Traumaheli naar luchthaven Eelde

Traumaheli naar luchthaven Eelde

traumaheli UMCG.jpg

Het UMCG kan niet wachten op de plannen voor een veiligheidscentrum op Groningen Airport Eelde. De traumahelikopter moet in 2016 de stad uit, naar de luchthaven.


Hiertoe heeft de ziekenhuisdirectie al een hangar overgenomen die toebehoorde aan ondernemer Henk Koop, zegt UMCG-woordvoerder Joost Wessels. In de loop van 2016 zullen de voorzieningen die bij de traumahelikopter horen, hier worden ondergebracht.


Het ziekenhuis heeft haast met een vestiging voor de traumahelikopter op de luchthaven. Nu landt de heli nog op het dak van het ziekenhuis. Dit heeft tot veel klachten van omwonenden geleid, en de UMCG-directie heeft beloofd dat de helikopter in 2016 naar Eelde gaat.


Wessels: "Belangrijk ook is dat we Eelde voor ons wat centraler ligt. Vanuit Groningen kan de heli ook een deel van de Noordzee bestrijken, maar daar gebeurt niet zo veel.”


Veiligheidscentrum
Het UMCG lanceerde in maart dit jaar al het plan om de traumahelikopter op de luchthaven te stationeren. Directeur Tjerk Hiddes van UMCG Ambulancezorg speelde daar op in met het plan voor een heel veiligheidscentrum. Behalve de traumahelikopter zou ook een ambulancepost en de brandweer daarin worden ondergebracht. Hiddes verklaarde daar ook het hoofdkantoor van zijn ambulancedienst te willen onderbrengen.


Over die plannen voor het veiligheidscentrum vinden nog steeds besprekingen plaats tussen de aandeelhouders van Groningen Airport Eelde. Dat zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo.


Brandweer
Volgens de Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD) gaat het vooral over de vraag of de brandweer in het veiligheidscentrum moet trekken, en zo ja, wie de brandweervoorziening moet financieren. "Is die wel noodzakelijk, vragen wij ons af”, zegt Brink. "We overwegen ook om het centrum gefaseerd te bouwen. Dan bouwen we eerst voor de ambulancedienst en de traumahelikopter en kunnen we later nog een brandweerafdeling toevoegen.” Hij benadrukt nog steeds enthousiast te zijn over het plan. Brink snapt dat het UMCG deze besprekingen niet kan afwachten. "Het UMCG staat onder tijdsdruk.”


Wessels benadrukt dat het plan voor de verplaatsing van de traumahelikopter los staat van dat voor het veiligheidscentrum.


De vraag rijst of het plan voor het veiligheidscentrum niet op losse schroeven staat nu het UMCG zijn eigen plan trekt met de traumahelikopter. Hiddes wil hier niets van weten, zo laat hij via een woordvoerder weten. "We werken gestaag verder aan het plan. Er zijn alleen nog wat open eindjes.”


Commentaar VOLE

VOLE heeft de directie van UMCG Ambulancezorg er van het begin af op gewezen dat het bouwen van een veiligheidscentrum in strijd is met de luchthaven gebonden bestemming. Bovendien is een nieuwe brandweerkazerne waarschijnlijk verspilling van gemeenschaps- geld, doordat het voorbestaan van GAE na 2018 (als Lelystad opengaat) allerminst zeker is.