Geen interesse in exploitatie luchthaven Twente

Geen interesse in exploitatie luchthaven Twente

 

ENSCHEDE – Een doorstart van luchthaven Twente lijkt van de baan, nu geen enkele partij geïnteresseerd blijkt in de exploitatie van het vliegveld. De aanbesteding van de exploitatie van de voormalige vliegbasis heeft geen biedingen opgeleverd, zo maakte Area Development Twente (ADT) dinsdag bekend. Maandag verstreek de deadline van de aanbesteding.

ADT-voorzitter Peter den Oudsten, tevens burgemeester van Enschede, reageert teleurgesteld dat zich geen exploitant voor de luchthaven Twente heeft gemeld.
“Hiermee is een prachtige kans voor Twente op het realiseren van meer banen en duurzame innovatie door het aanbesteden van de luchthaven op dit moment niet geslaagd.”

Het bestuur van ADT zegt zich te beraden op de ontstane situatie. “Bezien moet worden wat de reden is waarom de geprekwalificeerde partijen, binnen de huidige kaders en omstandigheden, niet hebben ingeschreven op deze luchthaven”, zo wordt gemeld in een verklaring. Ook wordt bekeken welke onderdelen van de gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente alsnog door kunnen gaan.

Na de sluiting van vliegbasis Twenthe is er sprake van de ontwikkeling van het vliegveldterrein tot een burgerluchthaven. Enkele luchtvaartmaatschappijen, waaronder ArkeFly, hadden aangegeven vanaf Twente te willen vliegen zodra het vliegveld zou worden geopend voor het luchtverkeer.

Commentaar VOLE
Dit zal ook met luchthaven Eelde gebeuren als de exploitaie aan private partijen wordt aangeboden. Niemand heeft zin om een verliesgevend bedrijf in stand te houden. Dat de overheid belastinggeld in ‘Eelde’ blijft stoppen (de laatste 10 jaar 100 miljoen euro) is uitsluitend gebaseerd op polititiek prestige van de noordelijke bestuurders.
Men voert aan dat er een economische betekenis is. Maar die betekenis is vooral negatief. Vakantiegangers worden gesubdsidieerd en brengen hun geld naar het buitenland. Per jaar kopen 40.000 passagiers een ticktet om vanaf Eelde te vliegen. De subsidie op ieder ticket is gemiddeld meer dan 100 Euro. Hoelang kan de overheid hiermee doorgaan in een tijd dat zwembaden en bibliotheken moeten worden gesloten?