Luchthaven Eelde kan niet op eigen benen staan
Waarom gebruiken noordelijke ondernemers niet vaker luchthaven Eelde?
Dat vraagt VNO/NCW voorzitter Lambert Zwiers zich af. Het antwoord ligt voor de hand.
De laatste tijd is er een stroom aan berichten in de media over luchthaven Eelde, zowel hoopgevend als negatief. VNO/NCW voorzitter Lambert Zwiers betoogt dat het de luchthaven aan handelsgeest ontbreekt.
Eelde is geen Düsseldorf
In de Raad van Commissarissen zouden meer ondernemende mensen moeten zitten naast bestuurlijk onderlegde lieden. Het is hem niet gelukt die er in te krijgen. Hij klaagt dat er maar zo weinig gebruik wordt gemaakt van de luchthaven door grote noordelijke organisaties.
De oorzaak daarvan is makkelijk op te sporen. Om te beginnen heeft Eelde voornamelijk vakantiebestemmingen en geen zakelijke bestemmingen zoals Parijs, Frankfurt, Madrid of Düsseldorf.
Maar de enkele keer dat er wel zo’n bestemming was lukte het niet om een voldoende bezettingsgraad te halen. Er is een tijdje gevlogen op Barcelona en Milaan. Dat het zakenleven toch onvoldoende gebruik heeft gemaakt van deze bestemmingen is verklaarbaar.
Twintig opties per dag
De agenda van een zakenman is meestal lang vooruit vol gepland. Dat wil zeggen dat hij een vlucht zoekt die past bij de datum en het tijdstip van zijn afspraak. Als je dan vanaf Eelde maar twee keer in de week naar Milaan kunt, op maandag en vrijdag en het tijdstip ook nog ongelukkig is dan gaat dat niet werken. Voor Barcelona (met Vueling) gold het zelfde bezwaar. Beide bestemmingen hebben het dan ook niet lang vol gehouden met een bezetting van ongeveer 60 procent
Op Schiphol kun je zeven dagen in de week van 7.00 uur tot 21.30 terecht bij 7 airlines die samen 20 keer per dag naar Barcelona vliegen. Men kan de vlucht zoeken die het beste past bij de eigen planning.
Dat is de reden dat het zakenleven geen gebruik maakt van Eelde en het GAE ook nooit zal lukken om te bieden wat op Schiphol verkrijgbaar is.
Transit passagiers
Het is verbazingwekkend dat een werkgeversvoorzitter zo weinig verstand van zaken heeft en maar blijft pleiten voor een groeiende luchthaven terwijl alle luchtvaartdeskundi- gen geen enkele toekomst zien voor Eelde. De luchthaven zelf tracht wanhopig het beeld op te houden dat het goed gaat. 2015 zou zelfs een topjaar zijn.
Door verwarring te zaaien met de vervoerscijfers lijkt het of GAE 7000 passagiers meer heeft dan in het topjaar 2012. CBS laat zien dat 2012 en 2015 beide op 180.000 passagiers zitten. De zogenaamde groei zit hem in de transit passagiers. Dat zijn reizigers die noodgedwongen door de tussenlandingen in Eindhoven, Rotterdam of Maastricht, meevliegen naar Eelde. In 2012 waren dat er 28.000 en afgelopen jaar 35.000. 7.000 meer, precies de zogenaamde groei van Eelde.
Sluiting is onafwendbaar
Al jaren tracht GAE een positief beeld te scheppen en te benadrukken dat er kansen zijn en dat het straks beter zal gaan. Vrijwel alle onafhankelijke onderzoeken die er tot nu toe gedaan zijn komen tot de conclusie dat Eelde in de toekomst niet op eigen benen kan staan. De opening van Lelystad in 2018 zal de airlines doen vetrekken van Eelde. Sluiting is dan onafwendbaar.
Het is goed dat daar nu al over wordt nagedacht, want een sociaal plan voor de werknemers zal zeker 4 mln kosten en dat geld is er eind 2017 niet meer.