Geen record op luchthaven Eelde, verliezen lopen op

Geen record op luchthaven Eelde, verliezen lopen op


 


Uit de cijfers die het CBS vandaag bekend maakte (zie hieronder), blijkt dat luchthaven Eelde in 2015 180.000 passagiers vervoerde. Net zoveel passagiers als in 2012. Van een record –zoals de luchthaven met veel fanfare aankondigde- is geen sprake.


Er is alle reden voor zorgen omdat 2016 slechter zal zijn dan 2015 en de verliezen oplopen. Vorige week maakte GAE bekent dat de vluchten van Transavia naar Kos en Antalya zijn geschrapt. Eerder waren al twee bestemmingen naar de Canarische eilanden geschrapt. Of de vluchten naar Dalaman die in april waren hervat doorgaan is nog onduidelijkheid. Het aantal passagiers zal door minder vluchten dalen met ongeveer 10% naar minder dan 165.000. Het verlies van de luchthaven loopt daardoor verder op naar ca. 2 miljoen voor 2016.


Het verlies zal ook oplopen door de kosten van een Milieueffectrapportage waarmee in de begroting nog geen rekening is gehouden.


Er resteren deze zomer nog vijftien vakantievluchten per week. Elf hiervan maken een tussenlanding. Dit kost extra kerosine, landingsrechten en meer dan 1 uur oponthoud. Er is weinig twijfel over mogelijk, dat de vluchten met tussenlanding van Transavia over twee jaar naar Lelystad verhuizen.


De aandeelhouders (provincies Drenthe en Groningen en gemeenten Groningen , Assen en Tynaarlo) laten op dit moment een strategische verkenning maken om de toekomstmogelijkheden scherper in beeld te krijgen.


Daarbij wordt ook het scenario van faillissement onderzocht. Volgens de begroting van GAE zou er eind 2016 nog 3,4 miljoen in kas zijn. Door het schrappen van vluchten en oplopen van de kosten wordt dit waarschijnlijk minder dan 3 mln. Hoe dan ook, er is nu al niet meer genoeg geld in kas voor een fatsoenlijk sociaal plan als de luchthaven sluit. Volgens de vakbonden kost een sociaal plan bij GAE ongeveer de jaarlijkse  loonsom. Die is momenteel €4,3 miljoen.


Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde


Klik hier om de CBS jaarcijfers voor GAE te bekijken