GroenLinks wil verbod binnenlandse vluchten Eelde

GroenLinks wil verbod binnenlandse vluchten Eelde
Den Haag/Eelde GroenLinks wil dat binnenlandse vluchten in Nederland verboden worden. Vliegen tussen luchthavens in Nederland is volgens de partij “onnodig, vervuilend en duur”.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal het verbod woensdag voorstellen in een debat in de Tweede Kamer. “Het is bijna niet te geloven, maar een vliegtuig dat van een vakantiebestemming komt, landt nu soms eerst in Eindhoven om dan door te vliegen naar Groningen. Het is totaal onnodig om voor zulke korte afstanden binnen Nederland het vliegtuig te nemen, met de trein ben je er vrijwel even snel.”

Mansveld: verbod binnenlandse vluchten kan niet
bron: ANP

DEN HAAG – Een verbod op binnenlandse vluchten in Nederland, bepleit door GroenLinks, is wettelijk onmogelijk. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) zei dat woensdag in de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had het verbod bepleit.Vliegen tussen luchthavens in Nederland is volgens die partij onnodig, vervuilend en duur”. Vakantievluchten vanuit Groningen maken vaak een tussenstop in Rotterdam of Eindhoven of Maastricht. VVD-Kamerlid Ton Elias sprak van een belachelijk en potsierlijk voorstel” en vroeg zich af wat GroenLinks nog meer wil: Snelwegen sluiten; automobilist in trein dwingen?”

Transavia voert een paar binnenlandse vluchten uit in Nederland. Zo maakt de vlucht van Gran Canaria naar Groningen Airport Eelde een tussenlanding in Eindhoven. De Transavia-vlucht vanuit Eelde naar het Turkse Dalaman stopt onderweg in Maastricht. Verder vliegt Transavia vanuit Groningen via Rotterdam naar Malaga en Kos.

Europees recht
Mansveld onthield zich van een oordeel, maar zei wel dat een verbod onmogelijk is. Op grond van Europees recht mogen luchtvaartmaatschappijen ook binnenlands vliegen. Wel is volgens haar door de baanverlenging op de luchthaven Eelde de noodzaak van binnenlandse vluchten uit te voeren.

Mansveld maakte in het Kamerdebat verder duidelijk dat zij nu niet overweegt om het noodlijdende Maastricht Aachen Airport te hulp te schieten. De bal ligt in de regio en bij de exploitant. Zij moeten een helder toekomstplan bieden. Als ik daar op moet reageren, zal ik dat op korte termijn doen.” In algemene zin moeten luchthavens hun eigen broek ophouden”, zei Mansveld.

Commentaar VOLE
Het verbaast ons niets dat Staatssecretaris Mansveld het voorstel van Groen Links om binnenlandse vluchten te verbieden met een formeel argument afwijst. Het zou er immers toe leiden dat Transavia zich (grotendeels) zou terugtrekken uit ‘Eelde’ en daarmee is de sluiting van ‘Eelde’ bezegeld. Mevrouw Mansveld was in haar vorige leven als gedeputeerde en PvdA fractievoorzitter in de Staten van Groningen vurig voorstander van de luchthaven en de overbodige baanverlenging. Haar voorganger Atsma verdedigde de baanverlenging nog met het argument dat de milieuschadelijke tussenstops dan zouden kunnen vervallen. Dat was in de vergadering waarin vroeg om een ‘second opinion’ over de vervoersprognoses van Eelde.

Intussen is de baan verlengd ten koste van 30 mln. gemeenschapsgeld en 50 hectare kleinschalig coulissen landschap. Er zijn dit jaar zelfs minder passagiers en vluchten dan vóór baanverlenging. En ja.. natuurlijk gaat Transavia door met de tussenlandingen, anders krijgen ze de toestellen niet vol. Overigens is Eelde nog vuiler dan de andere luchthavens omdat de bezettingsgraad van de vliegtuigen op Eelde zo laag is. Dat zorgt op Eelde voor een verdubbeling van de CO2 uitstoot per passagier. Vervuilender kan haast niet. Zie hiervoor het artikel .

Maastricht, Twente en Eelde kunnen alleen bestaan met overheidssteun voor exploitatie en infrastructuur. Het is verontrustend dat Twente naast alle overige overheidssteun, toch ook 4,6 mln. krijgt voor de luchtverkeersleiding. Dit schept een precedent voor de anderen. De Staatssecretaris heeft er de voorwaarde aan verbonden dat het businessplan onafhankelijk wordt getoetst. Het is van het grootste belang dat de Kamer erop toeziet dat dit inderdaad onafhankelijk gebeurt bijvoorbeeld dor SEO. Anders wordt het dezelfde farce als bij Eelde, waarbij een wensbeeld in opdracht van de luchthavendirectie werd ‘gevalideerd’ tot businessplan. Zie de uitspraak van Atsma waarin hij verwijst naar de uitspraak van de Raad van State. Wij hebben er overigens alle vertrouwen in dat bij een echt onafhankelijke toetsing van het businessplan Twenthe dit te licht zal worden bevonden. Hetzelfde geld voor het Eelde.