Ruim 40% meer passagiers op Eelde

Ruim 40% meer passagiers op Eelde

 

plaatje GAE.jpgEELDE – 2012 was een succesvol jaar voor de Groningen Airport Eelde. Dat maakt de luchthaven woensdag bekend in een persverklaring. Het aantal passagiersbewegingen is, als gevolg van nieuwe lijndiensten, gegroeid met 40% van 148.850 in 2011 tot 208.660 in 2012. Het aantal vliegbewegingen kwam uit op 46.400, 12% minder dan in 2012, door een daling in het lesverkeer.

Na jaren van procederen en sinds vorig jaar bouwen, is de baanverlenging tot 2500 meter bijna gereed. Op 24 april 2013 zullen de eerste vluchten vertrekken van de langere start- en landingsbaan. De luchthavendirecite meldt dat "Groningen Airport Eelde hierdoor interessanter wordt voor reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen, omdat met de langere baan zonder operationele restricties vluchten naar verder gelegen bestemmingen in Europa uitgevoerd kunnen worden." Daarom verwacht Groningen Airport Eelde de komende jaren meer nieuwe bestemmingen aan het aanbod te kunnen toevoegen.

Commentaar VOLE
De directie van het vliegveld blijft hardnekkig de verkeerde cijfers geven. Iedereen in de luchtvaartwereld (en daarbuiten) gebruikt de CBS-cijfers. Die zijn voor Eelde 114.327 passagiersbewegingen in 2011. GAE geeft 30% teveel op. Het opgegeven aantal voor 2012 moet dus ook met 30% worden verminderd.
 
Dat -zoals de directie beweert-: "Eelde interessanter wordt voor reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen, omdat met de langere baan zonder operationele restricties vluchten naar verder gelegen bestemmingen in Europa uitgevoerd kunnen worden." wordt door de feiten tegengesproken. Op het zomerschema 2013 (
zie www.GAE.nl) komt de bestemming Marseille niet meer voor. De vluchten van Vueling naar Barcelona zijn ook geschrapt. In plaats hiervan gaat Ryanair op Girona vliegen. Het is niet waarschijnlijk dat Ryanair hiermee langer dan een jaar doorgaat, omdat de vluchten van Vueling op Barcelona ook niet rendabel waren.  Dat Ryanair het een jaartje probeert, heeft te maken met de sterk gereduceerde tarieven die ze op Eelde betalen. Zie ook: