Miljoeneninvestering in Groningen Airport Eelde staat op de tocht

Miljoeneninvestering in Groningen Airport Eelde staat op de tocht

 
De miljoeneninvestering in Groningen Airport Eelde (GAE) is bij een definitieve breuk met vliegmaatschappij Nordica hoogst onzeker.
Dat stelt de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) die behoud van de Nordica-lijnen met Kopenhagen en München buitengewoon belangrijk vindt. Brouns stelt dat de bodem onder ‘Eelde’ wordt weggeslagen als deze belangrijke ‘hubs’ verdwijnen.

Nieuwe terminal

,,Je moet je afvragen of je op dit moment nog wel geld in de bouw van een nieuwe terminal moet steken als Nordica vertrekt en er minder reizigers gebruik maken van de regionale luchthaven. De lijnen naar Kopenhagen en München zijn ontzettend belangrijk. Ze bieden de mogelijkheid om vanuit het Noorden via deze ‘hubs’ de hele wereld te bereizen’’, aldus Brouns.

De provincie Groningen is met Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo aandeelhouder van GAE. Samen besloten ze 46 miljoen euro te steken in de luchthaven. Belangrijke voorwaarde voor financiële steun was het zicht op reizigersgroei door aansluiting op prominente Europese luchthavens met intercontinentale verbindingen.

Onderhandelen over nieuwe voorwaarden

De Estse vliegmaatschappij zoekt met de directie van ‘Eelde’ naar mogelijkheden om de verbindingen overeind te houden. Nordica zegde het contract met de luchthaven op om te onderhandelen over nieuwe voorwaarden.

Brouns: ,,Namens het Groningse provinciebestuur kan ik zeggen dat wij de miljoenen voor GAE voorlopig op de plank houden. Het geld nu al uitgeven aan moderniseringen van de luchthaven lijkt me onder de gegeven omstandigheden echter ongewenst. Het is aan de directie en de Raad van Commissarissen om te komen tot realistische plannen.’’