Milieuorganisaties en omwonenden tegen extra militair verkeer op Groningen Airport Eelde

Milieuorganisaties en omwonenden tegen extra militair verkeer op Groningen Airport Eelde

Drentse natuurorganisaties en omwonenden van Groningen Airport Eelde (GAE) zijn ontstemd over de plannen van het vliegveld om meer militair verkeer te ontvangen. In een brief roepen de partijen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op om GAE geen vergunning te verstrekken voor het afhandelen van meer militair verkeer.

‘Het toestaan van militaire straalvliegtuigen – wat GAE wil – zal een onaanvaardbare aanslag zijn op het leefklimaat in de kop van Drenthe,’ schrijven de instanties. ‘Het zal grote schade toebrengen aan de omringende natuurgebieden, de landgoederenzone en de drie grote Natura 2000-gebieden.’ Daarnaast zou ook de toeristische sector in de kop van Drenthe ernstig lijden onder het extra militaire verkeer.

De brief is mede-ondertekend door de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, Stichting het Drentse Landschap en IVN Eelde/Paterswolde.

Groningen Airport Eelde praat met Defensie over uitbreiding rol in militair luchtverkeer (update)
Lees verder

 
Geen concrete plannen
Eerder deze week werd bekend dat GAE ‘verkennende gesprekken’ met Defensie voert om te kijken of de luchthaven een grotere rol kan krijgen in het militaire luchtverkeer. Op dit moment heeft GAE geen vergunning voor militaire vluchten anders dan transport van personeel.

Een woordvoerder van de krijgsmacht meldde dat er nog geen concrete plannen waren. ‘Defensie is uitgenodigd door vertegenwoordigers van Groningen Airport Eelde om over dit onderwerp te praten. Er zijn momenteel geen plannen voor militair medegebruik van dit vliegveld. Daarom is het te vroeg om in te gaan op de concrete vragen die u hierover stelt.’

Commentaar VOLE
Het idee van meer militair verkeer is voorbarig en niet doordacht. GAE gaat haar boekje te buiten omdat uitbreiding van activiteiten een bevoegdheid is van de politiek (gemeenteraden en provinciale Staten). Die zijn hier niet in gekend. Het is de zoveelste losse flodder van interim directeur Schmeink na: ‘GAE wil ProRail; voor de luchtvaart’, ‘GAE is onmisbaar als internationaal opleidingsvliegveld, belangrijk voor drones en elektrisch vliegen’ (zonder er bij te vermelden dat dit alleen maar geld kost); etc..

Jammer dat het Dagblad cruciale informatie niet opneemt. Zoals: van de 400 toegestane militaire vluchten zijn er vorig jaar in totaal maar 89 zijn uitgevoerd. Of dat GAE werd gecompenseerd voor het verbod op militaire straaljagers. De 3 miljoen die GAE daarvoor ontving moeten dus worden terug betaald. Maar zodra Schmeink weer een scheet laat, haast het Dagblad zich om pagina’s vol te schrijven over alle luchtfietserij. Bij het publiek is daardoor het volkomen misvormde beeld ontstaan dat GAE iets voorstelt en nog gered zou kunnen worden. De losse flodders die we nu langs zien komen zijn vooral bedoeld om de aandacht van het echte probleem af te leiden: het geld is binnenkort op en het draagvlak voor weer een nieuwe steunronde is afgebrokkeld.