven zijn benoemd: de vluchten met prijsvechters en het charterverkeer, aangejaagd door touroperators, naar vakantiebestemmingen. Zij bepalen voor een groot deel de stemming bij het publiek.
De lijndiensten – twee keer per dag naar de internationale overstaphaven in Kopenhagen, straks drie keer peer dag naar Londen – zijn minstens zo belangrijk voor de toekomst van Groningen Airport Eelde. Londen sluit bovendien aan op onder meer Manchester en Dublin. Via Denemarken zijn bestemmingen als Boston, Singapore en San Francisco bereikbaar en niet onbetaalbaar.
Ook München is al vaak genoemd als interessante ‘hub’ voor Eelde. Van de Kreeke wil daar niet uitgebreid op ingaan. ,,Ik kan daar alleen over zeggen dat zulke verbindingen heel grote deals zijn, waar we zorgvuldig en heel hard aan werken.’‘
Klik hier om te bekijken welke andere 20 bestemmingen GAE al eerder kwijtraakte