Groningen Airport Eelde en provincie strijden voor behoud ‘goedkopere’ luchtverkeersleiding

Groningen Airport Eelde en provincie strijden voor behoud ‘goedkopere’ luchtverkeersleiding

     

Klik hier om het Tv-item over Groningen Airport Eelde te bekijken

Klik met het radio-interview met Gedeputeerde Henk Brink te beluisteren

EELDE – De vertegenwoordigers van Groningen Airport Eelde en noordelijke bestuurders blijven strijden om te voorkomen dat luchthaven Eelde straks opdraait voor de kosten van de luchtverkeersleiding.

Ze zouden morgen naar een commissievergadering in de Tweede Kamer over dat onderwerp gaan, maar vanavond werd bekend dat die niet doorgaat omdat staatssecretaris Mansveld ziek is.

Het vliegveld en de aandeelhouders zijn tegen de plannen van Mansveld om ieder zijn eigen kosten te laten betalen. Want, zo zeggen ze, die kosten zijn zo hoog dat ze de concurrentiestrijd met andere luchthavens dan al verloren hebben. Nu betalen alle luchthavens in Nederland gezamenlijk de kosten van de luchtverkeersleiding. Schiphol betaalt dus ook mee in Eelde. En dat wil Schiphol niet meer.

Lobby op volle toeren

Sinds enige tijd lopen de partijen zich het vuur uit de sloffen om te voorkomen dat het plan van staatssecretaris Mansveld wordt uitgevoerd. Vorige week hebben de provincies Limburg en Drenthe een brandbrief gestuurd naar de leden van de Vaste Kamercommissie Luchtvaart, waarin ze hun zorgen uiten.

De markt betaalt nu de luchtverkeersleiding
Volgens gedeputeerde Henk Brink moet eerst gekeken worden naar alternatieven: "Er wordt gesproken over het regelen op afstand en het toelaten van meer concurrentie, zodat de kosten naar beneden gaan. Daar zijn wij voor. Maar dan moet je dit plan niet eerst uitvoeren. Dan moet je eerst kijken of het goedkoper en anders kan." Brink vindt het systeem waarbij de kosten van de luchtverkeersleiding door de markt worden betaald prima. Inwoners van Drenthe en Groningen moeten daar volgens hem niet voor opdraaien.

"Wij geven ons niet gewonnen", zegt gedeputeerde Brink.