Wrevel over schrappen vluchten
-
‘Eelde’ verbijsterd over onaangekondigd afblazen Transavia-vluchten
-
Spanning neemt toe want bezettingsgraad veel lijnen ondermaats
Assen Wonderlijke gebeurtenissen afgelopen dinsdag. Op de website van de vliegmaatschappij Transavia blijken de vluchten op dinsdag en donderdag van Groningen Airport Eelde naar en van Innsbruck ineens niet meer te bestaan. Wat is hier aan de hand? Bij het vliegveld weet men van niets. De woordvoerster van Transavia is merkbaar not amused als haar om opheldering wordt gevraagd. Later in de middag laat zij weten dat Transavia geen mededelingen kan doen omdat er geen daartoe bevoegde woordvoerder gevonden kan worden.
Een stagiaire heeft op dat moment al laten weten dat het vermoeden klopt: Transavia haalt een streep door de extra wintersportvluchten waarmee de chartermaatschappij rond kerst zou beginnen. Niet zoals voorgenomen drie keer per week naar de Tiroolse hoofdstad, om, zoals Transavia in april betoogde, tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar korte skitrips. Nee, slechts één keer per week, op zondag, net als vorig seizoen.
Later in de dinsdagavond komt er per e-mail alsnog bevestiging van het vliegveld. Manager marketing & sales Monique Clarisse geeft onverbloemd uiting aan de teleurstelling: "Het product heeft geen tijd gehad om tot ontwikkeling te komen. De promotie van de wintersportvluchten is nog niet eens begonnen." In dezelfde lijn laat adjunct-directeur Chiel Stutterheim zich een dag later uit voor de camera van RTV Drenthe. Eveneens geïrriteerd. "Het was allemaal heel plotseling."
Ook Stutterheim hekelt de argumentatie van Transavia. De reizen naar Innsbruck zouden te weinig worden geboekt. Maar hoeveel mensen regelen in de maanden augustus/september al hun korte skitrip? Het is ook wonderbaarlijk hoe Transavia als een dief in de nacht de helft van de wintersportvluchren schrapt en daar met niemand over communiceert. Niet met het vliegveld, niet met de pers. Op de vraag waarom er geen persverklaring werd gegeven antwoordt hoofd communicatie Maureen Sluiter: "Omdat wij daar niet voor gekozen hebben."
Volgens Sluiter heeft de maatschappij in plaats daarvan de reizigers die de geannuleerde vluchten hebben geboekt geïnformeerd. Als een Groninger advocaat dat in de krant leest, stuurt hij smalend de bevestiging naar de krant die hij een dag eerder nog van Transavia heeft mogen ontvangen. Bevestiging van tickets voor donderdag 24 januari naar Innsbruck en dinsdag 29 januari terug.
Vliegveld en maatschappij zitten met de kwestie in hun maag, zoveel is duidelijk. Transavia hoopte vervelende publiciteit te voorkomen. Die kwam er toch, en voor het vliegveld is dat de eerste keer sinds de verlenging van de baan definitief het fiat kreeg. Sindsdien leek het allemaal crescendo te gaan met ‘Eelde’. Ryanair kwam met vluchten op Marseille, Mallorca en Milaan, Vueling vliegt naar Barcelona, en Transavia kondigde dus een verdubbeling van de wintersportvluchten aan.
Maar gaat het echt zo goed? De vluchten naar Salzburg en Innsbruck zaten vorig jaar bij lange na niet vol. Vliegvelden en vliegmaatschappijen geven nooit de concurrentie-gevoelige bezettingscijfers van hun vluchten, maar de econoom Philip Boucher uit Midlaren houdt een eigen administratie bij, die er niet ver naast zit, denkt hij. Hij komt tot de volgende cijfers: Wintersportreizen Transavia (Innsbruck-Salzburg) 57 procent, Vueling (Barcelona) 60 procent, Ryanair (Marseille) 5O-60 procent, Ryanair (Milaan) 60-67 procent, Ryanair (Palma de Mallorca) 65-70 procent.
Gemiddeld genomen komen de nieuwste bestemmingen van Eelde uit op net boven de 60 procent, aldus Boucher. En dat is te weinig. Veel te weinig. Zeker voor Ryanair dat over heel Europa 85 procent bezetting haalt. Dat verklaart de irritatie bij de luchthavenleiding. De nervositeit ook. Het schrappen van de Transavia-vluchten zou wel eens de opmaat kunnen zijn voor veel meer slecht nieuws.