Directie luchthaven Eelde: Nordica redt het niet

Directie luchthaven Eelde: Nordica redt het niet

plaatje Nordica5.jpg
Een toestel van Nordica op Groningen Airport Eelde. Foto: Archief DvhN

De directie van Groningen Airport Eelde (GAE) denkt dat de verbintenis met de Estse vliegtuigmaatschappij Nordica niet wordt gecontinueerd.

In een brief aan de aandeelhouders en commissarissen van de luchthaven zegt directeur Van de Kreeke dat de NOM, als beheerder van het routefonds (geld om aanloopverliezen van nieuwe verbindingen te miniseren), en GAE weinig zien in de nieuwe verdienmodellen die Nordica heeft overgelegd.

Er zijn ‘onvoldoende aanknopingspunten voor vertrouwen in de haalbaarheid van die business case’. Die conclusie werd overigens al begin oktober getrokken.

‘De kans op een oplossing wordt steeds kleiner’

Nordica zoekt naar manieren om de kosten te verlagen, ondermeer door kleinere vliegtuigen in te zetten en schema’s of routes aan te passen, zo meldt Van de Kreeke. Het levert echter te weinig besparingen op. Wat evenmin helpt is dat Nordica onder druk staat omdat er reorganisaties gaande zijn. Van de Kreeke: ,,Naarmate de tijd vordert wordt de kans op een oplossing kleiner.’’

Omdat volgens Van de Kreeke de passagierstoename (in oktober gingen 6500 passagiers mee met de Nordica-lijndiensten naar Kopenhagen en München) bevestigt dat de goede strategie voor de luchthaven is gekozen, is al begonnen een doorstart voor te bereiden waarin Nordica niet voorkomt.

Er worden al gesprekken gevoerd met andere partijen, maar het zal zeker maanden duren voor de lijndienst naar Kopenhagen wordt voortgezet. Die naar München kan snel worden gecontinueerd. Van de Kreeke constateert daarom: ,,Het is nu zaak het kind niet met het badwater weg te gooien, maar door te gaan op de ingezette koers.’’

Gedeputeerde zet investeringen ‘on hold’

De directeur geeft ook aan dat het kostenprofiel slechts beperkt kan worden aangepast, want de brandweer moet gehandhaafd worden en minder service zal een negatieve invloed hebben op de bestaande vluchten naar Londen (drie maal daags).

De provincie Groningen, een van de aandeelhouders, wil niet op de brief reageren. Gedeputeerde Patrick Brouns vindt wel dat alle service-gerelateerde kosten voorlopig betaald moeten worden, maar investeringen moeten even ‘on hold’.