Economen regionale luchthavens

Economen over regionale luchthavens: het eerlijke verhaal


De Volkskrant heeft op 14-5-2013 een stuk geplaatst  onder de kop ‘Vliegveld Maastricht in het nauw’. De inhoud komt grotendeels overeen met het stuk in De Limburger van 11-5-2013 .
Aan het eind heeft de redactie van de Volkskrant een reactie toegevoegd van de Amsterdamse luchtvaarteconoom Eric Pels: Hij zegt: “Met regionale vliegvelden is het altijd kwakkelen".

Omdat het er zoveel zijn, hebben luchtvaartmaatschappijen de keuze. Een budgetmaatschappij als Ryanair (die op Beek vliegt, red) kiest steevast voor de goedkoopste locatie. De kleine luchthavens moeten dus de prijs altijd laag houden om vliegverkeer te trekken, en dat zet de exploitatie structureel onder druk. De provincie kan zijn geld beter in andere projecten steken.
Als MAA structureel verlies lijdt, kun je er wel geld in blijven pompen, maar dat is weggegooid geld”.


Dit sluit geheel aan bij wat luchtvaarteconoom Heerkens op 23-4-2013 zei in het Dagblad van het Noorden onder de kop .
Heerkens zegt verder: “’Publiek geld hoef je niet aan vakantiegangers uit te geven. Waarom elke regio dan toch zo hecht aan een vliegveld? Puur prestige. Iets anders kan het niet zijn. Maar werkt het ook echt zo? Ik denk het niet. Succesvolle vliegvelden liggen in regio’s waar het succes al aanwezig is."


De conclusies die de economen Pels en Heerkens onafhankelijk van elkaar trekken komen overeen met de analyse van econoom Philippe Boucher in het artikel

De analyses van Pels, Heerkens en Boucher sluiten naadloos aan op wat professor Jaap de Wit heeft geschreven in diverse rapporten en artikelen over Eelde, onder andere ‘Op de lange baan?’ Een ander interessant rapport heet ‘Luchthaven Eelde in de luchtvaartmarkt van morgen’.  Het is geschreven in opdracht van de PvdA in Drenthe.
(Alle rapporten van professor vindt u onder zoekindex W)Hoewel Professor De Wit de zogenaamde ‘prognoses’ van de  luchthaven in de rapporten onderuithaalt, was het diezelfde PvdA die heeft ingestemd met de baanverlenging in de Staten van Drenthe en Groningen.


Wat bedoelen ze bij de PvdA eigenlijk met ‘het eerlijke verhaal’?