Geluidsoverlast verhoogt risico op hartaanval

 
 
Geluidsoverlast verhoogt risico op hartaanval

 
 
BERN – Mensen die langdurig onder een luidruchtige vliegroute wonen, lopen een aanzienlijk hoger risico om te sterven door een hartaanval.
Volgens Zwitserse wetenschappers neemt het risico in sommige gevallen wel met 50 procent toe. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology.
 
De wetenschappers onderzochten 4,6 miljoen mensen ouder dan dertig jaar in Zwitserland. Van hen kwamen tussen 2000 en 2005 ruim 15.000 mensen om door een hartaanval. De onderzoekers keken hoe dicht de mensen bij een vliegroute woonden en hoeveel geluidshinder ze van de vliegtuigen hadden.

Daaruit bleek dat mensen die dagelijks gemiddeld blootgesteld worden aan geluidsoverlast van 60 decibel (ongeveer het volume van een stofzuiger), 30 procent meer kans hebben om te sterven aan een hartaanval dan mensen die dagelijks minder dan 45 decibel te verwerken krijgen. Mensen die meer dan vijftien jaar in de luide herrie zitten, kampen zelfs met een verhoogd risico van 50 procent.

Gezondheid
Eerder was al vastgesteld dat geluidshinder slecht kan zijn voor de gezondheid. Het was onderzoekers echter nog niet gelukt te bewijzen dat het geluid echt de boosdoener is, en niet bijvoorbeeld de bijbehorende luchtvervuiling.

Voorheen werd altijd gekeken naar wonen nabij doorgaande wegen, waarbij ook een groter risico bestaat om te sterven aan een hartaanval. Door te kijken naar vliegroutes werd de factor luchtvervuiling grotendeels weggenomen.

Isolatie
Volgens de onderzoekers is het verhoogde risico ook niet te verklaren door de sociale en economische situaties van de mensen die onder een vliegroute wonen. ”Het effect was vooral duidelijk bij mensen die blootgesteld worden aan hoge niveaus van geluid, en is afhankelijk van hoelang mensen in het lawaaierige gebied wonen”, aldus onderzoeker Matthias Egger van de universiteit van Bern.

De wetenschappers stellen dat mensen die onder een vliegroute wonen er goed aan doen hun huis te isoleren, zodat de geluidsoverlast afneemt.

 
 

 
 
 
 
 
 
.