VOLE vraagt Assen aandelen vliegveld Eelde niet te verkopenVOLE vraagt Assen aandelen vliegveld Eelde niet te verkopen

 

De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) heeft de gemeente Assen opgeroepen de aandelen in Groningen Airport Eelde (GAE) niet te verkopen.
De belangenvereniging wil niet dat de aandelen in handen vallen van projectontwikkelaar Stichting FB Oranjewoud, schrijft RTV Drenthe.

In een brief aan de gemeenteraad van Assen dringt VOLE er ook op aan dat, mocht Assen de aandelen wel verkopen, de opbrengsten van herontwikkeling van het gebied naar de gemeentekas gaan. Ook als FB Oranjewoud de aandelen van Assen zou kopen. De gemeente Assen bezit momenteel 10 procent van de aandelen van de luchthaven.


VOLE als koper
Zelf meldde VOLE zich al als potentiële koper van de Asser aandelen, maar volgens de statuten van de luchthaven moet Assen de aandelen eerst aan de andere aandeelhouders aanbieden. Dat zijn de gemeente Tynaarlo, de provincies Drenthe en Groningen en projectontwikkelaar FB Oranjewoud. Pas als die geen interesse hebben, krijgen andere partijen, zoals VOLE, de kans om de aandelen te kopen.

Zelfs al krijgt VOLE die kans, dan is het nog maar de vraag of het uiteindelijk aandeelhouder wordt. De belangenvereniging strijdt al jarenlang tegen de luchthaven en daarmee aandeelhouders als Tynaarlo en de beide provincies. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die aandeelhouders VOLE graag aan de aandeelhouderstafel willen hebben.

Uiteindelijk sluiten
VOLE verwacht dat de luchthaven uiteindelijk zal moeten gaan sluiten. Daarvoor noemen de omwonenden als hoofdredenen het dalen van het aantal vluchten en passagiers en het opheffen van de lijndiensten naar Kopenhagen en Southend.

Na de sluiting, zo verwacht VOLE, zal het gebied gebruikt kunnen worden voor woningbouw, landbouw, natuurontwikkeling of de vestiging van bedrijven. Assen zou van die herontwikkeling kunnen profiteren, aldus VOLE.


FB Oranjewoud wil niet investeren
Aandeelhouder FB Oranjewoud heeft eerder aangegeven geen geld te willen investeren in Groningen Airport Eelde, maar ‘kennis en kunde’ in te brengen.

‘Geld erin steken is niet ons plan’, zei bestuursvoorzitter Jorrit Volkers eerder. De stichting heeft al wel aangegeven interesse te hebben in de aandelen, maar de gemeente Assen heeft de aandelen nog niet te koop aangeboden. Waarschijnlijk gaan de aandeelhouders na de zomervakantie met elkaar om tafel.

Klik hier voor de brief van VOLE aan de gemeenteraad van Assen