Vliegschool dient geen algemeen belang

Vliegschool dient geen algemeen belang

Een vliegschool op Eelde draagt niets bij aan het versterken van de noordelijke economie. De omwonenden zijn de dupe.

Overal staan de meeste vliegtuigen aan de grond. Zo niet bij het vliegveld Eelde.
Hier wordt volop gevlogen. Met lesvliegtuigen wel te verstaan. Alleen al in juni kwam het aantal lesvliegbewegingen uit op 2800.

Bodemloze put
Miljoenen euro’s van belastingbetalers werden er in dit vliegveld gestort. Een kansloos project, een bodemloze put. Willekeurig welke luchtvaarteconoom kan dit op een bierviltje voorrekenen. Maar ja, het behoorde tot de ‘essentiële infrastructuur’. Het werd nooit duidelijk gemaakt wat daarmee werd bedoeld. Misschien was het bijvoorbeeld essentieel om iedere passagier op de schaarse vakantievluchten met ruim 100 euro overheidsmiddelen te subsidiëren?

Ellendig
Maar eindelijk is het nu toch duidelijk geworden wat bedoeld werd met dat ‘essentiële infrastructuur’ ; blijkbaar het uitbreiden van het aantal lesvluchten. Het starten van nog een lawaai-instituut in een dichtbevolkte omgeving. Dit voorjaar is de Martinair vliegschool in z’n geheel van Lelystad naar Eelde verhuisd. Nog meer ellendige lesvliegtuigen. Ellendig: men beschikt nu over vijftien vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van meer dan 20 jaar, waaronder zeer lawaaiige modellen. Dat dit mogelijk is anno 2021. En de bijbehorende geluidsoverlast financieren wij ook nog eens zelf.

Algemeen belang?
De noordelijke aandeelhouders, onze bestuurders, kijken ernaar en laten het gebeuren. De provincies Drenthe en Groningen, de gemeenten Assen en Tynaarlo en tot voor kort de gemeente Groningen maken het mogelijk dat het dienen van het belang van weinigen ten koste gaat van gezonde leefomstandigheden en het welbevinden van velen.

Van een algemeen belang is in de verste verte geen sprake. Op geen enkele wijze draagt de vliegschool bij aan het versterken van de noordelijke economie. Sterker nog, de vliegschool leidt piloten op terwijl op dit moment overal piloten worden ontslagen.
Het zogenaamde geluids-potje van het mislukte vliegveld Eelde is leeg en daarom grijpen vliegscholen hun kans en menen zij dit potje vol te moeten vliegen met hun rondjes draaiende asociale geluidscircus. Daarvoor is het verschijnsel geluids-potje natuurlijk ook bedacht: het legaliseren van gekmakende geluidsoverlast.

De bestuurders staan erbij en kijken er naar en laten het gebeuren. Het wingewest Noord-Nederland kan immers prima gebruikt worden voor het dumpen van nog een vliegschool. Noorderlingen vinden het vliegtuigje kijken vast prachtig: dat die zware dingen in de lucht blijven!

1 euro
Het is nog erger. Nadat de gemeente Groningen er jarenlang miljoenen ingestopt heeft
(‘essentiële infrastructuur’), blijkt haar 26 procent aan aandelen nog maar 1 euro waard te zijn. Groningen verkocht de aandelen, 1 euro!, aan FB Oranjewoud. Jarenlang stop je miljoenen in een project, maar opeens is blijkbaar een kwart van de aandelen nog maar 1 euro waard? Wat is hier aan de hand?

Werd en wordt overheidsgeld hier rechtmatig en doelmatig besteed? Of is er sprake van verwijtbaar onbehoorlijk bestuur?

En als honderd procent van de aandelen van dit vliegveld blijkbaar maar een waarde van 4 euro vertegenwoordigt, moet dan niet de conclusie zijn dat het vliegveld niet levensvatbaar is? En zou dan niet eindelijk eens de stekker eruit getrokken moeten worden? Om vervolgens prachtige alternatieve plannen te maken voor die vele hectares grond die dan vrijkomen. Plannen die wel ten goede komen aan werkgelegenheid, duurzame economische groei, welvaart en welbevinden van de noorderlingen.

Verkwanselen
Bij FB Oranjewoud zijn ze natuurlijk ook niet gek. Voor 1 euro hebben ze 25 procent van dergelijke toekomstige alternatieven in handen. Ze wrijven zich in de handen.

Ik hoop dat er nog raadsleden en gedeputeerden zijn die eindelijk eens de juiste conclusie trekken. En die vooral ook een halt toeroepen aan het verkwanselen van de belangen van de noordelijke burgers. Misschien dat de politieke partijen nog voor de verkiezingen van 2021 ons duidelijkheid willen geven over de keuzes die ze maken en de belangen die ze dienen.
 

Frits Sibers uit Glimmen is bioloog en werkzaam als docent en educatief ontwerper.