Groningen Airport Eelde rekent op ruim een miljoen verlies in 2016

Groningen Airport Eelde rekent op
ruim een miljoen verlies in 2016


plaatje GAE RTVDrenthe1.jpg

 foto: Andries Ophof/RTV Drenthe

 

EELDE – Vliegveld Groningen Airport Eelde rekent dit jaar op een tekort van 1,2 miljoen euro. Het tekort wordt onder andere veroorzaakt door veel hogere kosten en minder opbrengsten uit vluchten.

De begroting met de verwachtingen voor dit jaar ligt bij de aandeelhouders van de luchthaven. Dat zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen.

Al jaren verlies
Het vliegveld draait al jaren met verlies. In 2014 kwam het werkelijke tekort uit op bijna negen ton. In 2015 wordt een verlies van 945.000 euro verwacht. Of dat ook zo is, zal in de loop van dit jaar moeten blijken uit de jaarrekening.

Toch was 2015 voor Groningen Airport Eelde een recordjaar als het gaat om het aantal passagiers. Verder zijn er meer inkomsten van uitwijkers. Dat zijn vliegtuigen die vanwege het weer niet konden landen op Schiphol en daarom naar Eelde vlogen en hier havengeld moesten betalen.

Kosten stijgen, opbrengsten dalen
De luchthaven is voorzichtig. Omdat de kosten van bijvoorbeeld security stijgen en de opbrengsten uit de afhandeling van passagiers en vliegbewegingen dalen, is het ook nu weer moeilijk om het resultaat te verbeteren.

Komend zomerseizoen zijn er ook iets minder vluchten. Tenerife verdwijnt als bestemming. Naar Gran Canaria wordt nog maar één keer per week gevlogen.
Het Turkse Dalaman keert wel terug in het schema. Eelde verwacht meer van de lijndiensten naar Londen en Gdansk.

Minder vliegbewegingen
Naast de passagiersdaling ziet de noordelijke luchthaven het aantal vliegbewegingen opnieuw afnemen. Dat heeft onder andere te maken met het verdwijnen van twee vliegscholen uit het Noorden. De KLM Flight Academy heeft ook minder studenten en vliegt minder.

Ook dit jaar trekt het vliegveld extra geld uit voor marketing en promotie. De afgelopen jaren is er geld uit het Route Development Fund gebruikt voor de routes naar Londen en Gdansk. Verder wordt er een marktonderzoek gedaan naar mogelijke bestemmingen.


Commentaar VOLE

Zwanenzang
Een record aan passagiers en toch minder inkomsten en een groter verlies. Zou een journalist zich dan niet (moeten) afvragen hoe dat komt? GAE sjoemelt met de telling van passagiers. Ze telt de passagiers mee die zijn ingestapt op Rotterdam of Eindhoven. Aan die passagiers verdient GAE niets. Daarom telt het CBS ze ook niet mee. Alle Nederlandse luchthavens hanteren de CBS cijfers. Maar GAE geeft er de voorkeur aan de cijfers op te leuken. Onduidelijk wie daar beter van wordt.

Dat het aantal transitpassagiers op Eelde toeneemt, komt door de toename van het aantal vluchten met een tussenlanding. Van de 18 vakantievluchten maken er nu 14 een tussenlanding. Dat betekent per vlucht 1,5 uur extra reistijd, 2000 liter kerosine en plm. 1000 euro landingsrechten.

Het is precies de reden waarom GAE het niet gaat redden. Over twee jaar (2018) gaat Lelystad open voor vakantieverkeer. Transavia, Corendon en TUI zullen de vluchten dan vanaf Lelystad gaan verzorgen, omdat ze dan de kosten van de tussenlanding besparen. Op Eelde blijven dan alleen de vluchten naar Londen en Gdansk over.
Daar kun je geen luchthaven voor openhouden.