Schiphol-topman Nijhuis: Lelystad is nu echt nodig

Schiphol-topman Nijhuis: Lelystad is nu echt nodig

 

HAARLEM – Na afloop van de installatie van de nieuwe Omgevingsraad Schiphol, waarin de Alderstafel en het overlegorgaan Cros zijn opgegaan, benadrukte Schiphol-topman Jos Nijhuis donderdagmiddag nog maar weer eens dat vliegveld Lelystad echt nodig is. Dit schrijft het Haarlems Dagblad.
     "Dat veld moet echt in 2018 gereed zijn. De aanbesteding zijn we al begonnen. Er zijn echt voldoende partijen die daarheen willen. Daarbij richten we ons vooral op partijen die we van Schiphol willen verleiden om naar Lelystad te gaan. Dat is echt hard nodig", zegt Nijhuis.
     Op het laatste moment is binnen het Aldersakkoord geregeld dat er overdag vier start- en landingsbanen tegelijkertijd mogen worden ingezet. Het compromis hiervoor is echter dat er tot 2020 niet 510.000 vliegbewegingen mogen plaatsvinden, maar slechts 500.000.
     "Inderdaad is het probleem dat in de pieken in de zomer ook veel vakantievluchten zitten. Dat is nu net die groep die we willen verleiden om naar Lelystad te verhuizen. Dan kunnen netwerkmaatschappijen als KLM nog verder groeien", licht Nijhuis toe.

Parallele Kaagbaan

Schiphol realiseert dit jaar ruim 440.000 starts en landingen, maar zou er ook 600.000 aankunnen. Met een ‘parallelle Kaagbaan’ die al is ingetekend in de toekomstplannen, zou Schiphol zelfs 700.000 starts en landingen kunnen accommoderen, maar dan zouden een extra honderdduizenden mensen ernstig worden gehinderd.


Commentaar VOLE

Dan kan Eelde dicht en wordt veel belastinggeld bespaard. Verder maakt het voor de noorderlingen niet veel uit. De meesten zijn net zo snel in Lelystad. De totale reistijd neemt wel aanzienlijk af omdat de vakantievluchten geen tussenlandingen meer hoeven te maken. Ook voor het bedrijfsleven maakt het geen verschil, want dat maakt nu toch al geen gebruik van Eelde.