Eelde wil meer lijnvluchten binnenhalen
(Foto: Jos Schuurman (FPS))
Groningen Airport Eelde wil komend jaar nieuwe lijndiensten binnenhalen. Dat zegt directeur Marco van der Kreeke tegen RTV Drenthe.
‘We blijven hard werken om nieuwe lijndiensten, zoals die van en naar Londen, binnen te halen’, zegt Van der Kreeke. Maar of dat lukt is nog maar de vraag, want makkelijk is het niet, zegt de directeur. ‘We hopen dat het lukt.’
Luchtverkeersleiding
Ook moet er een nieuw systeem komen voor de luchtverkeersleiding in Eelde. ‘Op dit moment zijn we met de Rijksoverheid aan het bedenken hoe we dat gaan doen.’ In 2020 moet het systeem er zijn, laat Van der Kreeke weten.’
Bowie-tentoonstelling
Via de lijn Londen-Eelde komen volgens Van der Kreeke veel Bowie-fans naar ons land om de Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum te bezoeken. ‘Mooi om te zien hoe het vliegveld en het Noorden elkaar versterken. Het vliegveld is dus belangrijk om mensen naar de regio te halen.’
Trekpleisters
Natuurlijk is de Bowie-tentoonstelling maar één evenement, maar ik weet zeker dat er meer dingen zijn waarvoor Britten wel naar Noord-Nederland willen komen", aldus de directeur. ‘We hebben veel meer trekpleisters, zoals het waddengebied, maar bijvoorbeeld ook de golfbanen in Drenthe. Het Noorden heeft zeker potentieel.’
Commentaar VOLE
Al tientallen jaren zegt de GAE-directie “hard te werken om nieuwe lijndiensten binnen te halen”. Het ligt dus niet aan het ‘harde werken’. Het ligt aan het beperkte achterland, zoals luchtvaarteconomen (Jaap de Wit, Hans Heerkens, Jan Veldhuis, Guillaume Burghouwt en Philippe Boucher) al herhaaldelijk hebben aangetoond. Waarom horen we niets meer over de met fanfare aangekondigde -en volgens de directie veel belovende- lijndienst naar Kopenhagen?
Dat het nieuwe systeem voor de luchtverkeersleiding er in 2020 moet zijn, is wel een zeer veilige schatting. Luchthaven Eelde is dan zeer waarschijnlijk al dicht doordat de chartermaatschappijen vanaf 2018 naar Lelystad verhuizen. Voor 2020 is ook het geld op. Bij een verlies van meer dan een miljoen per jaar (met luchtverkeersleiding 2 miljoen) en een handjevol passagiers is het vrijwel ondenkbaar dat de aandeelhouders het vliegveld open willen houden. De aandeelhouders voelen daar weinig voor, omdat de luchthaven geen perspectief heeft.
Angstvallig zwijgt de directie over hoeveel Bowie-fans via Eelde naar de Bowie-tentoonstelling zijn gekomen. Of het vliegveld ‘het Noorden’ versterkt is maar zeer de vraag. Als ‘het Noorden’ potentieel heeft, zou je verwachten dat dat zo langzamerhand zou zijn aangetoond. Maar helaas. Laten we ons voorts bedenken dat de belastingbetaler in ‘het Noorden’ plm. 50 euro moet toeleggen op ieder ticket.
“Het Noorden heeft zeker potentieel” is een merkwaardige uitspraak: Het is als de bakker die zegt dat zijn wijk ‘potentieel’ heeft, terwijl 96% van de wijkbewoners hun brood elders koopt. (Immers, slechts 4% van de luchtreizigers uit het noorden maakt gebruik van Eelde.) Wie denkt en zegt dat de golfbanen van Drenthe een substantieel aantal passagiers voor Eelde kunnen opleveren, die neemt zijn toehoorder niet serieus.
Tenslotte valt op wat Van de Kreeke niet zegt. Namelijk dat het aantal bestemmingen in 2016 hetzelfde zal zijn als in 2015. Met drie extra vluchten is er nauwelijks toename van reizigers te verwachten. En daarmee is het aantal reizigers van voor de baanverlenging (2012) nog steeds niet geëvenaard. Het record dat GAE onlangs heeft gemeld is misleiding. Men heeft de passagiers meegeteld die – op doorreis – in het vliegtuig zijn blijven zitten en afkomstig zijn uit Eindoven of Rotterdam. Die zijn al meegeteld door Eindhoven en Rotterdam. Doordat 10 van de 16 charters een tussenlanding moet maken (om de toestellen vol te krijgen) is het aantal transitpassagiers aanzienlijk. Maar die leveren GAE geen euro’s op …